Sałatka z tuńczykiem może być naprawdę sycącą przekąską. Jej serwowanie jest możliwe na 2 sposoby: nałożona do przekrojonej bułki stworzy rodzaj burgera, a podana na listkach cykorii będzie wyglądać naprawdę efektownie i zaskoczy twoich gości. Do jej przyrządzenia potrzebujesz oczywiście tuńczyka, jajek na twardo, anchois, ogórków konserwowych, majonezu, soli oraz pieprzu, selera naciowego, a także natki pietruszki.
Oto składniki na sałatkę z tuńczykiem według Kasi Bukowskiej:
- 2 puszki tuńczyka w oleju,
- 5 jajek na twardo,
- słoiczek ogórków konserwowych,
- 2 fileciki anchois,
- majonez,
- sól,
- pieprz,
- 2-3 łodyżki selera naciowego,
- pęczek natki pietruszki (opcjonalnie: koperek lub szczypiorek).
Zobacz więcej przepisów na sałatki
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem? Rybę umieść w sporej misce. Posiekaj zieleninę. Selera naciowego pokrój w niedużą kostkę i dodaj do tuńczyka. Natkę pietruszki drobno przesiekaj, a potem zajmij się ogórkami konserwowymi. Natkę i ogórki dodaj do miski. Jajka pozbaw skorupek, pokrój w kostkę i dorzuć do sałatki z tuńczykiem. Drobno posiekaj anchois, nożem rozetrzyj je na desce. Dzięki temu smak rozejdzie się równomiernie po całej przekąsce. Pastę z anchois dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem, dołóż 2 czubate łyżki majonezu. Sałatka z tuńczykiem gotowa!