Fot. Fotolia
Koktajl nie może zastąpić pełnowartościowego obiadu
Najlepiej sprawdzają się w formie dodatku do urozmaiconego menu. „Zielone koktajle to dobry sposób na przemycenie codziennej dawki warzyw, oczyszczenie i uregulowanie wewnętrznej gospodarki. Nie są jednak alternatywą dla codziennej diety – tłumaczy ekspert z zespołu Noble Health, Agnieszka Owczarek. To rodzaj zdrowej przekąski na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, ale nigdy nie będą stanowiły np. pełnowartościowego obiadu.
Zobacz także: Koktajle z zieleniny
Z czego zrobić smaczny koktajl?
Przepis na dobry koktajl jest bajecznie prosty: wystarczy wyjąć z lodówki trzy owoce lub warzywa, dolać trochę wody i wrzucić do blendera albo sokowirówki. Niektóre witaminy dobrze przyswajają się tylko w połączeniu z tłuszczami, dlatego warto dodać do napoju kilka kropel oleju, np. winogronowego.
Owoce:
mango, kiwi, banan, jabłko, awokado, porzeczka, truskawka, malina, jagoda, cytrusy, arbuz.
Warzywa:
kapusta, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, ogórki, rzeżucha, burak.
Zioła:
melisa, cynamon, imbir, tymianek, pieprz, kminek, papryka chili, bazylia, mięta, oregano.
Dodatki:
otręby, nasiona, pestki, siemię lniane, orzechy, suszone warzywa i owoce, miód.
Źródło: Materiały prasowe Noble Health/ Cruso PR
Zobacz także: Przepisy na koktajle owocowe