Kiszka ziemniaczana to tradycyjne danie w bardzo wielu kuchniach. Swoje odpowiedniki znajduje nie tylko na Podlasiu, ale też i w Kurpiach, w Białorusi, Rosji, Ukrainie oraz Litwie.
Przyrządza się ją ze startych ziemniaków z dodatkiem cebuli i mięs. Jej składniki nie różnią się zupełnie od innego białoruskiego dania – babki ziemniaczanej – jeśli zostanie ci trochę farszu, możesz go zapiec. Nada się on również do przygotowania placków ziemniaczanych.
Kiszka ziemniaczana - przepis
Składniki:
- 50 dag oczyszczonego jelita,
- 30 dag chudego wędzonego boczku
- 30 dag słoniny.
- pieprz czarny,
- rozmaryn suszony,
- sól,
- 30 dag ziemniaków,
- 3 średnie cebule,
- 4 jaja.
Sposób przygotowania:
Słoninę pokrój w kostkę i usmaż. Boczek pokrój również w drobną kostkę. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do nich tłuszcz po smażeniu skwarek, startą cebulę, skwarki ze słoniny razem z tłuszczem i boczek, jaja i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj – farsz powinien być gęstą, ale w miarę płynna masą.
Wypłukane jelita podziel na kawałki o długości ok. 30 cm. Z jednej strony mocno zawiąż je bawełnianym sznurkiem. Do otworu z drugiej strony włóż lejek o szerokim otworze, a następnie podciągnij jelito tak, aby lejek sięgał zawiązanego końca.
Jelito wypełnij jedynie do jednej trzeciej grubości. Podczas gotowania kiszka zwiększy objętość i jeśli nałożysz za dużo nadzienia, jelito pęknie. Napełnioną kiszkę zawiąż z drugiej strony. Przed gotowaniem kiszkę należy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką.
Podgrzej wodę w garnku, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Włóż do niej kiszki i uważnie pilnuj, by woda się nie zagotowała. W przeciwnym wypadku kiszka ziemniaczana się rozpadnie.
Kiszka powinna się parzyć przez 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyciągnij ją z wody i zostaw do wystygnięcia. Przed podaniem włóż jeszcze kiszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, by porządnie się zrumieniła. Podawaj okraszoną skwarkami oraz smażoną cebulką.
Więcej przepisów na ziemniaczane dania:
Kopytka z sosem pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Kartoflanka
Sałatka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana nie powinna być gotowana, a parzona. W ten sposób zapobiegniesz jej pękaniu podczas pieczenia.
W Supraślu co roku na przełomie maja i czerwca odbywają się zawody w pieczeniu kiszki ziemniaczanej oraz babki ziemniaczanej.
Składniki na kiszkę ziemniaczaną są dokładnie takie same, jak na babkę ziemniaczaną. Jeśli więc nie masz nerwów do faszerowania jelita, spróbuj upiec farsz w foremce.
Kiszka ziemniaczana ma swoje odpowiedniki w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i litewskiej. Rosyjska kiszka jest wypełniona bardzo drobno pokrojonymi ziemniakami, cebulą oraz mięsem wieprzowym.
Kiszkę przed upieczeniem należy także nakłuć w kilku miejscach igłą lub wykałaczką. Kiełbaska wtedy nie pęka.
Kiszka szwedzka to tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza. To kiełbasa ziemniaczana z dodatkiem mięsa, kaszy manny, jajka oraz przypraw.