Dania w zachodniej Anglii są proste i niezbyt czasochłonne. Powyżej przedstawiamy pudding z dyni.

Co się je w zachodniej Anglii?

Zachodnia Anglia to dwa robotnicze regiony. Ich charakter wywarł piętno na sposobie przyrządzania wielu dań. Robotnicze regiony okolice Manchesteru i Lancaster słyną z charakterystycznych potraw. A oto, co się je w tym regionie.
/ 01.09.2010 15:32
Dania w zachodniej Anglii są proste i niezbyt czasochłonne. Powyżej przedstawiamy pudding z dyni.

Panie przygotowując posiłki kierowały się dwoma głównymi zasadami, po pierwsze by posiłek był prosty, po drugie by był łatwy do podgrzania. Pracujące kobiety nie miały zbyt dużo czasu by poświęcić go na gotowanie, zmęczone przygotowywały posiłki na kilka dni w przód. Starały się by potrawy były sycące, zawierały dużo warzyw, przykładem tutaj może być bardzo popularny „Kociołek Lancashire“.

Kociołek Lancashire

„Kociołek“ to jednogarnkowe potrawa, przyrządza się ją z baraniny lub też jagnięciny, dodaje się do niej cebulę, ziemniaki, marchewkę i inne warzywa (takie jak do zup). Smaku „Kociołkowi“ dodaje pieczona kiszka, która jest nadziewana mięsem z krwią. Taką kiszkę nazywa się czarnym puddingiem. Takie danie jest bardzo sycące a jednocześnie dostarcza organizmowi wystarczającą ilość witamin. 

Zobacz także: Co to są szkockie jajka?

Jednogarnkowe danie z zachodniej Anglii

W Polsce ciężko jest dostać taki czarny pudding, ale można i bez niego przygotować pyszne danie. Porcję dla dwóch osób można przygotować z 0.5kg jagnięciny (najlepiej wybrać karkówkę), cebuli, ziemniaków (0.5kg), kilku plasterków bekonu, bulionu wołowego, (jeżeli czas na to pozwala warto przygotować domowy), masła (ok 15g) . Potrzebne będzie duża żaroodporne naczynie, które będzie naszym kociołkiem. Układamy w nim warstwami, na samym dnie jagnięcinę, potem talarki z cebuli, podobnie pokrojone ziemniaki, bekon. To wszystko polewamy szklanką bulionu, na samym wierzchu układamy masło. Następnie pieczemy przez około 1.5h w piekarniku ustawionym na 180 stopni, potem pieczemy jeszcze około 45 minut bez przykrycia, do czasu, gdy jagnięcina na dnie będzie miękka. Kociołek z Lanacshire smakuje lepiej, gdy jest wielokrotnie podgrzewany, wiedziały o tym angielskie gospodynie, dlatego często przygotowywały duże porcje tak by rodzina przez dwa, czasem trzy dni jadła to pyszne jednogarnkowe danie. Należy pamiętać, że zwiększając ilość produktów wydłużamy również czas pieczenia.

Polecamy: Robimy niepowtarzalne brytyjskie sosy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)