Reklama
Ilość kalorii: 295
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag grubszego makaronu, np. penne, świderki
  • opakowanie marynowanych krewetek lub szyjek rakowych
  • 2–3 ogórki małosolne
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki śmietany i majonezu
  • sól
  • czerwony pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz, wystudź.
  2. Krewetki lub szyjki rakowe odsącz z zalewy. Ogórki pokrój w plasterki. Szczypioreki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Ząbki czosnku przepuść przez praskę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem.
  4. Składniki sałatki z makaronem i krewetkami wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem, od razu podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama