Cannelloni to rodzaj makaronu, który wygląda jak sporej wielkości rurki. Podstawowy przepis na cannelloni to nafaszerowanie go mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego, a następnie posypanie całości startym serem - np. parmezanem. Rurki cannelloni przed nafaszerowaniem warto zmiękczyć poprzez namaczanie ich w letniej wodzie przez dosłownie kilka minut. Dzięki temu makaron będzie miał po upieczeniu idealną konsystencję - nie trzeba go wtedy podgotowywać.
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym
Oto składniki na cannelloni z mięsem mielonym:
- 25 dag makaronu cannelloni,
- 15 dag tartego żółtego sera
Na farsz do cannelloni:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- mała czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz
Na beszamel:
- 3 łyżki margaryny,
- 3 łyżki mąki,
- 700 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić cannelloni z mięsem? Makaron namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby nieco zmiękł. Na farsz do cannelloni w misce wymieszaj mięso, posiekaną cebulę, starte na tarce warzywa, pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i jajka.
Na sos w rondlu roztop tłuszcz, dodaj mąkę, dobrze rozmieszaj. Następnie wlewaj partiami mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Na koniec wrzuć przyprawy. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wlej na jej dno nieco beszamelu. Do każdej rurki cannelloni nałóż trochę farszu i układaj w naczyniu. Każdą warstwę rurek polej beszamelem i obsyp serem. Powinny być 2-3 warstwy. Cannelloni z mięsem mielonym piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż makaron będzie miękki, a powierzchnia zapiekanki rumiana.
Przepis na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem
Oto składniki na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni,
- 2 puszki tuńczyka w oleju,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- olej.
Jak zrobić cannelloni z tuńczykiem i pieczarkami? Makaron cannelloni namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby odrobinę zmiękł. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż przez mniej więcej 10 minut. Dołóż tuńczyka, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj i zagotuj. Jeśli będzie zbyt wodnisty, możesz go zagęścić mąką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim cannelloni napełnione farszem. Wierzch dania także posmaruj oliwą. Możesz też posypać je startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Podawaj cannelloni zaraz po przygotowaniu.
Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata