Duszenie: ok. 30 min
Porcja: ok. 400 kcal
Przepis na 4 porcje duszonej cielęciny:
- 70 dag cielęciny
- duże jabłko
- garść rodzynek
- łyżka masła
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1/2 cytryny
- olej
Marynata do cielęciny:
- łyżka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- po szczypcie gałki muszkatołowej, białego pieprzu, rozmarynu
- szczypta soli
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
Przepis na cielęcinę duszoną z jabłkami:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój ostrym nożem w sporą kostkę.
- Wymieszaj składniki marynaty i połącz z pokrojonym mięsem w dużej misce. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Rodzynki zalej winem, odstaw na 20 minut.
- Jabłko umyj, pokrój na plastry, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i podsmaż na maśle tak, by kawałki jabłka delikatnie się zeszkliły.
- Mięso podsmaż w rondlu na odrobinie oleju, ewentualnie podlej małą ilością wody.
- Dodaj rodzynki z winem i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie. 10 minut przed końcem duszenia dodaj jabłka.
Sprawdź też nasze przepisy na zapiekanki:
Zapiekanka z makaronem i mięsem - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Zapiekanka rybna - przepis
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Zapiekanka rybna - przepis