Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- por
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- mielone: papryka, kolendra i jałowiec
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę oczyść z zewnętrznych uszkodzonych liści. Włóż na 10 minut do posolonego wrzątku. Obgotowaną wyjmij i dobrze osącz.
- Zetnij wierzch główki, wydrąż środek, pozostawiając ścianki o grubości około 2 cm. Wydrążone liście pokrój i podsmaż na maśle.
- Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony por i starte na grubej tarce: marchewkę, seler, pietruszkę. Smaż razem około 5 minut.
- Warzywa podlej odrobiną wody, przykryj, duś 10 minut. Wymieszaj z podduszoną kapustą, mielonym mięsem i jajkami. Farsz dopraw solą, pieprzem, kolendrą, papryką, jałowcem. Napełnij wydrążoną główkę kapusty. Przykryj odłożonym liściem. Owiń nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą folią aluminiową. Piecz 50 min w temp. 200 stopni.