grochówka wojskowa fot. Adobe Stock

Grochówka wojskowa na boczku i kiełbasie. Zobacz przepis

Grochówka wojskowa gotuje się długo na małym ogniu. Jest bardzo sycąca, aromatyczna i esencjonalna. Dodaj do niej grzanek lub grubą pajdę chleba.
Urszula Wilczkowska / 14.01.2013 06:49
grochówka wojskowa fot. Adobe Stock

Grochówka wojskowa była gotowana w ogromnym garze nad paleniskiem – miała dostarczyć żołnierzom potrzebnej energii, a przede wszystkim rozgrzać ich w chłodniejsze dni. My polecamy przygotować ją w domu, jednak nie w kotle nad ogniskiem, a w zwykłym garnku na kuchence.

Ta zupa nie wymaga wielu przygotowań – przez większość czasu po prostu się gotuje i wystarczy raz na jakiś czas ją przemieszać. Pamiętaj jednak, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch. Najlepiej zalać go wodą jeszcze poprzedniego dnia. Podaj go z ziemniakami lub pajdą domowego chleba.

Jak przygotować grochówkę wojskową?

Składniki:

  • 500 g suchego łuskanego grochu,
  • 350 g ziemniaków,
  • 700 g podwędzanej kiełbasy,
  • 350 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kuleczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Groch namocz w zimnej wodzie – najlepiej przez całą noc.
  2. Zagotuj 3 litry wody. Dodaj namoczony groch, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  3. Boczek wędzony pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.
  4. Cebulę poszatkuj i zeszklij na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Również przełóż do garnka.
  5. Do zupy dodaj czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Zalej zimną wodą.
  7. Gdy zupa skończy się gotować, dodaj ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
  8. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Dodaj do grochówki wojskowej, zagotuj. Podawaj z chlebem. Najlepiej sprawdzi się ciemne, ciężkie pieczywo, ale możesz podać do zupy także chleb bezglutenowy. Smacznego!

Grochówka wojskowa z tego przepisu spokojnie nakarmi czteroosobową rodzinę. Ostrzegamy – jest bardzo sycąca, lepiej więc zrobić sobie dłuższą przerwę, jeśli planujesz podać dwudaniowy obiad!

Więcej przepisów na tradycyjne zupy:
Kwaśnica
Flaki wołowe
Kapuśniak z młodej kapusty
Kartoflanka
Lubelski forszmak z indykiem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/06.02.2013 06:50
Zostawiam groch w wodzie na noc. Rano odlewam wodę, groch wrzucam do garnka dodaję wędzony boczek w kawałku. Zalewam wszystko w garnku wodą. Gdy groch jest prawie gotowy dorzucam "przetąconą" nożem włoszczyznę. Wszystko gotuję do miękkości. Oczywiście trzeba pamiętać o soli, pieprzu. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotuję w osolonej wodzie w innym garnku. Po ugotowaniu się zupy, wyciągam boczek, kroję go w kostkę. Zupę wlewam do termomixa lub malaxera lub innego podobnego urządzenia w celu zmiksowania. Boczek kroję w kostkę, wrzucam do zupy, ziemniaki również, chwilę gotuję wszystko razem, mieszam. wlewam na talerze.