CANNELLONI: cannelloni z mięsem mielonym, cannelloni przepisy

cannelloni fot. Fotolia
Chcesz przyrządzić włoskie cannelloni? Mamy dla ciebie sporo inspiracji na to smaczne danie!
Weronika Kwaśniak / 24.03.2017 11:51
cannelloni fot. Fotolia

Cannelloni to rodzaj makaronu, który wygląda jak sporej wielkości rurki. Podstawowy przepis na cannelloni to nafaszerowanie go mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego, a następnie posypanie całości startym serem - np. parmezanem. Rurki cannelloni przed nafaszerowaniem warto zmiękczyć poprzez namaczanie ich w letniej wodzie przez dosłownie kilka minut. Dzięki temu makaron będzie miał po upieczeniu idealną konsystencję - nie trzeba go wtedy podgotowywać.

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym

Oto składniki na cannelloni z mięsem mielonym:

  • 25 dag makaronu cannelloni,
  • 15 dag tartego żółtego sera

Na farsz do cannelloni:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • mała czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz

Na beszamel:

  • 3 łyżki margaryny,
  • 3 łyżki mąki,
  • 700 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić cannelloni z mięsem? Makaron namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby nieco zmiękł. Na farsz do cannelloni w misce wymieszaj mięso, posiekaną cebulę, starte na tarce warzywa, pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i jajka.

Na sos w rondlu roztop tłuszcz, dodaj mąkę, dobrze rozmieszaj. Następnie wlewaj partiami mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Na koniec wrzuć przyprawy. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wlej na jej dno nieco beszamelu. Do każdej rurki cannelloni nałóż trochę farszu i układaj w naczyniu. Każdą warstwę rurek polej beszamelem i obsyp serem. Powinny być 2-3 warstwy. Cannelloni z mięsem mielonym piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż makaron będzie miękki, a powierzchnia zapiekanki rumiana.

Przepis na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem

Oto składniki na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • olej.

Jak zrobić cannelloni z tuńczykiem i pieczarkami? Makaron cannelloni namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby odrobinę zmiękł. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż przez mniej więcej 10 minut. Dołóż tuńczyka, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj i zagotuj. Jeśli będzie zbyt wodnisty, możesz go zagęścić mąką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim cannelloni napełnione farszem. Wierzch dania także posmaruj oliwą. Możesz też posypać je startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Podawaj cannelloni zaraz po przygotowaniu.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

Sprawdź jeszcze 10 innych przepisów na cannelloni:

Cannelloni z brokułami i mozzarellą
Cannelloni z brokułami i mozzarellą
Cannelloni to włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
Cannelloni z czerwoną soczewicą – przepis
Cannelloni z czerwoną soczewicą – przepis
Wypróbuj przepis na makaron cannelloni nadziewany czerwoną soczewicą i zapiekany w sosie pomidorowym. To świetny pomysł na wegetariański obiad!
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis składniki i przygotowanie
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis składniki i przygotowanie
Wyśmienite danie obiadowe, które przypadnie do gustu każdemu.
Cannelloni z mięsem - przepis
Cannelloni z mięsem - przepis
Szerokie rurki wypełnione pysznym farszem - specjalność kuchni włoskiej.
Cannelloni Arrighi z papryką - przepis
Cannelloni Arrighi z papryką - przepis
Cannelloni to makaron najczęściej wypełniony farszem mięsnym, ale doskonałym nadzieniem są też pomidory i papryka. Cannelloni Arrighi z papryką jest proste, a przy tym dobrze się prezentuje.

Redakcja poleca

REKLAMA