Składniki
-
- 1 jajko
- pół czerstwej bułki namoczonej w mleku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki
- mała cebulka
- pół szklanki mąki
- 200 ml śmietanki 18% + kopiasta łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- duży pęczek koperku
- średnia marchew
- kakostka rosołowa
Sposób przygotowania
Mięso mielone wyrabiamy z odciśniętą bułką, jajkiem, solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Wsypujemy drobniutko posiekaną cebulkę i dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej, mokrymi rękami lepimy małe kulki. Każdą obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową (tak około litra) i startą na tarce marchewką. Porcjami wkładamy pulpeciki. Obgotowujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy szklanką wywaru, w którym gotowały się i śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Wkładamy liść laurowy i wsypujemy ziele. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Koperek płuczemy i drobniutko siekamy. Wsypujemy do sosu pod koniec gotowania. Przykrywamy pokrywką, aby sos nabrał koperkowej "mocy". Podajemy na ciepło.