Zupa pho to rodzaj rosołu z makaronem i aromatycznymi dodatkami. Tradycyjnie przyrządza się go z wołowiny, ale popularna jest również wersja na mięsie z kurczaka. Niedawno sławę zyskała także wegetariańska (a nawet wegańska) wersja tej pysznej i sycącej zupy.
Cały sekret zupy pho tkwi w długim, powolnym gotowaniu bulionu. Zupę pho podaje się z płaskim makaronem ryżowym (w Wietnamie znanym pod nazwą banh pho), kiełkami fasoli mung, świeżą kolendrą, cząstką limonki i papryczką chili. Swój niezwykły aromat zupa pho zawdzięcza oryginalnym przyprawom, m.in. cynamonowi, imbirowi i anyżowi.
Spis treści:
Przepis na wietnamską zupę pho z wołowiną
Składniki:
- 1 kg kości wołowych,
- 1 kg pręgi wołowej,
- 500 g udźca wołowego,
- 3 cebule,
- 5-6 cm korzenia imbiru,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 4 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- kilka ziarenek kopru włoskiego,
- 6-7 łyżek sosu rybnego,
- 200 g makaronu ryżowego,
- papryczka chili do podania,
- kiełki fasoli mung do podania,
- świeża kolendra do podania,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso włóż do dużego garnka, zalej zimną wodę i odstaw na godzinę.
- Zawiąż woreczek z przyprawami - w kawałek gazy zawiń gwiazdki anyżu, goździki i koper włoski.
- Cebulę i imbir opal na palniku kuchenki gazowej lub upiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza).
- Mięso wyjmij z wody, dokładnie opłucz, umyj garnek i z powrotem włóż mięso. Zalej kolejną porcją zimną wodą, dodaj opaloną cebulę i imbir, woreczek z przyprawami, laskę cynamonu i zagotuj całość.
- Po kilku minutach zmniejsz ogień do minimum. Wyjmij z wywaru wołowinę bez kości, dodaj sos rybny, sól oraz cukier i gotuj przez 5 godzin.
- Po tym czasie bulion przecedź przez sitko.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wołowinę pokrój na cienkie plastry i ułóż na makaronie.
- Zupę pho podawaj z kiełkami mung, papryczką chili, kolendrą i cząstką limonki.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę pho z kurczakiem
Składniki:
- pół kurczaka,
- 4 cebule,
- spory korzeń imbiru,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 4 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- kilka ziarenek kopru włoskiego,
- 10 łyżek sosu rybnego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 200 g makaronu ryżowego,
- 1 czerwona cebula,
- papryczka chili do podania,
- świeża kolendra do podania,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso kurczaka włóż do garnka, zalej zimną wodę i odstaw na godzinę.
- Przygotuj woreczek z przyprawami dokładnie w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie - w kawałek gazy zawiń gwiazdki anyżu, goździki i koper włoski.
- Cebulę i imbir opal na palniku kuchenki gazowej.
- Mięso wypłucz i zalej drugą porcją zimnej wody. Dodaj opaloną cebulę i imbir, woreczek z przyprawami, laskę cynamonu i zagotuj.
- Po kilku minutach zmniejsz ogień, dodaj sos rybny, sos sojowy i gotuj przez 2-3 godziny.
- Bulion przecedź przez sitko.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zupę pho podawaj z kawałkami mięsa, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock
Przepis na wegetariańską zupę pho
Składniki:
- 1 duży seler,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 4 cebule,
- duży korzeń imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 łodyg selera naciowego,
- 5 goździków,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 6 łyżek sosu rybnego,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 1 laska cynamonu,
- kilka ziarenek kolendry,
- kilka ziarenek kopru włoskiego,
- 200 g makaronu ryżowego,
- papryczka chili do podania,
- świeża kolendra do podania,
- limonka do podania,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i imbir obierz i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika na najwyższą półkę. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
- W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj wszystkie przyprawy. Całość przesmaż przez minutę i dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
- Wlej do garnka zimną wodę - powinna przykryć całe warzywa.
- Zagotuj i gotuj przez 4-5 godzin na niewielkim ogniu.
- Bulion przecedź dokładnie przez sitko (najlepiej dwukrotnie, ponieważ w tym przepisie przyprawy nie są w woreczku, tylko przesmażone).
- Zupę pho w wegetariańskiej wersji możesz podawać również ze smażonym tofu.
Więcej przepisów na pyszne zupy: