Caviche jest przedmiotem wielu sporów, który kraj jest ojczyzną tego dania.

Ryba w lodówce – kilka porad

Ryby – bez lodu ich żywot trwałby dramatycznie krócej. A jak postępować z nimi w naszej lodówce, żeby nie pachniała jak rybi targ? Oto kilka porad na temat przechowywania ryby w lodówce.
/ 09.09.2010 14:01
Caviche jest przedmiotem wielu sporów, który kraj jest ojczyzną tego dania.

Im szybciej przygotujesz rybę po jej zakupieniu, tym lepiej. Ale jeśli zrobiłaś większe zakupy i swoją rybę zamierzasz przygotować za 1 lub 2 dni, albo jeszcze nie wiesz kiedy, wówczas przyjmij następującą zasadę:

Jeśli ryba jest zamrożona i się nie rozmroziła, wówczas włóż ją do worka z suwakiem albo owiń szczelnie w folię aluminiową i zamknij w pojemniku. A następnie wstaw do zamrażalki. Chodzi o to, żeby mrożona ryba nie pachniała w zamrażalniku – trzymasz w nim przecież również inne produkty, np. lody i ciasto francuskie.

Jeśli ryba jest świeża, podziel ją na mniejsze kawałki (np. w przypadku dużego fileta z łososia) lub jeśli jest już porcjowana – zawiń szczelnie w folię aluminiową i zamknij w szczelnym, plastikowym pudełku. 

Zobacz także: Czego nie chowamy do lodówki?

Nie staraj się mrozić np. pstrągów – lepiej będzie jeśli za każdym razem kupisz świeże.

Przypuśćmy, że zamierzasz przygotować swoją rybę 1 dzień po zakupie, wówczas umyj ją w zimnej wodzie i koniecznie osusz w papierowym ręczniku. Dokładnie. Połóż do suchego naczynia i obłóż dużą ilością surowej cebuli. Jeśli kupiłaś np. całego pstrąga – umieść go w lodowatej, osolonej wodzie z dużą ilością cebuli i wstaw do lodówki (przykryj wierzch folią aluminiową, aby ograniczyć wonie w lodówce).

Ryby można też marynować w sosie sojowym lub sosie teriyaki oraz soku cytrynowym i trzymać przez noc.

Polecamy także: Jak dobierać przyprawy do ryb?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11.08.2015 21:28
jest ok ale nie na temat jaki mi jest potrzebny :P