Tradycyjny nowozelandzki obiad

Sezon na rybę, sezon na leszcza.
Choć kuchnia nowozelandzka w dużej mierze opiera się na brytyjskiej, amerykańskiej i azjatyckiej, może także pochwalić się własną tradycją. Oto jak wygląda tradycyjny nowozelandzki obiad.
/ 13.02.2012 14:02
Sezon na rybę, sezon na leszcza.

Ponieważ Nowa Zelandia niegdyś była kolonią brytyjską, w kuchni tego kraju znajdziemy wiele inspiracji angielskich. Z czasem rozpowszechniły się także kulinaria amerykańskie i azjatyckie. Nie oznacza to jednak, że kuchnia nowozelandzka, nie ma czym się pochwalić…

Kai - maoryska potrawa

Tradycyjnym daniem jest tutaj Kai. Ta potrawa o maoryskich korzeniach składa się głównie z mięs (wołowiny, kurczaka, baraniny) oraz niewielkiej porcji warzyw. Ceremonia przygotowywania Kai posiada nawet specjalną nazwę – hangi. Kai pieczone jest w kopczykach, które przysypywane są ziemią.

W niektórych miejscach danie podawane jest w porcelanowych naczyniach ze sztućcami, jednak zgodnie z tradycją powinno znajdować się w koszyczkach z trawy i liści.

Zobacz także: Burzliwa historia piwa w Chinach

Paje - nowozelandzkie pierogi

Potrawą często goszczącą na nowozelandzkich stołach już od wielu pokoleń jest paje – przypomina trochę  pierogi nadziewane mięsem. Jako farsz paje występuje drobno mielona wołowina w sosie własnym. Ziemniaki spożywane przez Maorysów noszą nazwę kumara. Wyróżnia je purpurowa barwa skórki i apetyczny złoty miąższ.

To, co my nazywamy obiadem w rzeczywistości w Nowej Zelandii pełni rolę obiadokolacji - spożywa się ją wieczorem, obowiązkowo - z lampką dobrego wina.

Polecamy także: Jak przygotować nowozelandzkie przyjęcie?

Redakcja poleca

REKLAMA