Tort truskawkowa pokusa - przepis

Skuś się na pyszny tort truskawkowy!
/ 06.05.2013 13:31
DRUKUJ PRZEPIS
Tort truskawkowa pokusa - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 torebek galaretki truskawkowej
  • owoce do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, przebierz, drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny, zasyp cukrem i torebką cukru wanilinowego, odstaw na kilka minut, aby puściły sok, a następnie zagotuj. Zestaw z ognia.
  2. Galaretki rozpuść w 4 szklankach gorącej wody. Ostudź. 1/3 galaretki wlej do truskawek, wymieszaj.
  3. Dużą formę na babkę wysmaruj olejem lub opłucz zimną wodą. Wlej galaretkę bez truskawek. Wstaw do lodówki, aby stężała.
  4. Śmietankę ubij z resztą cukru wanilinowego, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i z zimnym mlekiem. Zalej galaretkę w formie. Zastudź. Na tę warstwę wylej galaretkę z truskawkami. Całość ochładzaj 3 godziny. Przed podaniem tort wytrząśnij z formy. Udekoruj świeżymi owocami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA