Zbliżające się chłodne dni niemal zachęcają do tego, aby przygotowywać zdrowe i rozgrzewające jesienne zupy. Bogactwo składników użytych do ich przygotowania sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym daniem.
Dzięki warzywom dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych, a także dużo błonnika. Ponadto zupy jesienne są sycące, doskonale zaspokajają głód i rozgrzewają organizm. A poza tym są tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Spis treści:
- Zupa pomidorowa z grzankami
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa ze śmietaną
- Zupa fasolowa
- Zupa dyniowa na ostro
Jesienne zupy: rozgrzewająca zupa pomidorowa z grzankami
Zupa pomidorowa w wersji jesiennej jest wzbogacona aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak kurkuma, ostra papryczka czy imbir.
Składniki:
- 500 ml bulionu,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- przecier pomidorowy,
- kawałek imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryczka mielona,
- łyżka kurkumy,
- 2 kromki chleba tostowego,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj w rondelku.
- Dodaj pomidory w puszce i przecier pomidorowy.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
- Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Chłodną zupę zmiksuj blenderem, dodaj łyżkę oliwy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir.
- Zupę jeszcze raz podgrzej. Chleb tostowy pokrój na małe kawałki i podpraż na suchej patelni.
- Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i udekoruj kleksem śmietany.
fot. Jesienne zupy: zupa pomidorowa/Adobe Stock, Iryna Melnyk
Jesienne zupy: zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa sprawdza się nie tylko jako pierwsze danie, ale także jako główna potrawa obiadowa. Doskonale komponuje się z wyrazistymi, korzennymi smakami.
Składniki:
- 1/2 kg karkówki,
- 2 l bulionu drobiowego,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- ostra papryczka,
- puszka pomidorów krojonych w puszcze,
- koncentrat pomidorowy,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki kardamonu,
- sól, pieprz, papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, aby się zrumieniło.
- Przełóż do garnka. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj do mięsa.
- Zalej wszystko bulionem i zagotuj.
- Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w większą kostkę.
- Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę.
- Gdy mięso będzie już delikatnie miękkie, dodaj ziemniaki, a po chwili paprykę.
- Na końcu dodaj pomidory oraz koncentrat. Dodaj kurkumę, kardamon i dopraw do smaku.
- Gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z grzankami.
fot. Jesienne zupy: zupa gulaszowa/Adobe Stock, Monika
Jesienne zupy: zupa grzybowa
Kto nigdy nie zbierał grzybów, niech pierwszy rzuci podgrzybka na patelnię. Zupa grzybowa najlepiej wychodzi ze świeżych grzybów, ale możesz użyć też tych suszonych. To prawdziwy skarb jesieni - sięgaj po niego tak często, jak tylko możesz.
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 400 g grzybów,
- cebula,
- mielony imbir (szczypta),
- sól, pieprz
- natka pietruszki,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie opłucz, pokrój w paski lub ćwiartki, przełóż do rondelka i lekko podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną cebulę i chwilę podsmażaj.
- Dodaj bulion, zagotuj całość i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem.
- Gotową zupę jesienną rozlej do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
fot. Jesienne zupy: zupa grzybowa/Adobe Stock, lilechka75
Jesienne zupy: zupa fasolowa
Zupa fasolowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja, która jest na tyle sycąca, że spokojnie może stanowić pełnowartościowe danie główne.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli konserwowej,
- pół jabłka,
- 1,5 l bulionu,
- cebula,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki,
- śmietana do dekoracji,
- szczypta mielonego imbiru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj fasolę, obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z imbirem. Dodaj do zupy.
- Całość gotuj ok. 15 minut i wystudź.
- Następnie zblenduj na gładki krem i jeszcze raz zagotuj.
- Dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut. Podawaj samodzielnie, z grzankami lub posiekaną natką pietruszki.
fot. Jesienne zupy: zupa fasolowa/Adobe Stock, Daniel Vincek
Jesienne zupy: pikantna zupa dyniowa
Zupa dyniowa to prawdziwa królowa jesieni. W wersji pikantnej ma jeszcze więcej intensywnego smaku. Podawaj ją w towarzystwie grzanek albo kawałków mozzarelli.
Składniki:
- 500 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki startego imbiru,
- pieprz kajeński,
- śmietana,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę podsmaż na oliwie razem ze startym imbirem.
- Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę.
- Następnie dodaj kawałki dyni i dopraw do smaku.
- Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i zagotuj.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wystudź zupę, a następnie zmiksuj ją na gładki krem.
- Jeszcze raz zagotuj i dopraw, jeśli czujesz, że czegoś brakuje.
- Jesienną zupę przełóż do misek, udekoruj kleksem ze śmietany i posyp delikatnie pieprzem kajeńskim.
fot. Jesienne zupy: zupa dyniowa na ostro/Adobe Stock, nerudol
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.09.2017.
Zobacz także inne przepisy na jesienne zupy: