Pho - wietnamska zupa

Zupa Pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ja nie tylko na obiad, czy kolacje, ale także na śniadanie. U nas zyskuje coraz większa popularność.

Zupa Pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ja nie tylko na obiad, czy kolacje, ale także na śniadanie. U nas zyskuje coraz większa popularność.

Pho to coś w rodzaju rosołu z makaronem i dodatkami. Tradycyjnie przyrządza się go z wołowiny, ale popularna też jest wersja z mięsem kurczaka. Cały sekret tej zupy tkwi w gotowaniu. Rosół powstały z wywaru z kości należy bardzo długo gotować. Wietnamczycy gotują go nawet 20 godzin. Do rosołu dodaje się warzywa, im więcej tym lepiej. Głównie jest to cebula, papryka, kiełki fasoli. Obowiązkowym składnikiem jest makron ryżowy i limonka. A swój niezwykły aromat Pho zawdzięcza oryginalnym przyprawom, m.in. cynamonowi, imbirowi, kardamonemowi, mięcie, czosnkowi, koprowi, kolendrze. Nie dodaje się soli, zupę dosala się sosem rybnym. Co istotne, składniki dodawane do dania nie powinno się gotować, tylko sparzać, najlepiej wrzącym wywarem.

Pho - wietnamska zupa

Pho można przygotować w warunkach domowych, choć z pewnością nie będzie ona taka, jak ta przygotowana przez Wietnamczyków. Zobaczcie przepis na wietnamską zupę Pho, która niesamowicie rozgrzewa, idealna jest więc na zimowe popołudnia.

Składniki:

  • 2 duże kości wołowe (z udźca)
  • 2 korpusy kurczaka
  • 1/2 kg mięsa wołowego lub mięsa z kurczaka
  • 2 cebule
  • czerwona cebula
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • ok. 150 g kiełków fasoli
  • sos rybny
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek świeżej bazylii
  • świeży imbir
  • laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Kości i korpusy kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, usuwając powstałe szumowiny. Białe cebule podpalamy nad płomieniem, wrzucamy do garnka z kośćmi. Imbir obieramy i również podpalamy nad płomieniem lub w piekarniku. Dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Następnie dodajemy mięso i cynamon. Gotujemy jeszcze przez 2 godziny, a następnie wyjmujemy mięso i kości, zupę przecedzamy.

Mięso kroimy na kawałki i wkładamy do rosołu. Ponownie gotujemy zupę. Dodajemy sok z limonek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos rybny. Część zupy odlewamy do miski i moczymy w niej makaron. Jak będzie miękki, przekładamy do miseczek, a pozostałą zupę wlewamy z powrotem do garnka.

Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, drobno kroimy. Kolendrę i bazylię dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy. Dymkę drobno kroimy, czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplasterki.

Warzywa i zioła układamy na makaronie i zalewamy gorącym wywarem z mięsem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Jedna z najpyszniejszych zup jakie jadałam. Pycha