Reklama

Lemoniada została wymyślona w XIX wieku we Francji i podawana była jako lekarstwo w paryskich szpitalach. Henry Mayhew w wydanej w 1864 roku pracy o ludności ubogiej Londynu pisze o sprzedaży lemoniady jako podstawy utrzymania biedaków w sezonie letnim. Początkowo głównymi składnikami tego napoju był sok z cytryny i woda mineralna. Z czasem wymyślono jego różne wersje.

Reklama

Spis treści:

  1. Lemoniada cytrynowa
  2. Lemoniada truskawkowo-arbuzowa
  3. Lemoniada rabarbarowa
  4. Lemoniada truskawkowa

Jak zrobić lemoniadę cytrynową?

Klasyczna cytrynowa lemoniada to pyszny bezalkoholowy drink na lato, a także bardzo ciepłe wiosny czy jesienie. Możesz podać ją z listkami mięty i niewielką gałązką rozmarynu. Dodając do przepisu szczyptę soli, stworzysz pyszny domowy izotonik, idealny na letnią aktywność fizyczną.

Składniki:

  • litr wody gazowanej,
  • 1,5 cytryny,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 listków mięty,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wrzuć cytryny pokrojone w średniej grubości plasterki.
  2. Dodaj cukier i przy pomocy muddlera (tzw. tłuczka barmańskiego) zgnieć go razem z owocami. Możesz też użyć łyżeczki, jeśli nie masz specjalnego narzędzia.
  3. Dodaj wodę gazowaną oraz kostki lodu (część w całości, część pokruszonych).
  4. Na koniec dodaj listki mięty.
fot. Jak zrobić lemoniadę truskawkową/Adobe Stock, nblxer

Jak zrobić lemoniadę truskawkowo-arbuzową?

Arbuz to wyjątkowo orzeźwiający owoc ze względu na dużą zawartość wody. Idealnie sprawdzi się do przygotowania letnich lemoniad i koktajli, ale potrzebuje towarzystwa. Jego smak jest bardzo neutralny, dlatego dodaj do niego kilka truskawek. Efekt będzie doskonały!

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonego arbuza bez pestek,
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek,
  • sok z 3 cytryn,
  • 80 g cukru,
  • 700 ml mocno gazowanej wody,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza podziel na kawałki (bez skórki), a truskawki odszypułkuj i umyj.
  2. Owoce przełóż do misy blendera i zmiksuj z cukrem na gładki mus.
  3. Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj kostki lodu, sok z cytryny.
  4. Całość zalej wodą gazowaną, przemieszaj. Udekoruj wedle uznania.
fot. Jak zrobić lemoniadę z truskawek i arbuza/Adobe Stock, Atstock Productions

Jak zrobić lemoniadę rabarbarową?

Rabarbar ma charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Z jego pomocą stworzysz orzeźwiającą lemoniadę, która nie będzie słodka, a przy tym doskonale uzupełni upalne dni.

Składniki:

  • 1,5 szklanki obranego, pokrojonego w kostkę rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • litr mocno gazowanej wody,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem, dodaj rabarbar i gotuj ok. 5-10 minut od momentu wrzenia.
  2. Odstaw do wystudzenia, a kiedy płyn będzie już zimny, przecedź go przez sito.
  3. Do gotowego płynu dodaj sok z limonki, wodę oraz kostki.
fot. Jak zrobić lemoniadę z rabarbaru/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

Lemoniada truskawkowa jest słodka, lekka i idealnie pasuje zarówno do dań na słodko, jak i słono. Zamiast wody gazowanej możesz użyć tutaj napoju typu sprite lub toniku (tego, którego używa się np. do drinka pink and tonic na bazie prosecco).

Składniki:

  • ok. 250 g truskawek
  • 60 ml soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • kostki lodu,
  • 700 ml mocno gazowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do dzbanka. Zasyp cukrem i odstaw na ok. godzinę, aby owoce puściły sok.
  2. Po tym czasie zgnieć lekko owoce muddlerem, dodaj sok z cytryny oraz gazowaną wodę.
  3. Dodaj kostki lodu i zamieszaj.
fot. Jak zrobić lemoniadę truskawkową/Adobe Stock, nblxer

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.07.2019.

Reklama

Czytaj także:
Desery z mleczka kokosowego
Jak zrobić krystaliczne kostki lodu
Domowe lody truskawkowe

Reklama
Reklama
Reklama