Bigos

Charsznicki bigos

Jak sama nazwa sugeruje, potrawa pochodzi z Charsznicy, polskiej stolicy kapusty. Możemy z niej ugotować około 366 dań, a jednym z nich jest właśnie bigos charsznicki.
/ 03.09.2012 11:13
Bigos

Małopolska miejscowość, słynąca z tradycyjnych upraw, może się poszczycić zdrową, smaczną kapustą, która jest lepsza nawet od tych, rosnących w innych zakątkach Polski, a także Europy. Duża ilość witaminy C oraz kwas mlekowy, który przyspiesza trawienie, z pewnością działa na jej korzyść. Dodatkowo badania naukowe potwierdzają, że spożywając dania z kapusty, jesteśmy mniej narażeni na choroby nowotworowe układu pokarmowego.

Jeśli chcielibyście spróbować oryginalnego, lokalnego specjału, możecie to zrobić w drugą niedzielę września, właśnie w Charsznicy, podczas Charsznickich Dni Kapusty. Jednak przy pomocy poniższego przepisu, możecie ją także zrobić sami.

Zobacz także: Jak przygotować brazylijski bigos

Charsznicki bigos

Składniki:

  • 2kg białej kapusty
  • 2kg charsznickiej kapusty kiszonej
  • 1l bulionu na wędzonych żeberkach
  • 1kg mięsa wieprzowego lub dziczyzny
  • 50dkg kiełbasy myśliwskiej
  • 50dkg boczku wędzonego
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • 30dkg cebuli
  • 50dkg winnych jabłek (np. antonówki)
  • 0,5l wytrawnego wina
  • suszone śliwki
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól
  • listek laurowy
  • kminek
  • jałowiec
  • tymianek
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Posiekaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do bulionu
  2. Kroimy mięso oraz kiełbasę w kostkę i podsmażamy z wędzonym boczkiem i posiekaną cebulą
  3. Namoczone dzień wcześniej grzyby kroimy, a następnie chwilę gotujemy
  4. Mięso, kiełbasę oraz grzyby razem z wywarem dodajemy do kapusty i przyprawiamy solą, ziołami
  5. Całość dusimy około 203 godziny, w trakcie podlewamy bigos niewielkimi ilościami wina
  6. Im dłużej dusimy bigos tym jest lepszy, dlatego też jego duszenie może trwać z przerwami nawet przez kilka dni, po 1-2 godz. dziennie

Zobacz także: Kuchnia Małopolski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.10.2012 21:12
Znam dobrze kuchnie francuska , jak macie jakies pytanie to pytajcie sie mnie , zmila checia wam odpowiem.
/30.10.2012 21:04
Mieszkam w Francji, chce zrobic bigos dla 50 osob. Wiec prosze jzeli ktos mi chce odpowiedziec na moje pytanie.Ile musze dac kilo kapusty kiszonej na tyle osob. Oczywiscie mam wiel rzeczy do jedzenia przed bigosem Prosze mi odpisac szybko gdyz imprzeza jest w sobote. Drugie pytanie.Ile mozna trzymac Bigos w lodowce , ile dni?Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.