Przyprawy w kuchni australijskiej i nowozelandzkiej

Przyprawy.
Kuchnia australijska i nowozelandzka zaskakują różnorodnością i oryginalnością zestawianych ze sobą przypraw. Oto przyprawy używane w kuchni australijskiej oraz nowozelandzkiej.
/ 28.02.2012 07:42
Przyprawy.

Kuchnia australijska i nowozelandzka są  bardzo różnorodne. W potrawach australijskich widać liczne wpływy tajskie, indyjskie, japońskie oraz śródziemnomorskie. Natomiast sztuka kulinarna Nowej Zelandii oparta jest  głównie na tradycjach brytyjskich i amerykańskich.

Eksperymenty w kuchniach Australijczyków


Australijczycy  nie boją się eksperymentów, ciągle  poszukują nowych, ciekawych smaków. Dużą role, w obu kuchniach, odgrywają  przyprawy, takie jak: kardamon, kolendra, szafran, chili, bazylia czy trawa cytrynowa. Świetnie smakują w połączeniu z takimi produktami jak: cielęciną oczy wołowiną. Efekt jest niesamowity, a wystarczy szczypta ziół, aby nadać potrawie wyrafinowany i oryginalny smak.


Niekiedy zdarza się, że mieszanie zbyt wielu smaków, aromatów, przypraw skutkuje przerostem formy nad treścią. Należy uważać, ale w większości przypadków potrawy są smaczne i oryginalne.

Zobacz także: Pieczony posom - zaskakujący nowozelandzki przysmak


Do czego pasuje dana przyprawa?

  • kardamon - ciasta (np. pierniki, szarlotka), poncz, ryż na mleku, śmietana do ciastek z owoca­mi, kiełbasa, pasztet, whisky, harmonizuje się z przyprawami azjatyckimi
  • kolendra – zupy, sałatki  z gotowanych jarzyn, dodatek do świeżych pomidorów i ogórków, ryby, mięso jagnięce i baranina
  • szafran - zupy, sosy, potrawy z ryżu, słodkie wypieki, harmonizuje się z ziołami kuchni śródziemnomorskiej
  • chili - fasola, soczewic, drób,  zupy, sosy, mięsa
  • bazylia – sałatki, zupy, duszone warzywa, twarożek, mięsa, warzywa, makarony
  • trawa cytrynowa  - napoje, likiery, kompoty, słodycze, ciasta i desery.

Polecamy: Co to za przyprawa? Rozpoznaj na zdjęciu.

Redakcja poleca

REKLAMA