Jak zrobić pożywne zupy z mięsem i warzywami? Sprawdź nasze propozycje!

zupa jarzynowa z wieprzowiną Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Postawią na nogi nawet najbardziej wygłodniałego domownika.
Robert Grotkowski / 15.01.2019 15:54
zupa jarzynowa z wieprzowiną Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

 

Nie masz czasu na przygotowanie dwudaniowego obiadu? Zrób tylko zupę, ale taką, którą każdy się nasyci. Powinna być bogata w warzywa i mięso, mieć gęstą konsystencję, rozgrzewać i dawać dużo energii. I takie dwie zupy mamy dla ciebie. Dodaj do nich koniecznie doskonałą zupę gulaszową według przepisu Magdy Gessler.

Gęsta zupa jarzynowa z wieprzowiną

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • po strąku papryki żółtej i czerwonej
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Zrumień na oleju. Dodaj grubo poszatkowaną cebulę, przesmaż rumieniąc. Dodaj posiekany czosnek i mieloną paprykę, chwilę przesmaż by puściły aromat.

  2. Mięso zalej gorącym bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę pieprzu i soli. Zagotuj, duś na średnim ogniu, aż mięso zmięknie.

  3. Dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Duś, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj.

Meksykańska zupa z chili

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag ryżu parboiled
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • puszka czerwonej kukurydzy
  • po 1/2 łyżeczki kuminu, cynamonu, oregano
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sok z limonki
  • świeża kolendra
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i paprykę posiekaj. Osącz kukurydzę i fasolę.

  2. Zeszklij cebulę, wrzuć czosnek, paprykę i przyprawy.

  3. Dodaj mięso, po chwili pomidory z zalewą i przecier, wlej szklankę wody.

  4. Gotuj 15 minut, dodaj ryż, po 10 minutach fasolę i kukurydzę. Gotuj, aż ryż zmięknie.

  5. Wlej sok z limonki, posyp kolendrą.

Czytaj też:

Jesienne zupy – smaczne i pożywne

Gęsta i kremowa zupa fasolowa

Redakcja poleca

REKLAMA