Ponieważ Nowa Zelandia niegdyś była kolonią brytyjską, w kuchni tego kraju znajdziemy wiele inspiracji angielskich. Z czasem rozpowszechniły się także kulinaria amerykańskie i azjatyckie. Nie oznacza to jednak, że kuchnia nowozelandzka, nie ma czym się pochwalić…
Kai - maoryska potrawa
Tradycyjnym daniem jest tutaj Kai. Ta potrawa o maoryskich korzeniach składa się głównie z mięs (wołowiny, kurczaka, baraniny) oraz niewielkiej porcji warzyw. Ceremonia przygotowywania Kai posiada nawet specjalną nazwę – hangi. Kai pieczone jest w kopczykach, które przysypywane są ziemią.
W niektórych miejscach danie podawane jest w porcelanowych naczyniach ze sztućcami, jednak zgodnie z tradycją powinno znajdować się w koszyczkach z trawy i liści.
Zobacz także: Burzliwa historia piwa w Chinach
Paje - nowozelandzkie pierogi
Potrawą często goszczącą na nowozelandzkich stołach już od wielu pokoleń jest paje – przypomina trochę pierogi nadziewane mięsem. Jako farsz paje występuje drobno mielona wołowina w sosie własnym. Ziemniaki spożywane przez Maorysów noszą nazwę kumara. Wyróżnia je purpurowa barwa skórki i apetyczny złoty miąższ.
To, co my nazywamy obiadem w rzeczywistości w Nowej Zelandii pełni rolę obiadokolacji - spożywa się ją wieczorem, obowiązkowo - z lampką dobrego wina.
Polecamy także: Jak przygotować nowozelandzkie przyjęcie?