Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- łyżka mąki ziemniacz.
- jajko
Farsz:
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- cebula
- po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 2 łyżki oliwy
- mielona papryka: ostra i słodka
- majeranek
- sól
- pieprz
oraz:
- 10 dag wędzonego boczku
- cebula
Przygotowanie:
- Cebulę i papryki pokrój w kostkę, podsmaż z mięsem na oliwie, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, mielonymi paprykami przełóż do miski. Ziemniaki ugotuj, odcedź, obierz, przepuść przez praskę, ostudź. Zimne wymieszaj z obiema mąkami, jajkiem, wyrób.
- Z masy uformuj wałki o średnicy 2 cm, pokrój na kawałki, spłaszcz, nałóż farsz, uformuj kule. Gotuj w osolonej wodzie 5 min od wypłynięcia. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w plasterki, podsmaż. Skwarkami polej pyzy.