Jak przygotować łazanki z makiem?

Łazanki z makiem polewamy roztopionym, ciepłym masłem.
Łazanki z makiem są prostą i smaczną wigilijną potrawą. Równie dobrze będą smakować następnego dnia.
/ 29.05.2019 11:00
Łazanki z makiem polewamy roztopionym, ciepłym masłem.

Ciasto na łazanki:
Możemy kupić gotowe łazanki lub zrobić ciasto samemu. Aby zrealizować drugie rozwiązanie, potrzebne będą:
½ kg mąki
2 jaja
5 dkg masła
3 łyżki śmietany
sól

Z podanych składników zagniatamy ciasto (powinno być sprężyste, jak na pierogi), rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5- 2 mm, kroimy na prostokąty o wymiarach 1,5x1 cm. Gotujemy jak makaron (w osolonym wrzątku), aż będą miękkie. W zależności od tego jak grube lub cienkie wyszło nam ciasto, oraz jakie prostokąty powstały, łazanki gotują się od 10-15 minut. Najlepiej jest po prostu sprawdzać widelcem.

Nie wkładajmy do garnka zbyt wiele naraz – lepiej ugotować łazanki w kilku partiach, ale dokładnie (w przeciwnym razie może się zdarzyć, że z zewnątrz będą rozgotowane, w środku surowe).
Łazanki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie sklejamy, a następnie polewamy roztopionym masłem.

Polecamy: Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?

Mak:
10 dkg maku, 10 dkg cukru, 10 dkg masła, sól

Mak należy sparzyć, zemleć, wymieszać z cukrem i odrobiną soli, obsypać makiem łazanki i ewentualnie dodatkowo polać masłem.

Polecamy: Mak do wypieków

Redakcja poleca

REKLAMA