Ryba dla niemowlaka fot. Adobe Stock

Ryba dla niemowlaka - jaką wybrać oraz przepisy na obiad dla dziecka

Od 7. miesiąca życia niemowlęcia możesz zacząć wprowadzać ryby do jego diety, np. dorsza, mirunę, łososia, mintaja. Rybę dla niemowlaka najlepiej gotować w wodzie lub na parze oraz piec w folii. Unikaj ryb wędzonych.
Edyta Liebert / 11.11.2020 16:11
Ryba dla niemowlaka fot. Adobe Stock

Ryby zawierają białko oraz witaminy z grupy B, A, D i E. Zawierają również tłuszcz, lecz w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cenne kwasy omega-3 i są niezbędne w diecie dziecka, dlatego warto wprowadzać je do jadłospisu już w wieku niemowlęcym.

Jaka ryba dla niemowlaka jest najlepsza?

Warto mieć na uwadze, że ryba przede wszystkim musi być świeża i z pewnego źródła. Jeśli kupujesz mrożoną rybę na obiad dla niemowlaka, zwracaj uwagę na to, czy jest mocno pokryta lodem, czy nie - jeśli tak, to mogła być źle przechowywana. Najlepsze ryby dla niemowlaka to:

  • makrela atlantycka,
  • dorsz atlantycki,
  • łosoś,
  • morszczuk, 
  • mintaj,
  • miruna,
  • sola,
  • karp,
  • pstrąg,
  • węgorz.

Kiedy wprowadzać rybę do diety niemowlaka

Już od 7. miesiąca życia niemowlęcia można zacząć wprowadzać ryby do jego diety jako składnik zupy lub dodatek do przecieru warzywnego. Warto też przemycać ją np. w dyniowo-ziemniaczanych kotletach i pulpetach, dlatego zalecamy zerknąć do bazy przepisów na dynię dla niemowlakaZaleca się podawanie zarówno tłustych, jak i chudych ryb morskich przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu, ze względu na zapotrzebowanie kwasu DHA, w przeciwnym wypadku należy wprowadzić suplementację.

Niemowlę karmione piersią nie musi być suplementowane, jeśli mama spożywa odpowiednią ilość DHA w pokarmie oraz poprzez suplementację. Natomiast niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym, które nie mają wystarczającej ilości ryb w diecie, zaleca się suplementację DHA lub podawanie mieszanki wzbogaconej o kwas DHA.

Jak przyrządzać rybę dla niemowlaka - przepisy

Ryby powinny być gotowane na parze lub pieczone w folii, unikaj ryb panierowanych i smażonych. Nie podawaj również ryb przetworzonych – z puszki, w marynatach, ryb wędzonych, a także paluszków i burgerów rybnych. Przepisów jest naprawdę sporo, a ryby są różne w smaku i konsystencji, dlatego z pewnością maluch nie będzie odczuwać monotonii.

Zupa jarzynowa z łososiem – od 8. miesiąca

Składniki:

  • mała marchewka,
  • kawałek pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek łososia,
  • pół ziemniaka,
  • płaska łyżeczka masła lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę.
  2. Całość zagotuj w niedużej ilości wody. Do gotujących się jarzyn włóż mały kawałek ryby. Powinna być oczyszczona ze skóry i ości.
  3. Gotuj przez 8-10 minut. Po przestudzeniu całość zmiksuj.
  4. Przed podaniem okraś masłem lub oliwą z oliwek. Porcja dla 8-miesięcznego dziecka to około 180 ml.

Sola z cukinią – od 12. miesiąca

Składniki:

  • 500 g filetów z soli,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 średnia marchewka,
  • pół cytryny,
  • kawałek masła,
  • przyprawy ziołowe – bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie umyj i pokrój w krążki. Marchewkę umyj, oskrob i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Rybę pokrój w 3 cm paski. Folię, rękaw lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  3. Rozłóż krążki cukinii, na nich ułóż rybę, skrop sokiem z cytryny i obłóż marchewką.
  4. Rybę dla niemowlaka z warzywami posyp ziołami. Mogą to być suszona bazylia i oregano albo szczypiorek, koperek lub natka pietruszki.
  5. Na wierzchu połóż wiórki masła. Piecz około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180°C.

Ryba po grecku dla dziecka - od 12. miesiąca życia

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza (może być też sola, mintaj, morszczuk – najlepsza jest świeża ryba, choć może być również mrożona),
  • 400 g warzyw: 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, nieduży por,
  • 500 g świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego bez cukru,
  • majeranek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z garnka, a w tak powstałym wywarze ugotuj rybę.
  2. Ryba gotuje się bardzo szybko – około 5 minut. Nabierze wspaniałego aromatu, jeśli do gotowania dołożysz kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pora pokrój drobno i podduś na łyżce oliwy.
  4. Warzywa połącz z rybą. Dodaj przecier pomidorowy. Jeśli chcesz użyć świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki, drobno posiekaj i podduś na patelni.
  5. Połącz wszystkie składniki, przypraw szczyptą soli, pieprzu, majerankiem. Tę rybę dla niemowlaka możesz podawać na ciepło, a także po schłodzeniu.

Artykuł na podstawie tekstu Joanny Turzyńskiej. Pierwotnie opublikowany 09.12.2010.

Czytaj także: Jak obudzić noworodkaMity na temat picia kawy w ciążyCzy woda kranowa jest zdrowa dla dzieci?