Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka albo krewetek,
- 1/2 l mleka kokosowego,
- 1 tajska papryczka chili,
- kilka listków limonki,
- duża łyżka pasty red curry,
- łyżka cukru trzcinowego,
- kilka pędów bambusa,
- 30 dag boczniaków,
- 2 łyżki sosu z ostryg,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1/2 średniej marchewki,
- do dekoracji: liście kolendry.
Przygotowanie:
Czerwone curry to danie, które swoją formą przypomina nieco gęstą zupę. Potrawę możesz według upodobań wzbogacić również innymi warzywami, np. czerwoną papryką albo brokułami.
- Marchewkę wyszoruj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.
- Chili umyj i pokrój w talarki.
- Pędy bambusa odsącz z zalewy. Boczniaki pokrój w paseczki.
- Pierś kurczaka umyj, oczyść i pokrój. Zrób to samo z krewetkami, zależnie czego chcesz użyć do dania.
- Rozgrzej głęboką patelnię. W miseczce rozetrzyj pastę curry z mlekiem kokosowym. Dodaj porwane na kawałki liście limonki.
- Przelej do patelni i smaż na dużym ogniu, często mieszając.
- Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji, dodaj wszystkie pokrojone warzywa, boczniaki oraz pierś kurczaka.
- Duś przez 5-6 minut.
- Dodaj sos ostrygowy, sos rybny, a także cukier trzcinowy.
- Trzymaj na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, ale nie dłużej, aby warzywa nie straciły jędrności.
- Dopraw sokiem z limonki. Danie podawaj z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.
Sprawdź również:
Zupa rybna - przepis video
Curry z dyni i kurczaka - przepis video