Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- główka białej kapusty (najlepiej młodej)
- 80 dag różnego rodzaju mięs (wołowina, wieprzowina)
- olej
- cebula
- 3 pomidory
- 3 jabłka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na młodą kapustę szarpaną!
- Kapustę pokrój w grube, nieregularne kawałki (stąd nazwa szarpana), sparz wrzątkiem, żeby zmiękła, odcedź.
- Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
- W dużym garnku układaj warstwami kapustę i mięso.
- Całość posól i dość obficie popieprz.
- Podlej niewielką ilością wody.
- Duś, aż mięso zmięknie.
- Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w cząstki pomidory oraz kawałki jabłek.
- Dopraw do smaku.
Zobacz więcej wiosennych przepisów:
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Przepisy Ani Starmach na wiosnę - 11 lekkich pomysłów
Tarta z rabarbarem - przepis
Co zrobić z rzodkiewki - 23 pomysły
Młoda kapusta - przepisy na dania z młodej kapusty