Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską

Zupa pho fot. Adobe Stock
Zupa pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ją nie tylko na obiad, ale również na kolację czy śniadanie.
Małgorzata Machnicka / 10.02.2021 11:23
Zupa pho fot. Adobe Stock

Zupa pho to rodzaj rosołu z makaronem i aromatycznymi dodatkami. Tradycyjnie przyrządza się go z wołowiny, ale popularna jest również wersja na mięsie z kurczaka. Niedawno sławę zyskała także wegetariańska (a nawet wegańska) wersja tej pysznej i sycącej zupy.

Cały sekret zupy pho tkwi w długim, powolnym gotowaniu bulionuZupę pho podaje się z płaskim makaronem ryżowym (w Wietnamie znanym pod nazwą banh pho), kiełkami fasoli mung, świeżą kolendrą, cząstką limonki i papryczką chili. Swój niezwykły aromat zupa pho zawdzięcza oryginalnym przyprawom, m.in. cynamonowi, imbirowi i anyżowi. 

Spis treści:

  1. Zupa pho z wołowiną
  2. Zupa pho z kurczakiem
  3. Zupa pho wegetariańska

Przepis na wietnamską zupę pho z wołowiną

Składniki:

  • 1 kg kości wołowych,
  • 1 kg pręgi wołowej,
  • 500 g udźca wołowego,
  • 3 cebule,
  • 5-6 cm korzenia imbiru,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 4 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziarenek kopru włoskiego,
  • 6-7 łyżek sosu rybnego,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • papryczka chili do podania,
  • kiełki fasoli mung do podania,
  • świeża kolendra do podania, 
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do dużego garnka, zalej zimną wodę i odstaw na godzinę.
  2. Zawiąż woreczek z przyprawami - w kawałek gazy zawiń gwiazdki anyżu, goździki i koper włoski.
  3. Cebulę i imbir opal na palniku kuchenki gazowej lub upiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza).
  4. Mięso wyjmij z wody, dokładnie opłucz, umyj garnek i z powrotem włóż mięso. Zalej kolejną porcją zimną wodą, dodaj opaloną cebulę i imbir, woreczek z przyprawami, laskę cynamonu i zagotuj całość. 
  5. Po kilku minutach zmniejsz ogień do minimum. Wyjmij z wywaru wołowinę bez kości, dodaj sos rybny, sól oraz cukier i gotuj przez 5 godzin. 
  6. Po tym czasie bulion przecedź przez sitko. 
  7. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Wołowinę pokrój na cienkie plastry i ułóż na makaronie.
  9. Zupę pho podawaj z kiełkami mung, papryczką chili, kolendrą i cząstką limonki. 

zupa pho jak zrobić
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę pho z kurczakiem

Składniki:

  • pół kurczaka,
  • 4 cebule,
  • spory korzeń imbiru,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 4 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziarenek kopru włoskiego,
  • 10 łyżek sosu rybnego,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 1 czerwona cebula,
  • papryczka chili do podania,
  • świeża kolendra do podania, 
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kurczaka włóż do garnka, zalej zimną wodę i odstaw na godzinę.
  2. Przygotuj woreczek z przyprawami dokładnie w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie - w kawałek gazy zawiń gwiazdki anyżu, goździki i koper włoski.
  3. Cebulę i imbir opal na palniku kuchenki gazowej.
  4. Mięso wypłucz i zalej drugą porcją zimnej wody. Dodaj opaloną cebulę i imbir, woreczek z przyprawami, laskę cynamonu i zagotuj. 
  5. Po kilku minutach zmniejsz ogień, dodaj sos rybny, sos sojowy i gotuj przez 2-3 godziny. 
  6. Bulion przecedź przez sitko. 
  7. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Zupę pho podawaj z kawałkami mięsa, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą.

przepis na zupę pho
fot. Adobe Stock

Przepis na wegetariańską zupę pho

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 4 cebule,
  • duży korzeń imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4-5 łodyg selera naciowego,
  • 5 goździków,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 6 łyżek sosu rybnego,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • kilka ziarenek kopru włoskiego,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • papryczka chili do podania,
  • świeża kolendra do podania,
  • limonka do podania,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i imbir obierz i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika na najwyższą półkę. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj wszystkie przyprawy. Całość przesmaż przez minutę i dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
  3. Wlej do garnka zimną wodę - powinna przykryć całe warzywa. 
  4. Zagotuj i gotuj przez 4-5 godzin na niewielkim ogniu. 
  5. Bulion przecedź dokładnie przez sitko (najlepiej dwukrotnie, ponieważ w tym przepisie przyprawy nie są w woreczku, tylko przesmażone).
  6. Zupę pho w wegetariańskiej wersji możesz podawać również ze smażonym tofu.

Więcej przepisów na pyszne zupy:

Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?
Zupa wonton - jak ją przygotować w domu?
Zupa wonton to żelazny punkt w menu każdej dobrej chińskiej restauracji. Zachwyca wspaniałymi pierożkami, pływającymi w aromatycznym, klarownym bulionie.
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.
Pyszna, orzeźwiająca i pełna zdrowia – zupa z cukinią i bazylią!
Pyszna, orzeźwiająca i pełna zdrowia – zupa z cukinią i bazylią!
O zaletach zup można mówić dużo – są smaczne, bogate w składniki odżywcze, a także sycące, lecz nie tuczące. Poznaj propozycję na każdą okazję: zupa z cukinią i bazylią!
ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa
ZUPA: zupa dyniowa, zupa grzybowa, zupa gulaszowa
Rozgrzewająca zupa idealnie pasuje na chłodne jesienne dni – sprawdź nasze pomysły!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!

Redakcja poleca

REKLAMA