Nie masz czasu na przygotowanie dwudaniowego obiadu? Zrób tylko zupę, ale taką, którą każdy się nasyci. Powinna być bogata w warzywa i mięso, mieć gęstą konsystencję, rozgrzewać i dawać dużo energii. I takie dwie zupy mamy dla ciebie. Dodaj do nich koniecznie doskonałą zupę gulaszową według przepisu Magdy Gessler.
Gęsta zupa jarzynowa z wieprzowiną
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- 1 l bulionu warzywnego
- listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziemniaki
- po strąku papryki żółtej i czerwonej
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
-
Mięso opłucz, osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Zrumień na oleju. Dodaj grubo poszatkowaną cebulę, przesmaż rumieniąc. Dodaj posiekany czosnek i mieloną paprykę, chwilę przesmaż by puściły aromat.
-
Mięso zalej gorącym bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę pieprzu i soli. Zagotuj, duś na średnim ogniu, aż mięso zmięknie.
-
Dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Duś, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj.
Meksykańska zupa z chili
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag ryżu parboiled
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- kawałek ostrej papryczki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 puszki czerwonej fasoli
- puszka czerwonej kukurydzy
- po 1/2 łyżeczki kuminu, cynamonu, oregano
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sok z limonki
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Przygotowanie:
-
Cebulę, czosnek i paprykę posiekaj. Osącz kukurydzę i fasolę.
-
Zeszklij cebulę, wrzuć czosnek, paprykę i przyprawy.
-
Dodaj mięso, po chwili pomidory z zalewą i przecier, wlej szklankę wody.
-
Gotuj 15 minut, dodaj ryż, po 10 minutach fasolę i kukurydzę. Gotuj, aż ryż zmięknie.
-
Wlej sok z limonki, posyp kolendrą.
Czytaj też:
Jesienne zupy – smaczne i pożywne