Małopolska miejscowość, słynąca z tradycyjnych upraw, może się poszczycić zdrową, smaczną kapustą, która jest lepsza nawet od tych, rosnących w innych zakątkach Polski, a także Europy. Duża ilość witaminy C oraz kwas mlekowy, który przyspiesza trawienie, z pewnością działa na jej korzyść. Dodatkowo badania naukowe potwierdzają, że spożywając dania z kapusty, jesteśmy mniej narażeni na choroby nowotworowe układu pokarmowego.
Jeśli chcielibyście spróbować oryginalnego, lokalnego specjału, możecie to zrobić w drugą niedzielę września, właśnie w Charsznicy, podczas Charsznickich Dni Kapusty. Jednak przy pomocy poniższego przepisu, możecie ją także zrobić sami.
Zobacz także: Jak przygotować brazylijski bigos
Charsznicki bigos
Składniki:
- 2kg białej kapusty
- 2kg charsznickiej kapusty kiszonej
- 1l bulionu na wędzonych żeberkach
- 1kg mięsa wieprzowego lub dziczyzny
- 50dkg kiełbasy myśliwskiej
- 50dkg boczku wędzonego
- kilka suszonych grzybów leśnych
- 30dkg cebuli
- 50dkg winnych jabłek (np. antonówki)
- 0,5l wytrawnego wina
- suszone śliwki
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- sól
- listek laurowy
- kminek
- jałowiec
- tymianek
- majeranek
Przygotowanie:
- Posiekaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodajemy do bulionu
- Kroimy mięso oraz kiełbasę w kostkę i podsmażamy z wędzonym boczkiem i posiekaną cebulą
- Namoczone dzień wcześniej grzyby kroimy, a następnie chwilę gotujemy
- Mięso, kiełbasę oraz grzyby razem z wywarem dodajemy do kapusty i przyprawiamy solą, ziołami
- Całość dusimy około 203 godziny, w trakcie podlewamy bigos niewielkimi ilościami wina
- Im dłużej dusimy bigos tym jest lepszy, dlatego też jego duszenie może trwać z przerwami nawet przez kilka dni, po 1-2 godz. dziennie
Zobacz także: Kuchnia Małopolski