schab na święta fot. Adobe Stock

Idealny schab na święta - schab pieczony na Boże Narodzenie

Pieczony schab na święta, idealnie nadaje się i na bożonarodzeniowy obiad, i jako wędlina. By schab na święta był soczysty i aromatyczny, marynuj go przez całą noc w sosie.
/ 01.11.2020 12:14
schab na święta fot. Adobe Stock

Jeśli zaplanowałaś już 12 potraw wigilijnych, pora przejść do menu na kolejne dni świąteczne. Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć wędlin. Pieczone mięso na święta to między innymi schab ze śliwką czy rolowany boczek. Zobacz jak przygotować pieczony schab na święta, by był aromatyczny i soczysty.

Schab na święta krok po kroku

Wybierz ładny i chudy kawałek schabu bez kości. Aby schab na święta był aromatyczny i smaczny, powinien marynować się w przyprawach przez minimum 12 godzin.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości,
  • kilka łyżek sosu teriyaki,
  • kilka łyżek sosu Worcestershire,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki miodu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • pół łyżeczki kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab zalej sosem Worcestershire i teriyaki.
  2. Musztardę rozmieszaj z miodem, glazurą posmaruj mięso.
  3. Wstaw schab do lodówki na minimum 12 godzin (np. na całą noc).
  4. Schab przełóż do formy do pieczenia, posyp kminkiem, pokrojonym czosnkiem i rozmarynem.
  5. Przykryj mięso folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 1,5 - 2 godziny.

Schab na święta na obiad

Jeśli schab na święta chcesz podać do obiadu, odczekaj chwilę po upieczeniu, przełóż mięso na deskę i pokrój na porcje.

Do sosu, który wytopił się na dnie formy wlej szklankę ciepłego białego wina lub bulionu, a następnie przelej do rondelka, zbierz smak, zredukuj, dopraw solą i dodaj odrobinę śmietanki do sosów. Jeśli lubisz gładkie sosy – przetrzyj przez sito.

Schab na święta jako wędlina

Jeśli swój schab na święta chcesz podać na półmisku wędlin, ostudź mięso, następnie wstaw do lodówki, a potem krój wedle życzenia.
Taki pieczony schab można przechowywać przez tydzień w lodówce.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie został opublikowany 28.10.2010.

Zobacz inne przepisy na mięso i ryby na Boże Narodzenie:

Czy wiesz jak zrobić kotlety schabowe saute?
Czy wiesz jak zrobić kotlety schabowe saute?
Oto przepis na pyszne kotlety schabowe saute
Jak przygotować łazanki z makiem?
Jak przygotować łazanki z makiem?
Łazanki z makiem są prostą i smaczną wigilijną potrawą. Równie dobrze będą smakować następnego dnia.
Łosoś na święta - najlepsze przepisy na przystawki, zupy i dania główne z łososiem
Łosoś na święta - najlepsze przepisy na przystawki, zupy i dania główne z łososiem
Łosoś na święta doprawiony czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżym koperkiem, zachwyci każdego gościa. Z tej soczystej i aromatycznej ryby przygotujesz nie tylko danie główne, ale również zupy i przystawki.
Ryba w galarecie - przepis, który zawsze się udaje
Ryba w galarecie - przepis, który zawsze się udaje
Ryba w galarecie, zaserwowana w towarzystwie warzyw, to klasyk na wigilijnym stole. Danie możesz przygotować z mrożonych filetów rybnych (np. mintaja lub dorsza) albo zdecydować się na pokrojonego w dzwonki karpia.
Jak przygotować karpia na Wigilię? Sprawdzone porady
Jak przygotować karpia na Wigilię? Sprawdzone porady
Przygotowanie karpia na Wigilię zacznij od opłukania ryby w zimnej wodzie i podzielenia jej na odpowiednie porcje.
Mięsa pieczone na święta - soczyste i pełne smaku
Mięsa pieczone na święta - soczyste i pełne smaku
Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystych pieczeni, których niesamowity aromat ogarnia cały dom. Mięsa pieczone na święta to m.in. schab ze śliwką, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, rolowany boczek, pieczeń w rozmarynie.