Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag truskawek
- 3 szklanki wody
- 1 żelfix 2 : 1
- 50 dag cukru
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie opłucz, przebierz, pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i na wolnym ogniu podgrzewaj ok. 10 min (w trakcie nie mieszaj).
- Po tym czasie odcedź powstały sok. Odmierz 3 szklanki (750 ml). Do płynu dosyp żelfix.
- Stale mieszając, podgrzewaj całość, aż zacznie wrzeć. Wtedy dosyp cukier i ziarenka pieprzu. Dalej gotuj jeszcze około minuty (cukier musi się całkowicie rozpuścić).
- Na koniec dolej wino. Płynną, gorącą domową galaretkę przelej do słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. W tej pozycji pozostaw na 5 min. Przenieś do spiżarni.