Reklama
Ilość kalorii: 620
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • łyżka mąki ziemniacz.
  • jajko
Reklama

Farsz:

  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • mielona papryka: ostra i słodka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

oraz:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • cebula
Przygotowanie:
Reklama
  1. Cebulę i papryki pokrój w kostkę, podsmaż z mięsem na oliwie, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, mielonymi paprykami przełóż do miski. Ziemniaki ugotuj, odcedź, obierz, przepuść przez praskę, ostudź. Zimne wymieszaj z obiema mąkami, jajkiem, wyrób.
  2. Z masy uformuj wałki o średnicy 2 cm, pokrój na kawałki, spłaszcz, nałóż farsz, uformuj kule. Gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w plasterki, podsmaż. Skwarkami polej pyzy.
Reklama
Reklama
Reklama