Jak zrobić risotto z kurczakiem? Użyj piersi lub udka! Sprawdzony przepis!

Świetnie smakuje na bulionie i winie. Jeżeli dodasz kawałki kurczaka, uzyskasz sycące danie dla kilku osób! Sprawdź nasz niezawodny przepis!
Weronika Kwaśniak / 30.08.2017 15:30
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić risotto z kurczakiem? Użyj piersi lub udka! Sprawdzony przepis! fot. Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 torebki ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • marchewka
  • cebula
  • duża ilość curry (według upodobań)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 szklanki wody
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:

Risotto z kurczakiem to włoskie danie, które możesz wzbogacić dodatkami według własnych upodobań - idealnie będą pasować również pomidory, papryka, cukinia albo groszek zielony.

W prawdziwym risotto ryż nie powinien być ugotowany. Surowy należy wrzucić na patelnię, aby stopniowo napęczniał. Zamiast wody możesz użyć bulionu.

Zobacz też przepis na kurczaka z warzywami

Przyrządzenie krok po kroku:

  1. Ryż wysyp do głębokiej patelni.
  2. Dolej oliwę i wodę. Duś pod przykryciem, aż ryż podmięknie.
  3. Piersi kurczaka umyj, pokrój w kostkę.
  4. Pierś usmaż (na drugiej patelni). Dopraw przyprawą do kurczaka.
  5. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ryżu, nadal duś wszystko razem.
  6. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj usmażonego kurczaka.
  7. Duś wszystko razem przez kilka minut.
  8. Dopraw solą i curry.

Najlepszy sportowy asortyment w najniższych cenach? To możliwe! Sprawdź na New Balance kupony rabatowe.

Wskazówki, jak zrobić idealne risotto

Podczas przygotowań tego włoskiego dania, warto znać kolejność wykonywanych kroków oraz ich uzasadnienie. Cierpliwość i konsekwencja jest wymagana, aby uzyskać najlepsze efekty.

  1. Wybieraj ryż krótkoziarnisty lub ten przeznaczony specjalnie do tego dania czyli odmianę arborio. Najlepiej wchłania płyny i nie rozmięka zbyt szybko pod wpływem temperatury.
  2. Nie gotuj wcześniej ryżu - wybierz rondel lub patelnię, na której wstępnie przesmażysz go na oliwie lub maśle do momentu, aż będzie szklisty.
  3. Wybierz bulion drobiowy lub warzywny, który nada smak całej bazie. W trakcie gotowania mieszaj całość, aby nie przypalił się do dna naczynia.
  4. Najpierw dolewaj wodę lub bulion, następnie w wersji dla dorosłych możesz użyć białego wina - schładza całe danie i jest elementem wykończeniowym.
  5. Jeżeli zależy Ci na kremowej konsystencji wybierz ser: Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub Goudę. Dodaj w niewielkich ilościach dopiero po ugotowaniu tak, aby wmieszał się w ryż.

Zobacz też:
Najsmaczniejsze sosy do ryżu! Sprawdź nasze pomysły! Jak zrobić najlepszy ryż z jabłkami? Idealny deser nie tylko dla dzieci!
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/27.02.2019 12:59
TO NIE JEST RISOTTO!!! Wrzucenie szklanki ryżu Halina na patelnię nie uczyni z niego Arborio i NIGDY NIKT nie robi risotto na wodzie.
/09.11.2018 11:03
Gotowany ryż z kurą, a nie risotto
/07.02.2018 10:14
To nie risotto. Wstyd za taki barowy przepis.
POKAŻ KOMENTARZE (7)