Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka (lub indyka)
- 50 g mąki,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- olej roślinny do smażenia,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Nuggetsy z kurczaka będą pyszne i chrupiące, jeśli będziesz je smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Od razu po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Nuggetsy z kurczaka podawaj z ulubionym dipem - doskonale pasuje sos czosnkowy albo sos pomidorowy.
Zamiast bułki tartej, możesz wykorzystać też pokruszone płatki kukurydziane albo japońską panierkę panko.
- Kurczaka umyj, pokrój na 3-centymetrowe kawałki i przełóż do miski.
- Mięso oprósz solą, pieprzem i czerwoną papryką.
- Weź trzy miseczki - do jednej wsyp mąkę, do drugiej rozmącone jajka z solą a do trzeciej bułkę tartą.
- Rozgrzej dużą patelnię - olej powinien być na wysokości około 0,5 cm.
- Kawałki kurczaka obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej i wkładaj na patelnię.
- Smaż po 3 minuty z obu stron na złoty kolor.
- Nuggetsy z kurczaka podawaj z frytkami albo pieczonymi ziemniakami.
Więcej przepisów na kurczaka:
Sałatka z kurczakiem
Pieczone udka z kurczaka
Grillowana pierś z kurczaka
Risotto z kurczakiem