warzywa korzeniowe rodzaje fot. Adobe Stock, bit24

Warzywa korzeniowe są zdrowe, tanie i smaczne. 4 zdrowe przepisy na pieczone warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to między innymi znany burak, marchew i ziemniak. Do warzyw korzeniowych należą też jednak bardziej egzotyczne gatunki roślin: topinambur, taro i batat. Poznaj pełną listę warzyw korzeniowych. Przetestuj też nasze zdrowe przepisy na pieczone warzywa korzeniowe z ciekawymi dodatkami.
/ 23.02.2022 15:08
warzywa korzeniowe rodzaje fot. Adobe Stock, bit24

Grupa warzyw korzeniowych jest bardzo szeroka i obejmuje różne jadalne bulwy i kłącza. Warzywa korzeniowe to nie tylko marchewka, burak i pietruszka. Egzotyczne warzywa korzeniowe też istnieją i coraz częściej można spotkać się z nimi w sklepach w Polsce.

Spis treści:

  1. Co to są warzywa korzeniowe?
  2. Rodzaje warzyw korzeniowych
  3. Przepisy na pieczone warzywa korzeniowe

Co to są warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe to wszystkie rośliny, których korzeń jest jadalny i stanowi pożywienie człowieka. Pod względem botanicznym rozróżnia się korzenie prawdziwe, bulwy, kłącza, cebule. Wszystkie te rośliny, o ile są jadalne, zalicza się do warzyw korzeniowych.

Jadalne części warzyw korzeniowych są dla roślin zazwyczaj organem spichrzowym, często gromadzącym energię w postaci skrobi. Warzywa korzeniowe stanowią więc znaczącą część jadłospisu wielu narodów na świecie. Dostarczają głównie węglowodanów.

Rodzaje warzyw korzeniowych

Lista warzyw korzeniowych jest długa. Podzieliłyśmy warzywa korzeniowe na rodzime, łatwodostępne i rosnące w Polsce, oraz egzotyczne, na które możesz natknąć się w specjalistycznych marketach lub na dalekich wakacjach.

Polskie warzywa korzeniowe

  • marchew,
  • pasternak,
  • rzodkiewka,
  • pietruszka korzeniowa,
  • seler korzeniowy,
  • burak ćwikłowy,
  • topinambur,
  • kalarepa,
  • rzepa,
  • brukiew,
  • rzodkiew,
  • orzechy arachidowe.

polskie warzywa korzeniowefot. Polskie warzywa korzeniowe/ Adobe Stock, Studio Light & Shade

Egzotyczne warzywa korzeniowe

  • batat,
  • korzeń maca,

egzotyczne warzywo korzeniowe - macafot. Korzeń maca/ Adobe Stock, Ildi

  • stokrotka murnong,
  • taro,
  • olluco,
  • eddoe,
  • kłębian kątowaty,
  • enset (odmiana banana popularna w Etiopii),
  • czyściec bulwiasty,
  • ziemniara jadalna,
  • taro,

egzotyczne warzywo korzeniowe tarofot. Korzeń taro/ Adobe Stock, sommai

  • nasturcja bulwiasta,
  • maranta trzcinowa,
  • bulwy storczyków (do wytworzenia salepu),
  • salsefia,
  • konjac (to z niego powstają popularne ostatnio makarony zero kalorii),
  • kurkuma,

egzotyczne warzywo korzeniowe- kurkumafot. Egzotyczne warzywo korzeniowe - kurkuma/ Adobe Stock, Brent Hofacker

  • groszek bulwiasty,
  • kasawa (maniok jadalny),
  • szczawik bulwiasty,
  • pochrzyn chiński,
  • imbir,
  • korzeń lotosu,
  • galangal,
  • skorzonea (wężymord).

Białe warzywa korzeniowe

Jeśli stosujesz białą dietę po wybielaniu zębów, może szukasz białych warzyw korzeniowych, by jeść je w tym okresie. Białe warzywa korzeniowe wykorzystuje się do zrobienia znanego przepisu: zupy krem z białych warzyw.

Do białych warzyw korzeniowych należą:

  • rzepa,
  • korzeń pietruszki,
  • pasternak, 
  • topinambur,
  • rzepa,
  • rzodkiew.

Przepisy na pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe z tymiankiem i cytryną

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • kilka gałązek tymianku,
  • pół cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je w ćwiartki i na połówki.
  2. Umieść warzywa korzeniowe w naczyniu żaroodpornym.
  3. Polej je oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dodaj gałązki świeżego tymianku.
  4. Na wierzchu ułóż kilka plastrów cytryny.
  5. Piecz do miękkości warzyw w temperaturze ok. 180 stopni.

pieczone warzywa korzeniowefot. Pieczone warzywa korzeniowe/Adobe Stock, vaaseenaa

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem tahini

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 3 łyżki tahini,
  • pół świeżego granata,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • suszony rozmaryn,
  • mięta,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bataty i seler w łódeczki.
  2. Pokrój marchewki na połówki.
  3. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego. 
  4. Polej oliwą, posyp rozmarynem i solą.
  5. Piecz przez ok. 20 minut do miękkości warzyw.
  6. Wymieszaj tahini z jogurtem naturalnym.
  7. Podawaj warzywa z sosem tahini, świeżym granatem i miętą.

warzywa korzeniowe z sosem tahinifot. Bataty z sosem tahini/ Adobe Stock, zi3000

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem orzechowym

Składniki:

  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • kilka bulw topinamburu,
  • 3 ziemniaki,
  • garść orzechów laskowych,
  • małe opakowanie jogurtu,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je na grubsze plastry.
  2. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  3. Posiekaj orzechy laskowe. Posyp nimi warzywa. Skrop danie olejem rzepakowym i sokiem z cytryny.
  4. Piecz w temperaturze 190 stopni do zarumienienia i zmięknięcia warzyw.
  5. Przygotuj sos orzechowy z jogurtu i masła orzechowego. Dopraw go solą i pieprzem.
  6. Podawaj z pieczonymi warzywami.

pieczone warzywa korzeniowe pietruszka i topinamburfot. Pieczone warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka i topinambur/ Adobe Stock, Eflstudioart

Pieczone warzywa korzeniowe w miodzie i imbirze

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • pasternak,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 cm imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść warzywa korzeniowe i pokrój je w słupki.
  2. Przygotuj marynatę. Połącz: miód, sos sojowy, olej, siekany czosnek i tarty imbir.
  3. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i polej je marynatą.
  4. Piecz do miękkości warzyw w temperaturze 180 stopni.

pieczone pietruszki w miodziefot. Pieczone pietruszki w miodzie/ Adobe Stock, richard

Czytaj także:
Jakie jest najzdrowsze warzywo świata? Top 10 warzyw pod względem wartości odżywczych
Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy? Jak powinna wyglądać dieta w chorobach stawów?
Oto warzywa, które rujnują wątrobę nawet zdrowych osób. Ważny jest jeden szczegół