Przygotowanie obiadu dla niejadka to nie lada wyzwanie. Mylne jest przekonanie, że dzieci wolą dania łagodniejsze w smaku. Potrawy doprawiaj tak, jakbyś gotowała dla siebie (wyjątkiem są bardzo ostre przyprawy)!
Dzieci nie zawsze chętnie sięgają po dania, które nam, dorosłym, kojarzą się z dziecięcym (przedszkolnym i szkolnym) jedzeniem. Krupnik, pierogi i leniwe wcale nie muszą znaleźć się w TOP 10 każdego malucha.
Co jeszcze możesz zrobić, by zachęcić dziecko do jedzenia? Serwuj mu smaki, których nigdy byś nie podejrzewała o to, że mogą stać się jego ulubionymi. Oliwki? Wędzone ryby? A może coś z kuchni azjatyckiej? Być może jeszcze nie odkryłaś ulubionych smaków swojej pociechy.
W naszym zestawieniu przepisów znajdziesz łatwe i w dużej większości szybkie dania, które pomogą rozbudzić apetyt twojego malucha. Każdy z nich to przepis na 3 osoby - 2 osoby dorosłe i 1 dziecko.
- Placki z owocami
- Niezwykły makaron
- Klopsiki w sosie pomidorowym
- Wyjątkowy rosół pełen smaku
- Różowe risotto z kurczakiem
- Mini pizze
- Kurczak w panierce
Przepis na placki z owocami
Świetne nie tylko na obiad, ale również na kolację lub leniwe niedzielne śniadanie. Możesz je podawać z dowolnymi, sezonowymi owocami, miodem, jogurtem lub wiórkami kokosowymi. Prawdziwych niejadków z pewnością przekona odrobina polewy czekoladowej.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka, jogurt grecki, olej i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż placuszki na złoto z obu stron.
fot. Adobe Stock
Przepis na niezwykły makaron z sosem
Większość dzieci kocha makarony. Jeśli twoje akurat nie, może makaron w kształcie ulubionych bohaterów z kreskówek je przekona? To idealny obiad dla niejadka!
Składniki:
- 250 g makaronu,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- parmezan do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Do 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i puszkę pomidorów.
- Smaż przez 5-7 minut, aż sos nieco się zredukuje.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Makaron podawaj z tartym parmezanem.
fot. Adobe Stock
Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym
Zamiast klasycznych kotletów mielonych, przygotuj zgrabne i wygodniejsze w jedzeniu klopsiki. Mogą być z mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszane - wieprzowo-drobiowe.
Składniki:
- 300 g mięsa wieprzowego (łopatki),
- 1 puszka pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel w maszynce.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Po 2 minutach dodaj jeden ząbek czosnku, oregano i tymianek. Smaż minutę i dodaj do zmielonego mięsa.
- Do masy dodaj bułkę tartą, jajko, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wyrób rękami.
- Uformuj klopsiki i smaż je na rozgrzanej oliwie - dokładnie z każdej strony.
- Na patelnię z pulpecikami wlej puszkę pomidorów, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj bez przykrycia przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na rosół drobiowo-wołowy
Możesz go podać z ryżem, makaronem albo z pulpecikami mięsnymi. Dlaczego drobiowo-wołowy? Ma zdecydowanie więcej smaku umami, niż ten przygotowywany wyłącznie z kurczaka czy indyka.
Składniki:
- 200 g mięsa wołowego np. szponder,
- 400 g kurczaka (skrzydełka, udka),
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 3 liście laurowe,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
- Zagotuj regularnie zbierając szumowiny.
- Po godzinie zmniejsz ogień, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól.
- Po kolejnej godzinie dodaj obrane i umyte warzywa - cebula powinna być wcześniej opalona nad ogniem lub upieczona na najwyższej półce piekarnika (10 minut w 220 stopniach).
- Rosół wołowo-drobiowy zestaw z ognia po kolejnych 2 godzinach gotowania.
Przepis na różówe risotto z kurczakiem
Jedzenie dla dzieci nie może być nudne. Jeśli z jakiegoś powodu twój maluch unika koloru zielonego, nic na siłę. Zamiast groszku czy brokułów, dodaj do risotto marchewkę albo... buraka! Są słodkie, a przecież dzieci kochają słodkie dania!
Składniki:
- 200 g ryżu arborio,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 2 piersi z kurczaka,
- 50 g masła,
- 100 g parmezanu,
- 2 ugotowane buraki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp cały ryż.
- Dodawaj stopniowo, najlepiej po jednej chochli gorącego bulionu - gdy ryż wchłonie całość, dodawaj kolejną.
- Na oddzielnej patelni usmaż piersi z kurczaka - mięso umyj, pokrój na drobniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, smaż na oleju roślinnym dokładnie z każdej strony.
- Na sam koniec gotowania do ryżu dodaj pokrojone w kostkę buraczki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
- Różowe risotto wyjmij na talerz. Na środku ułóż kurczaka, a całość posyp parmezanem.
fot. Adobe Stock
Przepis na mini pizze
W tym przepisie składniki możesz dowolnie modyfikować według gustu twojego malucha. Świetnie sprawdzą się pomidory, oliwki, papryka i szynka. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, w których jesteś w stanie przemycić najwięcej warzyw i zieleniny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 papryka,
- 100 g szynki,
- kilka oliwek,
- 1 pomidor,
- 100 g mozzarelli,
- 150 ml passaty,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier, drożdże i ciepłą wodę. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
- Ciasto przełóż do miski natłuszczonej oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj wszystkie warzywa: pomidory pokrój w plastry, paprykę i szynkę w cienkie paski, oliwki na pół. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i podziel na małe kulki. Każdą z nich rozgnieć palcami na placek i nakładaj po kolei: łyżkę passaty, odrobinę oregano, szynkę i warzywa. Całość posyp serem.
- Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
- Mini pizze to doskonały pomysł na obiad dla każdego niejadka!
fot. Adobe Stock
Kurczak w panierce z pieczonymi ziemniakami
Zdrowsza wersja klasycznych nuggetsów z frytkami, które kochają wszystkie dzieciaki - nie bez powodu znajdują się w menu niemal każdej restauracji (bez względu na kuchnię, którą serwuje).
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 200 g ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 50 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- szklanka płatków kukurydzianych,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piersi z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem.
- Zamocz w mleku na 15 minut.
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój na ósemki. Przełóż do miski, dodaj oliwę, sól i pieprz i ulubione zioła - w naszym przypadku to tymianek i rozmaryn. Całość porządnie wymieszaj.
- Ziemniaki wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza.
- Kurczaka osusz i zacznij panierować - najpierw oprósz mąką, następnie w jajku, a na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Mięso wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Kurczaka w panierce podawaj z ulubionym sosem twojego niejadka!
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów dla niejadka: