Obiady dla niejadka - najlepsze przepisy na obiady dla dzieci

Obiad dla niejadka fot. Adobe Stock
Obiady dla niejadka powinien być kolorowy i dobrze doprawiony. Wśród naszych przepisów znajdziesz m.in. pyszne klopsiki w sosie pomidorowym, kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych oraz najlepsze na świecie placki z owocami.
Małgorzata Machnicka / 26.01.2021 17:48
Obiad dla niejadka fot. Adobe Stock

Przygotowanie obiadu dla niejadka to nie lada wyzwanie. Mylne jest przekonanie, że dzieci wolą dania łagodniejsze w smaku. Potrawy doprawiaj tak, jakbyś gotowała dla siebie (wyjątkiem są bardzo ostre przyprawy)!

Dzieci nie zawsze chętnie sięgają po dania, które nam, dorosłym, kojarzą się z dziecięcym (przedszkolnym i szkolnym) jedzeniem. Krupnik, pierogi i leniwe wcale nie muszą znaleźć się w TOP 10 każdego malucha.

Co jeszcze możesz zrobić, by zachęcić dziecko do jedzenia? Serwuj mu smaki, których nigdy byś nie podejrzewała o to, że mogą stać się jego ulubionymi. Oliwki? Wędzone ryby? A może coś z kuchni azjatyckiej? Być może jeszcze nie odkryłaś ulubionych smaków swojej pociechy.

W naszym zestawieniu przepisów znajdziesz łatwe i w dużej większości szybkie dania, które pomogą rozbudzić apetyt twojego malucha. Każdy z nich to przepis na 3 osoby - 2 osoby dorosłe i 1 dziecko.

  1. Placki z owocami
  2. Niezwykły makaron
  3. Klopsiki w sosie pomidorowym
  4. Wyjątkowy rosół pełen smaku
  5. Różowe risotto z kurczakiem 
  6. Mini pizze
  7. Kurczak w panierce

Przepis na placki z owocami

Świetne nie tylko na obiad, ale również na kolację lub leniwe niedzielne śniadanie. Możesz je podawać z dowolnymi, sezonowymi owocami, miodem, jogurtem lub wiórkami kokosowymi. Prawdziwych niejadków z pewnością przekona odrobina polewy czekoladowej.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 300 g jogurtu greckiego, 
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Dodaj jajka, jogurt grecki, olej i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż placuszki na złoto z obu stron.

placki dla niejadka
fot. Adobe Stock

Przepis na niezwykły makaron z sosem

Większość dzieci kocha makarony. Jeśli twoje akurat nie, może makaron w kształcie ulubionych bohaterów z kreskówek je przekona? To idealny obiad dla niejadka!

Składniki:

  • 250 g makaronu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • parmezan do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Do 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i puszkę pomidorów.
  3. Smaż przez 5-7 minut, aż sos nieco się zredukuje. 
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Makaron podawaj z tartym parmezanem.

makaron dla niejadka
fot. Adobe Stock

Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym

Zamiast klasycznych kotletów mielonych, przygotuj zgrabne i wygodniejsze w jedzeniu klopsiki. Mogą być z mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszane - wieprzowo-drobiowe.

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego (łopatki),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Po 2 minutach dodaj jeden ząbek czosnku, oregano i tymianek. Smaż minutę i dodaj do zmielonego mięsa.
  3. Do masy dodaj bułkę tartą, jajko, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wyrób rękami.
  4. Uformuj klopsiki i smaż je na rozgrzanej oliwie - dokładnie z każdej strony.
  5. Na patelnię z pulpecikami wlej puszkę pomidorów, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj bez przykrycia przez około 15 minut.

klopsiki dla niejadka
fot. Adobe Stock

Przepis na rosół drobiowo-wołowy

Możesz go podać z ryżem, makaronem albo z pulpecikami mięsnymi. Dlaczego drobiowo-wołowy? Ma zdecydowanie więcej smaku umami, niż ten przygotowywany wyłącznie z kurczaka czy indyka. 

Składniki:

  • 200 g mięsa wołowego np. szponder,
  • 400 g kurczaka (skrzydełka, udka),
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, przełóż do garnka i zalej zimną wodą.
  2. Zagotuj regularnie zbierając szumowiny.
  3. Po godzinie zmniejsz ogień, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól.
  4. Po kolejnej godzinie dodaj obrane i umyte warzywa - cebula powinna być wcześniej opalona nad ogniem lub upieczona na najwyższej półce piekarnika (10 minut w 220 stopniach). 
  5. Rosół wołowo-drobiowy zestaw z ognia po kolejnych 2 godzinach gotowania.

Przepis na różówe risotto z kurczakiem

Jedzenie dla dzieci nie może być nudne. Jeśli z jakiegoś powodu twój maluch unika koloru zielonego, nic na siłę. Zamiast groszku czy brokułów, dodaj do risotto marchewkę albo... buraka! Są słodkie, a przecież dzieci kochają słodkie dania!

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 50 g masła,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wsyp cały ryż.
  3. Dodawaj stopniowo, najlepiej po jednej chochli gorącego bulionu - gdy ryż wchłonie całość, dodawaj kolejną. 
  4. Na oddzielnej patelni usmaż piersi z kurczaka - mięso umyj, pokrój na drobniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, smaż na oleju roślinnym dokładnie z każdej strony.
  5. Na sam koniec gotowania do ryżu dodaj pokrojone w kostkę buraczki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość.
  6. Różowe risotto wyjmij na talerz. Na środku ułóż kurczaka, a całość posyp parmezanem.

risotto różowe dla niejadka
fot. Adobe Stock

Przepis na mini pizze

W tym przepisie składniki możesz dowolnie modyfikować według gustu twojego malucha. Świetnie sprawdzą się pomidory, oliwki, papryka i szynka. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, w których jesteś w stanie przemycić najwięcej warzyw i zieleniny.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 papryka,
  • 100 g szynki,
  • kilka oliwek,
  • 1 pomidor,
  • 100 g mozzarelli,
  • 150 ml passaty,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier, drożdże i ciepłą wodę. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto przełóż do miski natłuszczonej oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Przygotuj wszystkie warzywa: pomidory pokrój w plastry, paprykę i szynkę w cienkie paski, oliwki na pół. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i podziel na małe kulki. Każdą z nich rozgnieć palcami na placek i nakładaj po kolei: łyżkę passaty, odrobinę oregano, szynkę i warzywa. Całość posyp serem.
  6. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.
  7. Mini pizze to doskonały pomysł na obiad dla każdego niejadka!

mini pizze dla niejadka
fot. Adobe Stock

Kurczak w panierce z pieczonymi ziemniakami

Zdrowsza wersja klasycznych nuggetsów z frytkami, które kochają wszystkie dzieciaki - nie bez powodu znajdują się w menu niemal każdej restauracji (bez względu na kuchnię, którą serwuje). 

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 200 g ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szklanka płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Piersi z kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki i oprósz solą i pieprzem.
  3. Zamocz w mleku na 15 minut. 
  4. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój na ósemki. Przełóż do miski, dodaj oliwę, sól i pieprz i ulubione zioła - w naszym przypadku to tymianek i rozmaryn. Całość porządnie wymieszaj.
  5. Ziemniaki wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut.
  6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza.
  7. Kurczaka osusz i zacznij panierować - najpierw oprósz mąką, następnie w jajku, a na koniec w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  8. Mięso wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  9. Kurczaka w panierce podawaj z ulubionym sosem twojego niejadka! 

kurczak dla niejadka
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów dla niejadka:

Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek
Racuchy bananowe są puszyste i sycące. Możesz polać je syropem klonowym, posypać cukrem pudrem albo posmarować miodem. Bananowe racuchy to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych, lekko poczerniałych bananów.
Placki z kaszy manny – dla dzieci i nie tylko
Placki z kaszy manny – dla dzieci i nie tylko
Placki z kaszy manny zrobisz w 30 minut. Kaszy manny nie musisz gotować, użyj błyskawicznej. Placki z kaszy manny dobrze smakują na słodko i na słono, a nawet bez dodatków.
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem - przepis na pyszne placki twarogowe
Racuchy z serem pokochają wszyscy domownicy. Przygotowywane są na bazie białego sera twarogowego, mąki pszennej, jajek i mleka.
Jak zrobić nuggetsy? Przepis na pyszne danie z kurczaka
Jak zrobić nuggetsy? Przepis na pyszne danie z kurczaka
Jak zrobić nuggetsy? Piersi z kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Następnie zamocz w mące, jajku i bułce tartej.
Placki dyniowe - przepis, który zawsze się udaje
Placki dyniowe - przepis, który zawsze się udaje
Placki dyniowe możesz przyrządzić również w wersji na słodko - pomiń wtedy dodatek czosnku, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i chili, a zamiast nich dodaj cynamon i cukier.
Przepis na prawdziwe klopsiki IKEA - szwedzkie danie w twojej kuchni
Przepis na prawdziwe klopsiki IKEA - szwedzkie danie w twojej kuchni
Klopsiki IKEA to kultowe danie od szwedzkiej sieciówki. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. dwóch rodzajów mięs, kilku przypraw, bulionu i masła.
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny i cukinii. Pyszna przekąska lub obiad
Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym zaserwuj z dowolną kaszą lub puree ziemniaczanym. Świetnie pasują do nich również buraczki lub ogórki konserwowe.
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Placki z kaszy jaglanej. Idealna przekąska lub dodatek do obiadu
Wytrawne placki z kaszy jaglanej to bardzo szybka przekąska lub nawet cały posiłek. Możesz wykorzystać do nich kaszę jaglaną, która została po obiedzie.
Rosół z pulpetami - przepis składniki i przygotowanie
Rosół z pulpetami - przepis składniki i przygotowanie
Mało znane danie kuchni staropolskiej!
Serowe placki z borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Serowe placki z borówkami - przepis składniki i przygotowanie
Borówki można zastąpić czarnymi jagodami!

Redakcja poleca

REKLAMA