Klopsiki w sosie pomidorowym

Z białą fasolą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi
/ 31.10.2012 06:11
DRUKUJ PRZEPIS
Klopsiki w sosie pomidorowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 560 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mielonego mięsa mieszanego
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 10 dag ostrego twardego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 80 dag pomidorów
  • cebula
  • 20 dag fasoli perłowej z puszki (lub ugotowanej suchej)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • listki ziół do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Pomidory zalej na 20 sekund wrzącą wodą, następnie przelej na sicie zimną wodą, obierz ze skórki, pokrój na niewielkie cząstki. W rondlu rozgrzej oliwęi zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory i podlej niewielką ilością wody. Dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Sos duś pod przykryciem 20 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną suchą fasolę lub osączoną fasolę z puszki. Delikatnie wymieszaj i ogrzewaj na małym ogniu.
  2. Do mielonego mięsa dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wbij jajko, wsyp 5 dag startego ostrego żółtego sera. Masę mięsną dopraw do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące, a następnie włóż do pomidorowego sosu.
  3. Duś w sosie na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby klopsiki nie przywarły do dna garnka. Przed podaniem posyp resztą startego żółtego sera oraz świeżymi listkami ziół.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA