Reklama

Przetwory z papierówek to przede wszystkim dżemy i kompoty. Charakterystyczny smak tej odmiany jabłek przypomina dzieciństwo w babcinym ogrodzie. Możesz zamknąć te wszystkie wspomnienia w słoikach lub butelkach. Zobacz, co zrobić z papierówek.

Reklama

Spis treści:

  1. Co zrobić z papierówek: przetwory i nie tylko
  2. Dżem z papierówek
  3. Mus z papierówek
  4. Kompot z papierówek
  5. Ocet jabłkowy z papierówek

Co zrobić z papierówek?

Papierówki to jabłka o zielonkawej barwie. Jabłoń ta zaliczana jest do bardzo starych odmian, która na chwilę wyszła z łask na rzecz nowszych, o słodszych owocach. Smak papierówek jest dość kwaskowaty, niemniej jednak kojarzy się z dzieciństwem i owocowymi sadami u dziadków. Najczęściej papierówki wykorzystuje się do przygotowania szarlotek, ciast drożdżowych, tart i placków. To także świetny materiał na zimowe przetwory.

Przetwory z papierówek: dżem z papierówek

Przetwory z papierówek to przede wszystkim aromatyczne dżemy z dodatkiem jesienno-zimowych przypraw. Kwaskowaty smak idealnie sprawdza się do gofrów, naleśników czy placuszków.

Składniki:

  • 3 kg papierówek,
  • ok. 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do rondelka z grubym dnem.
  2. Dodaj odrobinę (ok. 4-5 łyżek wody), a następnie zagotuj.
  3. Kiedy jabłka się rozpadną, dodaj cukier i gotuj tak długo, aż całość dobrze się połączy i zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem możesz uzupełnić zimowymi przyprawami – cynamonem, anyżem lub goździkami, albo pozostawić bez dodatków.
  5. Przełóż go do słoików i zapasteryzuj.
przetwory z papierówek dżem z papierówek

fot. Przetwory z papierówek: dżem z papierówek/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Przetwory z papierówek: mus z papierówek

Mus z papierówek jest idealnym dodatkiem do naleśników, chrupiących tostów oraz puszystych ciast.

Składniki:

  • 2 kg papierówek,
  • ok. 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Możesz obrać papierówki, ale możesz także wykorzystać skórkę w musie.
  2. Zetrzyj papierówki na tarce (na grubych oczkach) i przełóż do rondelka.
  3. Zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż całość dobrze się połączy i będzie mieć konsystencję gęstego musu.
  4. Następnie przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
przetwory z papierówek mus z papierówek

fot. Przetwory z papierówek: mus z papierówek/Adobe Stock, san_ta

Przetwory z papierówek: kompot z papierówek

Kompot z papierówek idealnie sprawdza się podczas letnich spotkań czy leniwych dni na balkonie i tarasie.

Składniki:

  • 500 g papierówek,
  • 500 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Usuń też gniazda nasienne.
  2. W rondelku zagotuj wodę razem z cynamonem (jeśli używasz), a następnie dodaj cukier.
  3. Gotuj, aż powstanie gęsty syrop, a następnie dodaj jabłka.
  4. Gotuj jeszcze kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
  5. Tak przygotowany kompot rozlej do słoików i zapasteryzuj lub przelej do dzbanka i podaj na bieżąco.
przetwory z papierówek kompot z papierówek

fot. Przetwory z papierówek: kompot z papierówek/Adobe Stock, irinayurchenko

Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy

Przetwory z papierówek to nie tylko dżemy i słodkie musy. Możesz z nich przygotować także domowy ocet jabłkowy.

Składniki:

  • kilogram papierówek,
  • litr wody,
  • 60 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki (bez usuwania gniazd nasiennych),
  2. Przełóż owoce do słoików.
  3. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  4. Letnią wodę wlej do słoików i zamknij je przy pomocy gazy. Jabłka muszą znajdować się w całości pod wodą. Możesz dodatkowo docisnąć je czymś cięższym.
  5. Tak przygotowane słoiki odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Raz dziennie zamieszaj całość.
przetwory z papierówek ocet jabłkowy

fot. Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy/Adobe Stock, 5ph

Reklama

Czytaj także:
Odmiany jabłek
Dieta jabłkowa
Nalewka z jabłek

Reklama
Reklama
Reklama