Jak przyrządzić posiłek w stylu japońskim?

Jak przyrządzić posiłek w stylu japońskim?

Posiłek w stylu japońskim powinien należeć do jednej z ośmiu grup. Czym są grupy, według których pogrupowano posiłki? Są sposobami przygotowywania dań: na surowo, krótko lub długo gotowane, grillowane, itp.
/ 20.10.2010 19:26
Jak przyrządzić posiłek w stylu japońskim?

Dlaczego ten podział jest ważny

By przygotować dla znajomych czy rodziny kolację w stylu japońskim trzeba znać wszystkie grupy, do których zaliczane są dania. Jest to bardzo ważne z uwagi na fakt, że podczas jednego posiłku mogą być podawane różne potrawy pod warunkiem, że nie należą do jednej grupy. Grupy nie mają nic wspólnego z pochodzeniem potrawy, sygnalizują jedynie w jaki sposób została ona przyrządzona.

Namasumono

Surowe paski ryby - sashimi to danie reprezentujące tę grupę. Należą tu dania bazujące na surowym mięsie lub rybach.

Nikomono

Obejmuje ona kilka kategorii, jednak wszystkie łączy przygotowywanie potraw we wrzącej wodzie, czyli gotowanie.

Grillowanie

W końcu coś co brzmi znajomo, jednak japońskie grillowanie nie ma nic wspólnego z polskim grillowaniem w okresie wiosenno - letnim. Grillowanie potraw nie jest sezonową zachcianką lecz jedną z form przygotowywania dań.

Grillowanie stanowi alternatywę dla mało popularnych w Japonii pieców i piekarników.

Agemono

Brzmi orientalnie, ale przypomina zanurzanie frytek w naczyniu z dużą ilością oleju. Potrawy należące do tej grupy wrzuca się na chwilę do wysokiego naczynia z silnie rozgrzanym olejem, po czym wyjmuje się je pałeczkami. 

Polecamy: Jak przyrządzić chińską zupę

Można też stosować specjalne tacki, na których układa się kawałki ryb czy mięsa, po czym tackę zanurza się na moment w oleju.

Tsunemono

To orientalna nazwa kiszonek, które pozwalają przetrwać okres zimy i cieszyć się smakiem marynowanych lub kiszonych warzyw. Ryby i mięso rzadko są poddawane procesowi kiszenia.

Sunomono

Do tej grupy należą japońskie sałatki marynowane nawet kilka godzin w specjalnym sosie.

Gohanmono

Ogólna nazwa potraw bazujących na ryżu.

Czytaj także: Jak smażą Japończycy?

Nerimono

To pasty wykonane z ugotowanych a następnie rozdrobnionych składników.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)