3 przepisy na ciasto na pierogi bez jajka i masła. Wyjdzie mięciutkie, a pierogi pyszne jak nigdy

ciasto na pierogi bez jajka i masła fot. Adobe Stock, whiteflower
Ciasto na pierogi bez jajka i masła wychodzi delikatne i na pewno nie będzie twarde. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad. Najlepiej jest użyć mąki typu 450. Trzeba ją koniecznie przesiać przez sito. Gdy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałą trzymaj zawiniętą w folię, żeby ciasto utrzymało odpowiednią wilgotność. Dodatek innego rodzaju tłuszczu wcale nie jest konieczny, choć z olejem ciasto wychodzi nieco bardziej elastyczne.
Ewa Cwil / 20.12.2024 05:14
ciasto na pierogi bez jajka i masła fot. Adobe Stock, whiteflower

Ciasto na pierogi bez jajek i masła można przygotować z 3-4 składników. Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby wyszło elastyczne i dobrze się wałkowało. Jeśli w przepisie jest zalecenie, aby ciasto odłożyć na pewien czas, zrób to. Dzięki temu nie będzie się kurczyć w czasie wałkowania. Teraz, gdy znasz już nasze sekrety na idealne ciasto na pierogi bez masła i jaj, przygotujesz pierogi najlepsze na świecie. I to niezależnie od tego, czym zechcesz je nafaszerować.

Spis treści:

  1. Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła
  2. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem
  3. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym

Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła

Świetny minimalistyczny przepis z 3 składników. Jego zaletą jest to, że tak przygotowane pierogi się nie lepią, a wychodzą bardzo smaczne. Ciasto jest przy tym mniej kaloryczne niż tradycyjne.

Składniki:

  • szklanka bardzo gorącej wody,
  • 3 czubate szklanki mąki pszennej,
  • duża szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp przesianą przez sito mąkę i sól do miski i przemieszaj.
  2. Wlej gorącą wodę i wymieszaj, a następnie wyłóż całość na blat.
  3. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 10-15 minut.
  4. Następnie odkrawaj po kawałku, wałkuj obsypanym mąką wałkiem.
  5. Wycinaj kształty i lep pierogi z dowolnym farszem do pierogów.
  6. Wrzucaj na wrzątek i od zagotowania gotuj kilka minut.

Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła
fot. Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła/ Adobe Stock, Vladislav Noseek

Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem

W tym przepisie występuje dodatek tłuszczu, ale jest to olej. Sprawi on, że ciasto będzie miało nieco lepszą teksturę i będzie bardzo łatwe do formowania.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, leciutko czubate,
  • szklanka bardzo gorącej wody,
  • 3,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • duża szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę z solą.
  2. Wlej olej, przemieszaj, a następnie wlej gorącą wodę.
  3. Całość przemieszaj, wyłóż na blat i zagnieć ciasto.
  4. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż na 20-30 minut.
  5. Odkrawaj kawałki ciasta, wałkuj je oprószonym mąką wałkiem.
  6. Wycinaj kółka i lep pierogi z dowolnie wybranym farszem.
  7. Wrzucaj na wrzątek i gdy wypłyną, gotuj kilka minut.

Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem
fot. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem/ Adobe Stock, marysckin

Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym

Ten przepis szczególnie polecamy do pierogów na słodko. Przepyszne wyjdą np. pierogi z truskawkami. Mimo wszystko to ciasto na pierogi bez jajek i masła nadal pozostaje ciastem uniwersalnym, które sprawdzi się także w wytrawnej wersji dania.

Składniki:

  • 3 leciutko czubate szklanki mąki,
  • 1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • spora szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. W innej miseczce rozpuść olej kokosowy w wodzie i całość wlej do mąki.
  3. Wstępnie zagnieć ciasto, a gdy zaczyna odchodzić od ścianek miski, przełóż je na blat.
  4. Dokładnie wyrób ciasto – ma stać się elastyczne i miękkie. To zajmie ok. 10-15 minut.
  5. Dziel ciasto na części, wałkuj, wycinaj krążki i lep pierogi z dowolnie wybranym farszem.
  6. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek i od zagotowania, gotuj jeszcze kilka minut.

Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym
fot. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym/ Adobe Stock, alicja neumiler

Czytaj także:
5 przepisów na keto pierogi z różnymi rodzajami ciasta
Czy pierogi są zdrowe? A może są tuczące?
5 pomysłów na okrasę do pierogów

Redakcja poleca

REKLAMA