CANNELLONI: cannelloni z mięsem mielonym, cannelloni przepisy
Chcesz przyrządzić włoskie cannelloni? Mamy dla ciebie sporo inspiracji na to smaczne danie!

Cannelloni to rodzaj makaronu, który wygląda jak sporej wielkości rurki. Podstawowy przepis na cannelloni to nafaszerowanie go mięsem mielonym z dodatkiem sosu pomidorowego, a następnie posypanie całości startym serem - np. parmezanem. Rurki cannelloni przed nafaszerowaniem warto zmiękczyć poprzez namaczanie ich w letniej wodzie przez dosłownie kilka minut. Dzięki temu makaron będzie miał po upieczeniu idealną konsystencję - nie trzeba go wtedy podgotowywać.
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym
Oto składniki na cannelloni z mięsem mielonym:
- 25 dag makaronu cannelloni,
- 15 dag tartego żółtego sera
Na farsz do cannelloni:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka,
- duża marchewka,
- pietruszka,
- mała czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz
Na beszamel:
- 3 łyżki margaryny,
- 3 łyżki mąki,
- 700 ml mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić cannelloni z mięsem? Makaron namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby nieco zmiękł. Na farsz do cannelloni w misce wymieszaj mięso, posiekaną cebulę, starte na tarce warzywa, pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i jajka.
Na sos w rondlu roztop tłuszcz, dodaj mąkę, dobrze rozmieszaj. Następnie wlewaj partiami mleko, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Na koniec wrzuć przyprawy. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wlej na jej dno nieco beszamelu. Do każdej rurki cannelloni nałóż trochę farszu i układaj w naczyniu. Każdą warstwę rurek polej beszamelem i obsyp serem. Powinny być 2-3 warstwy. Cannelloni z mięsem mielonym piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż makaron będzie miękki, a powierzchnia zapiekanki rumiana.
Przepis na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem
Oto składniki na cannelloni z pieczarkami i tuńczykiem:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni,
- 2 puszki tuńczyka w oleju,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- olej.
Jak zrobić cannelloni z tuńczykiem i pieczarkami? Makaron cannelloni namaczaj przez kilka minut w letniej wodzie, aby odrobinę zmiękł. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż przez mniej więcej 10 minut. Dołóż tuńczyka, koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj i zagotuj. Jeśli będzie zbyt wodnisty, możesz go zagęścić mąką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim cannelloni napełnione farszem. Wierzch dania także posmaruj oliwą. Możesz też posypać je startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Podawaj cannelloni zaraz po przygotowaniu.
Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata