POLECAMY

Włoskie cannelloni na więcej niż 10 sposobów

Chcesz przyrządzić włoskie cannelloni? Mamy dla ciebie sporo inspiracji na to smaczne danie!
Włoskie cannelloni na więcej niż 10 sposobów fot. Fotolia

Cannelloni to rodzaj makaronu, który wygląda jak sporej wielkości rurki. Podstawowy przepis na cannelloni to nafaszerowanie go mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego, a następnie posypanie całości startym serem - np. parmezanem. Rurki cannelloni przed nafaszerowaniem warto zmiękczyć poprzez namaczanie ich w letniej wodzie przez dosłownie kilka minut. Dzięki temu makaron będzie miał po upieczeniu idealną konsystencję - nie trzeba go wtedy podgotowywać.

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym

Oto składniki na cannelloni z mięsem mielonym:

  • 25 dag makaronu cannelloni,
  • 15 dag tartego żółtego sera

Na farsz do cannelloni:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • mała czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz

Na beszamel:

  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki mąki,
  • 700 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić cannelloni z mięsem? Makaron namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby nieco zmiękł. Na farsz do cannelloni w misce wymieszaj mięso, posiekaną cebulę, starte na tarce warzywa, pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i jajka.

Na sos w rondlu roztop tłuszcz, dodaj mąkę, dobrze rozmieszaj. Następnie wlewaj partiami mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Na koniec wrzuć przyprawy. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wlej na jej dno nieco beszamelu. Do każdej rurki cannelloni nałóż trochę farszu i układaj w naczyniu. Każdą warstwę rurek polej beszamelem i obsyp serem. Powinny być 2-3 warstwy. Cannelloni z mięsem mielonym piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż makaron będzie miękki, a powierzchnia zapiekanki rumiana.

Przepis na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem

Oto składniki na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • olej.

Jak zrobić cannelloni z tuńczykiem i pieczarkami? Makaron cannelloni namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby odrobinę zmiękł. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż przez mniej więcej 10 minut. Dołóż tuńczyka, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj i zagotuj. Jeśli będzie zbyt wodnisty, możesz go zagęścić mąką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim cannelloni napełnione farszem. Wierzch dania także posmaruj oliwą. Możesz też posypać je startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Podawaj cannelloni zaraz po przygotowaniu.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

Sprawdź jeszcze 10 innych przepisów na cannelloni:

Cannelloni z łososiem
Cannelloni z łososiem
Lubicie kuchnię włoską? Spróbujcie cannelloni z łososiem! Dodajcie do niego por i serek mascarpone, będzie jeszcze lepsze!
Cannelloni z czerwoną soczewicą – przepis
Cannelloni z czerwoną soczewicą – przepis
Wypróbuj przepis na makaron cannelloni nadziewany czerwoną soczewicą i zapiekany w sosie pomidorowym. To świetny pomysł na wegetariański obiad!
Włoskie cannelloni z mięsem
Włoskie cannelloni z mięsem
Wyśmienite danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu.
Cannelloni nadziewane mięsem
Cannelloni nadziewane mięsem
Szerokie rurki wypełnione pysznym farszem - specjalność kuchni włoskiej.
Cannelloni z papryką
Cannelloni z papryką
Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę.
Cannelloni Arrighi z papryką - przepis
Cannelloni Arrighi z papryką - przepis
Cannelloni to makaron najczęściej wypełniony farszem mięsnym, ale doskonałym nadzieniem są też pomidory i papryka. Cannelloni Arrighi z papryką jest proste, a przy tym dobrze się prezentuje.
Cannelloni z brokułami i mozzarellą
Cannelloni z brokułami i mozzarellą
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)