Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 75 dag ugotowanych ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 50 dag truskawek
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- sól
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem.
- Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę pszennej mąki.
- Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na kawałki. Każdy rozpłaszcz, połóż na nim truskawkę, zlep brzegi, uformuj kulę.
- Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2–3 min od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij, polej bułką zrumienioną na maśle.