Reklama

Co zrobić z liczi? Liczi można podawać na różne sposoby. Najczęściej rozłupuje się skorupkę i zjada szklisty, perłowobiały miąższ na surowo. Można też miąższ wydobyć i ugotować, zmieniając w kompot lub syrop. Liczi jada się również z lodami lub polane likierem, a także do dań na ciepło - świetnie pasuje np. do owoców morza.

Reklama

Po rozpołowieniu owocu wyczuwalny jest lekko różany zapach, smak miąższu jest delikatny, słodki, ale z wyraźną kwaśną nutą. Ma orzeźwiający charakter, więc można go dodawać do rozmaitych letnich sałatek. W krajach azjatyckich owoce są też suszone i jedzone jako tak zwane orzeszki liczi, przypominające nieco duże rodzynki.

Liczi bywa zwane też śliwką chińską, co jasno wskazuje miejsce jego pochodzenia - to właśnie Azja jest jego rodzimym terytorium, ze względu na korzystny subtropikalny klimat, który gwarantuje odpowiednią wilgotność i stabilną temperaturę.

W przeciwieństwie do wielu owoców z ciepłych krajów, liczi nie dojrzewa po zerwaniu, dlatego trzeba go zrywać dopiero, gdy dojrzeje. Po kupieniu też nie należy go zbyt długo trzymać, trzeba zjeść w ciągu 2-4 dni. Dojrzały owoc jest równomiernie czerwony, gdy poleży zbyt długo, ciemnieje i staje się prawie czarno brązowy, a jego miąższ zaczyna fermentować. Lepiej więc zjeść go szybko.

Spis treści:

  1. Smoothie z liczi
  2. Galaretka z liczi
  3. Napój z liczi
  4. Sałatka makaronowa z liczi
  5. Tajska zupa Tom Yum z liczi

Przepis na smoothie z liczi

Składniki:

  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 15 owoców liczi,
  • 3 banany,
  • 1 łyżka miodu,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Liczi obierz ze skórki, pozbaw pestek i przełóż do blendera.
  2. Dodaj pokrojone banany i zalej jogurtem.
  3. Dodaj kostki lodu i zmiksuj.
  4. Na koniec dodaj miód i ponownie wymieszaj.
  5. Smoothie z liczi udekoruj listkami świeżej mięty.

Przepis na galaretkę z liczi

Składniki:

  • 250 ml gorącej wody,
  • 10 owoców liczi,
  • kilka malin,
  • 20 ml soku malinowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wlej gorącą wodę.
  2. Dodaj żelatynę i wymieszaj całość do jej całkowitego rozpuszczenia się.
  3. Dodaj miód oraz sok z połówki cytryny. Zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
  4. Weź dwie mniejsze miseczki - na dno nalej sok malinowy i ostrożnie przelej niestężałą jeszcze galaretkę.
  5. Dodaj obrane i przekrojone na pół owoce liczi oraz maliny.
  6. Galaretkę z liczi odstaw do lodówki na około 6 godzin - do stężenia.
przepis na galaretkę z liczi

fot. Adobe Stock

Przepis na napój z liczi

Składniki:

  • 1 puszka liczi,
  • szklanka kostek lodu,
  • 500 ml wody gazowanej.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera przełóż liczi razem z całym syropem. Całość zmiksuj.
  2. Dodaj kostki lodu i ponownie zmiksuj.
  3. Resztę szklanki uzupełnij wodą gazowaną.
  4. Napój z liczi podawaj ze świeżymi ziołami - rozmarynem albo miętą.
syrop z liczi przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę makaronową z liczi

Składniki:

  • 10-12 krewetek,
  • 10 owoców liczi,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cukinii,
  • kiełki fasoli mung,
  • sezam do podania,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 50 ml sosy sojowego,
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sok z 1/2 limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż do miski.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż oczyszczone wcześniej krewetki - po 1-2 minuty z każdej strony (powinny być sprężyste). Oprósz je solą, pieprzem i dodaj do makaronu.
  3. Cukinię pokrój na bardzo cienkie plasterki za pomocą obieraczki i wrzuć na wrzątek na 30 sekund - ten zabieg sprawi, że będzie bardziej miękka, ale pozostanie chrupka.
  4. Do sałatki dodaj kiełki fasoli mung, obrane owoce liczi i pokrojoną w bardzo cienkie słupki marchewkę.
  5. Dopraw całość sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki.
  6. Sałatkę z liczi podawaj oprószoną sezamem.
sałatka z liczi

fot. Adobe Stock

Przepis na tajską zupę Tom Yum z liczi

Składniki:

  • 10-12 owoców liczi,
  • kilka pieczarek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 50 ml mleka kokosowego,
  • 200 g sera tofu,
  • 1 l wody,
  • pomidory z puszki (bez soku),
  • 3 łyżki pasty tom yum,
  • 3 liście kaffiru,
  • kawałek trawy cytrynowej,
  • sok z 1/2 limonki,
  • świeże chili,
  • olej roślinny do smażenia,
  • świeża kolendra do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj pastę tom yum, mleko kokosowe, trawę cytrynową, liście kaffiru, pieczarki, liczi obrane ze skórki i pomidory pokrojone w kostkę i gotuj przez 10 minut.
  2. W tym czasie pokrój tofu na cienkie plastry i smaż na złoto na oleju roślinnym (po 3 minuty z każdej strony).
  3. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dopraw całość sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty.
  4. Tajską zupę z liczi podawaj z usmażonym tofu, posiekanym chili i ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama