Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 6 kotletów cielęcych
- 6 plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej)
- 12 listków szałwii
- 4 łyżki masła
- cytryna
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.
- Każdy plaster złóż na pół, obłóż go z obu stron listkiem szałwii, a potem zawiń w plaster szynki, zepnij wykałaczką. Kotlety możesz lekko oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzej masło, uważając, by się nie przypaliło. Kładź kotlety i smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Skrop sokiem z cytryny.
- Kotlety zdejmij z patelni, wylej tłuszcz. Na patelnię wlej wino i podgrzewaj do czasu, aż połowa odparuje. Powstałym sosem polej mięso.
- Cielęcinę z szałwią podawaj z makaronem.