PIEROGI: khinkali, gyoza, raviolii i inne

Doskonałe nadzienie, delikatne ciasto i aromatyczny sos - sprawdź nasze przepisy na doskonałe pierogi przygotowywane na różne sposoby!
Sylwia Kazimierczuk / 18.10.2017 15:10

Pierogi przygotowywane na bazie delikatnego, miękkiego lub kruchego ciasta są doskonałym pomysłem na sycący obiad. Farsze do nich przygotowywane różnią się na całym świecie aromatem i stopniem pikantności. Gruzińskie khinkali z aromatycznym bulionem, włoskie ravioli w postaci kwadracików czy indyjskie samosa smażone na głębokim oleju - wybór należy do ciebie! Sprawdź, które zasmakują ci najbardziej!

Gyoza

Oto składniki na gyoza:

  • płaty ciasta do gyoza
  • średnia cebula czerwona
  • cebula dymka
  • trawa cytrynowa
  • starty kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • czosnek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryczka chili

Jak zrobić pierogi gyoza?

Płaty gyoza delikatnie namaczamy wodą na brzegach. Podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni i dodajemy posiekaną cebulę i i trawę cytrynową. Ścieramy kawałek imbiru i przeciskamy czosnek przez praskę. Całość doprawiamy chili, solą, pieprzem i sosem sojowym. nakładamy farsz do płatów ciasta i delikatnie zamykamy tworząc wzorek. Podsmażamy na rozgrzanej patelni przypiekając jedną stronę na złoty kolor.

Zobacz inne przepisy na pierogi