Jelly
Na Wyspach dużą popularnością cieszą się również galaretki, czyli jelly. Galaretki przygotowuje się z takich owoców jak jabłka, głóg, czasem pigwy. Dziwne na pozór owoce, z których przyrządza się galaretki pozwalają komponować ciekawe dania, galaretka z pigwy jest świetnym dodatkiem do mięs.
Dziwne smaki
Co ciekawe Brytyjczycy przyrządzają galaretki i dżemy z niespotykanych w Polsce owoców. I tak popularne jest wykorzystanie owoc berberys. Berberysowe jagody o kwaśnym smaku często łączy się z truskawkami, taki dżem smakuje wyraziście, zaskakuje kwaśnym posmakiem. Na Wyspach Brytyjskich do przygotowywania dżemu używa się również tarniny. Ważny jest termin zbiorów, by przyrządzić smaczny dżem tarninę zbiera się po pierwszych przymrozkach, potem smaży się je na dżem. Niektórzy uważają, że nie trzeba czekać na mróz, można zebrać tarninę wcześniej, gdy jest już dojrzała i włożyć na noc do zamrażalnika. Tradycjonaliści jednak czekają aż owoce tarniny zmrożone zostaną w sposób naturalny. Anglicy przyrządzają z tarniny również nalewki czasem robią soki. Kolejny nietypowym owocem, z którego przygotowuje się galaretkę jest głóg. Kuleczki głogu są bardzo popularnym składnikiem domowej roboty galaretek.
Zobacz także: Tea time - rytuał picia herbaty
Galaretka z torebki
Jeżeli mamy ochotę zakosztować galaretki w stylu angielskim można pokusić się o domowe przygotowanie galaretki jeżynowej. By przygotować porcję dla kilku osób (w zależności od wielkości naczyń, w których będziemy podawali galaretkę ilość porcji może się różnić), potrzebujemy: galaretkę w proszku o smaku jeżynowym (lub porzeczkowym), szklankę jeżyn, świeże jabłko, trochę śmietany, przyda się również cukier puder. Jeżeli zależy nam na czasie i nie chcemy ubijać śmietany z cukrem pudrem możemy zaopatrzyć się w śmietanę w sprayu. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją, wlewamy ją do kieliszków, salaterek, miseczek, do których uprzednio wkładamy umyte jeżyny i starte na grubej tarce jabłko. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało. Podajmy z bitą śmietaną.
Polecamy: Robimy smażone wytrawne i słodkie dżemy