Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag truskawek
- 3 łyżki cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego
- 3 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 torebek galaretki truskawkowej
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Truskawki opłucz, przebierz, drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i torebką cukru wanilinowego, odstaw na kilka minut, aby puściły sok, a następnie zagotuj. Zestaw z ognia.
- Galaretki rozpuść w 4 szklankach gorącej wody. Ostudź. 1/3 galaretki wlej do truskawek, wymieszaj.
- Dużą formę na babkę wysmaruj olejem lub opłucz zimną wodą. Wlej galaretkę bez truskawek. Wstaw do lodówki, aby stężała.
- Śmietankę ubij z resztą cukru wanilinowego, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i z zimnym mlekiem. Zalej galaretkę w formie. Zastudź. Na tę warstwę wylej galaretkę z truskawkami. Całość ochładzaj 3 godziny. Przed podaniem tort wytrząśnij z formy. Udekoruj świeżymi owocami.