Ciasto na pierogi bez jajek i masła można przygotować z 3-4 składników. Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta, aby wyszło elastyczne i dobrze się wałkowało. Jeśli w przepisie jest zalecenie, aby ciasto odłożyć na pewien czas, zrób to. Dzięki temu nie będzie się kurczyć w czasie wałkowania. Teraz, gdy znasz już nasze sekrety na idealne ciasto na pierogi bez masła i jaj, przygotujesz pierogi najlepsze na świecie. I to niezależnie od tego, czym zechcesz je nafaszerować.
Spis treści:
- Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła
- Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem
- Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym
Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła
Świetny minimalistyczny przepis z 3 składników. Jego zaletą jest to, że tak przygotowane pierogi się nie lepią, a wychodzą bardzo smaczne. Ciasto jest przy tym mniej kaloryczne niż tradycyjne.
Składniki:
- szklanka bardzo gorącej wody,
- 3 czubate szklanki mąki pszennej,
- duża szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wsyp przesianą przez sito mąkę i sól do miski i przemieszaj.
- Wlej gorącą wodę i wymieszaj, a następnie wyłóż całość na blat.
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 10-15 minut.
- Następnie odkrawaj po kawałku, wałkuj obsypanym mąką wałkiem.
- Wycinaj kształty i lep pierogi z dowolnym farszem do pierogów.
- Wrzucaj na wrzątek i od zagotowania gotuj kilka minut.
fot. Prosty przepis na ciasto na pierogi bez jajka i masła/ Adobe Stock, Vladislav Noseek
Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem
W tym przepisie występuje dodatek tłuszczu, ale jest to olej. Sprawi on, że ciasto będzie miało nieco lepszą teksturę i będzie bardzo łatwe do formowania.
Składniki:
- 3 szklanki mąki, leciutko czubate,
- szklanka bardzo gorącej wody,
- 3,5 łyżki oleju rzepakowego,
- duża szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę z solą.
- Wlej olej, przemieszaj, a następnie wlej gorącą wodę.
- Całość przemieszaj, wyłóż na blat i zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż na 20-30 minut.
- Odkrawaj kawałki ciasta, wałkuj je oprószonym mąką wałkiem.
- Wycinaj kółka i lep pierogi z dowolnie wybranym farszem.
- Wrzucaj na wrzątek i gdy wypłyną, gotuj kilka minut.
fot. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem/ Adobe Stock, marysckin
Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym
Ten przepis szczególnie polecamy do pierogów na słodko. Przepyszne wyjdą np. pierogi z truskawkami. Mimo wszystko to ciasto na pierogi bez jajek i masła nadal pozostaje ciastem uniwersalnym, które sprawdzi się także w wytrawnej wersji dania.
Składniki:
- 3 leciutko czubate szklanki mąki,
- 1 szklanka + 2 łyżki ciepłej wody,
- łyżka oleju kokosowego,
- spora szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- W innej miseczce rozpuść olej kokosowy w wodzie i całość wlej do mąki.
- Wstępnie zagnieć ciasto, a gdy zaczyna odchodzić od ścianek miski, przełóż je na blat.
- Dokładnie wyrób ciasto – ma stać się elastyczne i miękkie. To zajmie ok. 10-15 minut.
- Dziel ciasto na części, wałkuj, wycinaj krążki i lep pierogi z dowolnie wybranym farszem.
- Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek i od zagotowania, gotuj jeszcze kilka minut.
fot. Ciasto na pierogi bez jajka i masła, z olejem kokosowym/ Adobe Stock, alicja neumiler
Czytaj także:
5 przepisów na keto pierogi z różnymi rodzajami ciasta
Czy pierogi są zdrowe? A może są tuczące?
5 pomysłów na okrasę do pierogów