Golonka z grilla to wprawdzie prawdziwa bomba kaloryczna, ale oprócz dużej ilość tłuszczu i kalorii ma też swoje zalety, np. dużą ilość białka. Poza tym zastanówmy się, czy taka wytopiona na ruszcie i zjedzona okazjonalnie goloneczka, nie jest lepsza od grillowanych hamburgerów z ociekającymi tłuszczem frytkami lub wielu innych dań z grilla?
Męskie grono biesiadników będzie zachwycone. Ale myślę także, że ten niepowtarzalny i charakterystyczny smak golonki z grilla, z pewnością docenią także i panie.
Przepis na golonkę z grilla
Składniki:
- golonka średniej wielkości,
- cebula,
- łyżka smalcu,
- liść laurowy,
- ziele angielskie - 2-3 ziarenka,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz,.
Na marynatę:
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, zeszklij na smalcu.
- Cebulę, czosnek przekrojony na połówki oraz przyprawy włóż do posolonego wrzątku, dodaj golonkę i gotuj wszystko razem przez godzinę.
- Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjmij z wywaru i ostrym nożem wykonaj nacięcia na skórze.
- Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami marynaty.
- Posmaruj mięso.
- Piecz golonkę na grillu ok. 1,5 godziny.
- Obracaj co jakiś czas, golonka z grilla musi być przyrumieniona z każdej strony, od czasu do czasu smaruj ją resztą marynaty.
- Gotową golonkę z grilla najlepiej podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.05.2012
Zobacz więcej przepisów na grilla: