Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 10 kg świeżych, obranych brzoskwiń,
  • 3 kg drobnego cukru,
  • drożdże winiarskie,
  • 4 litry wody,
  • 10 g soku z cytryny.
Reklama

Składniki na matkę drożdżową:

  • drożdże winiarskie,
  • woda (ok. 220-250 ml),
  • 3 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
  1. Ok. 4 dni przed przygotowaniem wina z brzoskwiń, przygotuj matkę drożdżową. W tym celu weź czystą butelkę o pojemności 0.3 l i napełnij ją przegotowaną, lekko ostudzoną wodą do 3/4 objętości. Następnie wsyp cukier i wymieszaj.
  2. Kiedy woda nie będzie za gorąca, dodaj dawkę drożdży winiarskich i wymieszaj. Butelkę zatkaj watą i ostaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Kiedy mieszanka zacznie burzliwie fermentować, jest gotowa do użycia.
  3. Brzoskwinie sparz i obierz ze skórki, a następnie usuń pestki.
  4. Dodaj do butli na wino (gąsiora)
  5. Wymieszaj kilogram cukru z 2.5 l wody, dodaj sok z cytryny, a następnie wlej do owoców. Do wina z brzoskwiń dodaj także matkę drożdżową.
  6. Całość wymieszaj, potrząsając gąsiorem kulistym ruchem i odstaw na kilka dni, aż płyn zacznie fermentować.
  7. Po tym czasie wino z brzoskwiń przecedź przez sito i dodaj do płynu kolejny kilogram cukru, wymieszaj kolistym ruchem i odstaw na tydzień.
  8. Po tygodniu dodaj ostatni kilogram cukru, wymieszaj i odstaw na kilka tygodni. Kiedy zakończy się burzliwa fermentacja, przelej wino z brzoskwiń do butelek, zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce na kolejnych kilka tygodni, aby dojrzało i się wyklarowało.
Reklama

Czytaj także:
Wino z rabarbaru
Wino z czerwonych porzeczek
Wino z truskawek
Wino z malin

Reklama
Reklama
Reklama