Tort czekoladowy przygotowywany na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady jest klasycznym ciastem na wielu przyjęciach i uroczystościach. Tort czekoladowy dla dzieci z posypka, tort czekoladowo-orzechowy lub tort czekoladowy z malinami to propozycje godne wypróbowania – sprawdź nasze przepisy!
Tort czekoladowy dla dzieci: przepis
Oto składniki na tort czekoladowy dla dzieci:
- kostka masła
- 3 łyżki kakao
- 3 pomarańcze
- 3 jajka
- 250 gram mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietanki kremówki
Na obłożenie:
- 150 gram masła
- Tabliczka gorzkiej czekolady, opcjonalnie mlecznej
- 100 gram cukru pudru
Jak zrobić tort czekoladowy dla dzieci?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Kakao mieszamy razem z 1/4 szklanki wrzącej wody. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Ubijamy cukier i masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy i dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy przez 25- 30 minut do suchego patyczka. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie ubijamy kremówkę i łączymy z masą czekoladową. Tort czekoladowy przygotowujemy dzieląc na trzy części ciasto czekoladowe. Smarujemy blaty kremem czekoladowym i układamy warstwy. Dekorujemy resztą kremu wierzch tortu czekoladowego.
Tort czekoladowo-orzechowy: przepis
Oto składniki na tort czekoladowo-orzechowy:
Na ciasto:
- 300 gram orzechów laskowych
- kostka masła
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 200 gram cukru
- 3 łyżki dowolnego likieru/ opcjonalnie soku pomarańczowego
Wierzch:
- krem orzechowy
Jak zrobić tort czekoladowo-orzechowy:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zarumienią. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Orzechy miksujemy za pomocą blendera. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy masło po przestudzeniu. Do mieszanki dodajemy zmielone orzechy. Do przygotowania tortu czekoladowego należy ubić białka na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy z odrobiną likieru i rozkłóconymi żółtkami. Przelewamy całość do blachy i pieczemy przez 40 minut. Smarujemy tort czekoladowy masą czekoladowo-orzechową i pozostawiamy do ostygnięcia.
Tort czekoladowy z malinami: przepis
Oto składniki na tort czekoladowy z malinami:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- kostka masła
- cukier waniliowy
- łyżka kawy instant
- 100 gram prażonych migdałów
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- 5 jajek
- 150 gram cukru
- 12-15 malin
- 5 łyżek dżemu malinowego
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 gram śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
Jak zrobić tort czekoladowy z malinami?
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier waniliowy i kawę. Prażone migdały mielimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy jajka z cukrem i dodajemy migdały. Całość przelewamy do blachy i pieczemy przez 20 minut. Wystudzone ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Zgniatamy maliny i łączymy z dżemem malinowym. Tort czekoladowy przekładamy przygotowaną masa malinową i dekorujemy dodatkowo malinami. Polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady, cukru pudru i kremówki.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl