Truskawki to cenne źródło witaminy C i kwasu foliowego, które wspomaga utrzymanie zdrowej diety. Dodatkowo pozwalają zwalczać poziom złego cholesterolu i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Słodkie desery, ciasta lub aromatyczne dania z truskawkami idealnie nadają się na letnie spotkania ze znajomymi lub rodziną. Sprawdź nasze przepisy!
Deser z truskawkami na szybko: przepis
Oto składniki na deser z truskawkami na szybko:
- 400 g truskawek
- pół szklanki soku pomarańczowego
- pół szklanki cukru
- łyżka soku z limonki
Jak zrobić deser z truskawkami na szybko?
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy w blenderze i dolewamy sok pomarańczowy i z limonki. Dosypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość przesiewamy przez sitko. Następnie przelewamy do foremek do lodów i zamrażamy z włożonymi patyczkami w środek musu. Tak przygotowane lody truskawkowe doskonale smakują podczas letnich upałów.
Danie z truskawek na obiad: przepis
Oto składniki na danie z truskawek na obiad:
- 300 g łososia
- 200 g truskawek
- oliwa z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- ogórek
- pół kostki feta
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić danie z truskawek na obiad?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kawałki łososia. Do blendera wkładamy umyte I pozbawione szypułek truskawki, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Miksujemy wszystko dokładnie na gładki sos. Doprawiamy solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Łososia pieczemy przez 10 minut. Na koniec polewamy wcześniej przygotowanym sosem z truskawek. Tak przygotowane danie z dodatkiem truskawek to niebanalna propozycja na obiad.
Szybkie ciasto z truskawkami: przepis
Oto składniki na szybkie ciasto z truskawkami:
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 400 g truskawek
Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Miksujemy jajka z cukrem przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Dodajemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę i mieszamy szpatułką. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto mieszamy z pokrojonymi w kawałki truskawkami. Całość pieczemy przez 35 minut do uzyskania złotej skórki. Sprawdzamy za pomocą patyczka do szaszłyków. Tak przygotowane ciasto z truskawkami idealnie smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl