Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg cielęciny na pieczeń (np. szynka)
- 2 laski wanilii
- 2 łyżki masła
- 3 garście winogron
- kora cynamonu
- 1/2 l soku z aronii
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cielęcinę na słodko!
- Mięso oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu.
- Natrzyj miąższem z wanilii.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Obsmaż na oleju z masłem.
- Dodaj laski wanilii i cynamon.
- Do cielęciny dodaj połówki winogron.
- Wszystko zalej sokiem z aronii i duś na małym ogniu 30-45 minut.
- Gotowe mięso wyjmij z garnka, poczekaj chwilę, żeby odpoczęło, i pokrój na grube plastry.
- Podawaj np. z pysznymi smażonymi ziemniakami.