Ryba w lodówce fot. Adobe Stock

Ryba w lodówce - zasady przechowywania ryb świeżych i mrożonych

Świeżą rybę przechowuj w lodówce maksymalnie przez 1 dzień w osobnym woreczku lub szczelnym opakowaniu, wędzoną - maksymalnie przez 2 dni. Mrożona ryba w lodówce rozmraża się w zależności od wielkości, natomiast nie powinna spędzić tam więcej, niż 24 h.
/ 15.11.2020 14:12
Ryba w lodówce fot. Adobe Stock

Ryba w lodówce powinna leżeć krótko: im szybciej przygotujesz ją po zakupie, tym lepiej. Ale jeśli zrobiłaś większe zakupy i swoją ryb​ę zamierzasz przyrządzić za 1 lub 2 dni, pamiętaj o kilku zasadach przechowywania ryb w lodówce. Uwaga - świeży okaz musi być sprawiony.

Zasady przechowywania ryb w lodówce

  • Jeśli ryba jest zamrożona i się nie rozmroziła. Włóż ją do torebki i zamknij w pojemniku na żywność. Małe kawałki powinny rozmrozić się w kilka godzin, większy kawałek ryby - nawet do 24h. Mrożona ryba w lodówce powinna zostać przetworzona niezwłocznie po rozmrożeniu - unikniesz w ten sposób jej zepsucia. 
  • Jeśli ryba jest zamrożona i nie chcesz jej przygotowywać. Włóż ją do torebki, a następnie do worka strunowego, do zamrażarki. To zapobiegnie jej wysuszaniu. Mrożona ryba nie będzie wtedy pachniała w zamrażalniku. 
  • Jeśli ryba jest świeża i chcesz ją przygotować w dniu jej zakupu. Zanim rybę umieścisz w lodówce, podziel ją na mniejsze kawałki (np. w przypadku dużego fileta z łososia) lub jeśli jest już porcjowana – zawiń szczelnie w folię aluminiową i zamknij w szczelnym, plastikowym pudełku na najniższej półce w lodówce. Przygotuj w ciągu kilku godzin, w przeciwnym razie - włóż do zamrażarki - uwaga: staraj się nie mrozić pstrągów, a zawsze kupować je świeże. 
  • Chcesz przygotować rybę dzień po jej zakupie. Przypuśćmy, że zamierzasz przygotować swoją rybę 1 dzień po jej zakupie, wówczas umyj ją w zimnej wodzie i koniecznie osusz papierowym ręcznikiem. Połóż do suchego naczynia i obłóż dużą ilością surowej cebuli. Jeśli kupiłaś np. całego pstrąga – umieść go w lodowatej, osolonej wodzie z dużą ilością cebuli i wstaw do lodówki (przykryj wierzch folią aluminiową, aby ograniczyć aromaty w lodówce). Przeczytaj, jak sprawić rybę przed umieszczeniem jej w lodówce. 
  • Przygotowanie ryby na drugi dzień. Możesz przechowywać świeże ryby w lodówce do 12h, jeśli je zamarynujesz, np. w sosie sojowym lub sosie teriyaki oraz soku cytrynowym i trzymać tam przez noc.

Artykuł pierwotnie opublikowany 09.09.2010.

Czytaj także: Jak oprawić karpiaRozmieszczenie żywności w lodówce
Jak rozmrozić mięso