Grupa warzyw korzeniowych jest bardzo szeroka i obejmuje różne jadalne bulwy i kłącza. Warzywa korzeniowe to nie tylko marchewka, burak i pietruszka. Egzotyczne warzywa korzeniowe też istnieją i coraz częściej można spotkać się z nimi w sklepach w Polsce.
Spis treści:
Co to są warzywa korzeniowe?
Warzywa korzeniowe to wszystkie rośliny, których korzeń jest jadalny i stanowi pożywienie człowieka. Pod względem botanicznym rozróżnia się korzenie prawdziwe, bulwy, kłącza, cebule. Wszystkie te rośliny, o ile są jadalne, zalicza się do warzyw korzeniowych.
Jadalne części warzyw korzeniowych są dla roślin zazwyczaj organem spichrzowym, często gromadzącym energię w postaci skrobi. Warzywa korzeniowe stanowią więc znaczącą część jadłospisu wielu narodów na świecie. Dostarczają głównie węglowodanów.
Rodzaje warzyw korzeniowych
Lista warzyw korzeniowych jest długa. Podzieliłyśmy warzywa korzeniowe na rodzime, łatwodostępne i rosnące w Polsce, oraz egzotyczne, na które możesz natknąć się w specjalistycznych marketach lub na dalekich wakacjach.
Polskie warzywa korzeniowe
- marchew,
- pasternak,
- rzodkiewka,
- pietruszka korzeniowa,
- seler korzeniowy,
- burak ćwikłowy,
- topinambur,
- kalarepa,
- rzepa,
- brukiew,
- rzodkiew,
- orzechy arachidowe.
fot. Polskie warzywa korzeniowe/ Adobe Stock, Studio Light & Shade
Egzotyczne warzywa korzeniowe
- batat,
- korzeń maca,
fot. Korzeń maca/ Adobe Stock, Ildi
- stokrotka murnong,
- taro,
- olluco,
- eddoe,
- kłębian kątowaty,
- enset (odmiana banana popularna w Etiopii),
- czyściec bulwiasty,
- ziemniara jadalna,
- taro,
fot. Korzeń taro/ Adobe Stock, sommai
- nasturcja bulwiasta,
- maranta trzcinowa,
- bulwy storczyków (do wytworzenia salepu),
- salsefia,
- konjac (to z niego powstają popularne ostatnio makarony zero kalorii),
- kurkuma,
fot. Egzotyczne warzywo korzeniowe - kurkuma/ Adobe Stock, Brent Hofacker
- groszek bulwiasty,
- kasawa (maniok jadalny),
- szczawik bulwiasty,
- pochrzyn chiński,
- imbir,
- korzeń lotosu,
- galangal,
- skorzonea (wężymord).
Białe warzywa korzeniowe
Jeśli stosujesz białą dietę po wybielaniu zębów, może szukasz białych warzyw korzeniowych, by jeść je w tym okresie. Białe warzywa korzeniowe wykorzystuje się do zrobienia znanego przepisu: zupy krem z białych warzyw.
Do białych warzyw korzeniowych należą:
- rzepa,
- korzeń pietruszki,
- pasternak,
- topinambur,
- rzepa,
- rzodkiew.
Przepisy na pieczone warzywa korzeniowe
Pieczone warzywa korzeniowe z tymiankiem i cytryną
Składniki:
- 2 buraki,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- cebula,
- kilka gałązek tymianku,
- pół cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je w ćwiartki i na połówki.
- Umieść warzywa korzeniowe w naczyniu żaroodpornym.
- Polej je oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dodaj gałązki świeżego tymianku.
- Na wierzchu ułóż kilka plastrów cytryny.
- Piecz do miękkości warzyw w temperaturze ok. 180 stopni.
fot. Pieczone warzywa korzeniowe/Adobe Stock, vaaseenaa
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem tahini
Składniki:
- 2 bataty,
- 3 marchewki,
- pół selera,
- 3 łyżki tahini,
- pół świeżego granata,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- suszony rozmaryn,
- mięta,
- sól morska.
Sposób przygotowania:
- Pokrój bataty i seler w łódeczki.
- Pokrój marchewki na połówki.
- Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
- Polej oliwą, posyp rozmarynem i solą.
- Piecz przez ok. 20 minut do miękkości warzyw.
- Wymieszaj tahini z jogurtem naturalnym.
- Podawaj warzywa z sosem tahini, świeżym granatem i miętą.
fot. Bataty z sosem tahini/ Adobe Stock, zi3000
Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym
Składniki:
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- kilka bulw topinamburu,
- 3 ziemniaki,
- garść orzechów laskowych,
- małe opakowanie jogurtu,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- pół cytryny.
Sposób przygotowania:
- Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je na grubsze plastry.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Posiekaj orzechy laskowe. Posyp nimi warzywa. Skrop danie olejem rzepakowym i sokiem z cytryny.
- Piecz w temperaturze 190 stopni do zarumienienia i zmięknięcia warzyw.
- Przygotuj sos orzechowy z jogurtu i masła orzechowego. Dopraw go solą i pieprzem.
- Podawaj z pieczonymi warzywami.
fot. Pieczone warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka i topinambur/ Adobe Stock, Eflstudioart
Pieczone warzywa korzeniowe w miodzie i imbirze
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- pasternak,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 cm imbiru.
Sposób przygotowania:
- Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je w słupki.
- Przygotuj marynatę. Połącz: miód, sos sojowy, olej, siekany czosnek i tarty imbir.
- Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i polej je marynatą.
- Piecz do miękkości warzyw w temperaturze 180 stopni.
fot. Pieczone pietruszki w miodzie/ Adobe Stock, richard
Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy? Jak powinna wyglądać dieta w chorobach stawów?
Oto warzywa, które rujnują wątrobę nawet zdrowych osób. Ważny jest jeden szczegół