Na przygotowanie pieczonej karkówki według przepisu Kasi Bukowskiej musisz przeznaczyć 2 dni. Wieczorem trzeba ją zamarynować w przyprawach, a potem przez całą noc przechowywać w lodówce. Ten pomysł na przyrządzenie mięsa jest banalnie prosty, ale danie kusi aromatem wina, cytrusów, czosnku i masła. Wystarczy pół kilograma karkówki!
Oto składniki na pieczoną karkówkę według Kasi Bukowskiej:
- 1/2 kg karkówki,
- łyżka roztopionego masła,
- łyżka roztopionego miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pomarańcza,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić pieczoną karkówkę? Marynatę możesz przygotowywać w naczyniu żaroodpornym - później przechowasz w nim mięso przez całą noc, a rano zapieczesz. Do naczynia wlej masło, miód, białe wino, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i sok z 1/2 owocu. Dorzuć grubo pokrojony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Karkówkę pokrój w poprzek włókien na mniej więcej półtoracentymetrowe plastry.
Zobacz przepis na karkówkę w sosie cebulowym
Mięso natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Układaj plastry karkówki w naczyniu z marynatą. Naczynie owiń dokładnie folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez całą noc. Nazajutrz wyjmij je z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Potem przykryj mięso folią aluminiową i piecz przez 90 minut w 200 stopniach C. Karkówka pieczona w ten sposób to idealna alternatywa dla grilla!
Zobacz więcej przepisów w formie wideo