Jesienne zupy - smaczne i pożywne

Przedstawiamy kilka przepisów na zupy kojarzące się z jesienią - smaczne, pożywne, sycące, dodające, energii, poprawiające nastrój.
Jesienne zupy - smaczne i pożywne fot. Kasia Bukowska

Dziś zupy rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo są zdrowe, pożywne, dodają energii i rozgrzewają w jesienne, chłodne popołudnia.

Bogactwo składników użytych do przygotowania zupy sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym daniem. Dzięki warzywom dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych, a także dużo błonnika. Większość zup jest lekkostrawna, a osoby będące na diecie mogą dobrać tak składniki, że będą niskokaloryczne. Są sycące, doskonale zaspokajają głód, rozgrzewają organizm, dostarczają wody, gaszą pragnienie. A poza tym są tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Przedstawiamy wam kilka przepisów na zupy, kojarzące się z jesienią, smaczne, pożywne, sycące, dodające, energii, poprawiające nastrój. Pamiętajmy, że w okresie jesienno-zimowym organizm potrzebuje dużo więcej energii, by zapewnić nam ciepło i zdrowie, dlatego też teraz nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy.

5 przepisów na pyszne jesienne zupy:

 

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z grzankami

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • przecier pomidorowy
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • gęsta śmietana
  • 2 kromki chleba tostowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • oliwa z oliwek

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Na włoszczyźnie ugotować bulion. Dodać pomidory w puszce, przecier pomidorowy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po kilkunastu minutach odstawić do ostygnięcia. Chłodna zupę zmiksować blenderem, dodać szklankę śmietany, łyżkę oliwy z oliwek, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Zupę podgrzać. Chleb tostowy pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie. Zupę przeleć do miseczek, posypać grzankami, udekorować natką.

 

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
  •  2 l bulionu drobiowego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • ostra papryczka
  • puszka pomidorów krojonych w puszcze
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • mąka + woda

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie na rumiano. Przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy do mięsa. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w wiesza  kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Gdy mięso będzie już delikatnie miękkie dodajemy ziemniaki, a po chwili paprykę. Na końcu pomidory oraz koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Na końcu robimy zacierkę z wody i mąki. Zagniatamy ciasto i ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do zupy. Gotujemy chwilę.

 

Zupa grzybowa ze śmietaną

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 40 dag grzybów,
  • cebula,
  • 2/3 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki,
  • oliwa

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie opłukać i podgotować. Wywar wlać do bulionu, grzyby podsmażyć na oliwie z cebulą, następnie pokroić w paski i dodać do bulionu z wywarem grzybowym.
Podprawić mąką i śmietaną, przyprawić da smaku pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

 

Zupa fasolowa

Składniki:

  • 1 szklanka białej fasoli konserwowej
  • 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej
  • 4 strąki zielonych papryczek chili,
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki l
  • sól, pieprz
  • żółty ser tarty

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Bulion mięsny doprowadzić do wrzenia. Dodać czerwoną i biała fasolę, papryczki chili, powoli gotować. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim koncentrat, dodać do zupy. Przyprawić, dodać śmietanę. Posypać tartym serem i zieleniną.

 

Pikantna zupa dyniowa

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • pieprz kajeński
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • sól, pieprz

Jesienne zupy - smaczne, pożywne i sycące

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na oliwie razem ze startym imbirem. Gdy cebula zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę. Następnie dodać kawałki dyni. Przyprawić solą i pierzem.
Przełożyć całość do garnka, zalać bulionem i ugotować.
Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę, doprawić do smaku i dodać wedle uznania pieprz kajeński. Zupę przekładać na talerze, udekorować kleksem ze śmietany, posypać delikatnie pieprzem kajeńskim. Jesienna zupa dyniowa gotowa!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/3 lata temu
Ja też pieke plastry dyni w piekarniku jak czipsy. Z cynamonem są super. Z dynią to też polecam olej dyniowy oleofarm, ja go dodaję nawet do deserów.
/3 lata temu
"widzialy galy co braly" he he
/3 lata temu
Spróbuj sam ugotować. Gdy masz przepis przed sobą nie powinno być problemu
POKAŻ KOMENTARZE (6)