Duszone małże stanowią idealny dodatek do zapiekanek.

Jak przyrządzać małże nowozelandzkie?

Jak sama nazwa wskazuje, małże te występują jedynie na wybrzeżach Nowej Zelandii. Maorysi – rodowici mieszkańcy wysp nowozelandzkich – od dawien dawna czerpią z naturalnego bogactwa tego gatunku owoców morza. Dowiedziono bowiem, że spożywanie małży nowozelandzkich ma pozytywny wpływ na budowę tkanki łącznej, sprawność stawów i jędrność skóry. Warto zapoznać się ze sposobami przyrządzania tych morskich specjałów.
/ 17.08.2011 09:59
Duszone małże stanowią idealny dodatek do zapiekanek.

Małże nowozelandzkie są hodowane w specjalnych warunkach, tj. w miejscach nadbrzeżnych wyłączonych z ruchu jakichkolwiek pojazdów wodnych, a także powietrznych. Gwarantuje to bowiem zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami. Hodowla trwa około 18 miesięcy, w trakcie których małże czerpią potrzebne minerały z wód czystego Oceanu Spokojnego. Zwierzęta te są wykorzystywane nie tylko w kulinariach, lecz także w przemyśle leczniczym.  Ich cechą charakterystyczną jest wyraziście zielony kolor muszli. Najczęściej podaje się je duszone jako dodatek do zup i sałatek, gotuje na parze w bulionie lub piecze w piekarniku.

Małże z piekarnika

Do ich przygotowania potrzeba 1 kg małży, 1 cebulę, 1 małą paprykę, 1 papryczkę chilli, posiekaną natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki oliwy z oliwek, sól i pieprz do doprawienia. Małże należy wyłożyć w naczyniu do pieczenia. Następnie trzeba posiekać wszystkie warzywa, wrzucić je do jednej miski, połączyć oliwą i doprawić odrobiną soli i pieprzu. Tak przyrządzoną mieszankę należy przełożyć równomiernie do małży. Całość trzeba przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika na kilkanaście minut. Po tym czasie małże są gotowe do spożycia. Można je podawać z delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek i ziół.

Czy wiesz jak przyrządzić pangę?

Małże duszone

 Stanowią idealny dodatek do zapiekanek. Do przygotowania takiej zapiekanki z duszonymi małżami potrzeba 1 kg muszli, kilka ząbków czosnku, oliwę z oliwek, 0,5 szklanki białego wina, bułkę tartą, 50 ml likieru miętowego, 1 cytrynę, 2 pomarańcze, bulion drobiowy, 1 łyżkę sera mascarpone, 0,5 kostki masła, 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie, 2 małe cebule, sól i pieprz do smaku, kilka liści laurowych i natkę pietruszki. Przyrządzanie dania należy zacząć od przygotowania masła czosnkowego (mniej wytrwali mogą kupić gotowe): posiekane czosnek i natkę pietruszki trzeba połączyć z ćwiartką masła oraz przyprawić solą i pieprzem. Następnie należy drobno posiekać cebulę i dodatkowe 2 ząbki czosnku, podsmażyć w garnku, stopniowo dodając wino z bulionem, liśćmi laurowymi i mascarpone. Do tej mieszanki należy dodać małże i gotować pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas lekko potrząsając naczyniem. Podduszone muszle trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z pozostałym w garnku sosem. Każdą muszelkę należy wypełnić odrobiną masła czosnkowego i kawałkiem suszonego pomidora. Na koniec trzeba posypać całość bułką tartą i pod przykryciem wstawić do nagrzanego do ok. 200 stopni C piekarnika, piec kilkanaście minut. Małże podajemy na obranych i podsmażonych w likierze miętowym plastrach pomarańczy. Dekorujemy natką pietruszki i pokrojoną cytryną.

Czy wiesz jak przyrządzić halibuta w pomarańczach?

W sosie śmietanowym

Dobry pomysł na przystawkę! Aby przygotować małże w sosie śmietanowym potrzeba 6-10 muszli (w zależności od ilości gości i apetytu), śmietanę 30%, 3 cebule, natkę pietruszki, 3 ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Na początek należy pokroić cebulę w plastry i posiekać czosnek. Tak przygotowane warzywa wrzucić na oliwę z oliwek, na rozgrzaną patelnię i podsmażyć na złoto. Dodać śmietanę, wymieszać, następnie ułożyć sparzone wcześniej małże muszelką do góry. Całość poddusić kilka minut. Podawać muszelką do dołu, posypane natką pietruszki.

Małże na ostro

Aby przygotować tę potrawę potrzeba 0,5 kg małży nowozelandzkich, 0,5 limonki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 posiekane ząbki czosnku, 4 plastry świeżego imbiru, 0,5 drobno posiekanej papryczki chilli, 120 ml mleczka kokosowego, curry (lub pastę curry), 0,25 szklanki rodzynek, posiekaną natkę pietruszki. Do garnka, na rozgrzaną oliwę, należy wrzucić czosnek, papryczkę, imbir i curry (lub pastę curry), całość podsmażyć. Następnie dodać mleczko kokosowe i zagotować. Po 3 minutach od zagotowania wrzucić rodzynki i gotować na wolnym ogniu do momentu zagęszczenia sosu. Do tak powstałej masy dodać małże, zwiększyć ogień i dusić kilka minut. Podawać z pieczywem czosnkowym, polane sosem, posypane natką pietruszki.

Czy wiesz jak przyrządzić posiłek w stylu japońskim?