Czerwone curry z kurczakiem. Przepis na klasyk kuchni tajskiej

Czerwone curry to idealna kombinacja smaków - kuchnia tajska to jednocześnie balans słodyczy, goryczy, kwaśności i ostrości. Zamiast kurczaka możesz użyć krewetek.
Weronika Kwaśniak / 17.10.2019 13:57
DRUKUJ PRZEPIS
Czerwone curry z kurczakiem. Przepis na klasyk kuchni tajskiej fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g piersi z kurczaka albo krewetek,
  • 1/2 l mleka kokosowego,
  • 1 tajska papryczka chili,
  • kilka listków limonki,
  • duża łyżka pasty red curry,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • kilka pędów bambusa,
  • 30 dag boczniaków,
  • 2 łyżki sosu z ostryg,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1/2 średniej marchewki,
  • do dekoracji: liście kolendry.
Przygotowanie:

Czerwone curry to danie, które swoją formą przypomina nieco gęstą zupę. Potrawę możesz według upodobań wzbogacić również innymi warzywami, np. czerwoną papryką albo brokułami.

  1. Marchewkę wyszoruj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.
  2. Chili umyj i pokrój w talarki.
  3. Pędy bambusa odsącz z zalewy. Boczniaki pokrój w paseczki.
  4. Pierś kurczaka umyj, oczyść i pokrój. Zrób to samo z krewetkami, zależnie czego chcesz użyć do dania.
  5. Rozgrzej głęboką patelnię. W miseczce rozetrzyj pastę curry z mlekiem kokosowym. Dodaj porwane na kawałki liście limonki.
  6. Przelej do patelni i smaż na dużym ogniu, często mieszając.
  7. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji, dodaj wszystkie pokrojone warzywa, boczniaki oraz pierś kurczaka.
  8. Duś przez 5-6 minut.
  9. Dodaj sos ostrygowy, sos rybny, a także cukier trzcinowy.
  10. Trzymaj na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, ale nie dłużej, aby warzywa nie straciły jędrności.
  11. Dopraw sokiem z limonki. Danie podawaj z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

Sprawdź również:
Zupa rybna - przepis video
Curry z dyni i kurczaka - przepis video

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA