Spis treści:
- Kasza jaglana z owocami
- Jajecznica ze szczypiorkiem
- Omlet z pomidorami
- Owsianka z orzechami
- Szakszuka
Kasza jaglana z owocami
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka (może być roślinne),
- 1 banan,
- 1/2 szklanki malin (poza sezonem mrożone),
- syrop klonowy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.
- Przełóż kaszę do garnka, wlej mleko i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj dopóki kasza nie wchłonie całego mleka.
- Banana pokój w plasterki.
- Przełóż kaszę do miseczki. Na wierzchu ułóż banana i maliny. Możesz polać całość odrobiną syropu klonowego, by uzyskać ciepłe śniadanie na słodko.
Jajecznica ze szczypiorkiem
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jaja sparz gorącą wodą.
- Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka i dodaj przyprawy.
- Pod koniec smażenia dodaj szczypiorek.
Omlet z pomidorami
Składniki:
- 2 jaja,
- 1/2 pomidora,
- 4 łyżki mleka (lub wody),
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- oregano (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jaja sparz wrzątkiem.
- Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Pokój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
- Wbij jaja do miski, dodaj mleko i przyprawy. Roztrzep na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pomidory.
- Wlej masę jajeczną. Po kilku sekundach, kiedy spód się zetnie, zacznij energicznie poruszać patelnią, aby masa się przesuwała. Co chwilę odstawiaj patelnię na ogień.
- Kiedy spód omletu się zetnie, a wierzch pozostanie lekko wilgotny, złóż omlet na pół i przełóż na talerz.
Owsianka z orzechami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3 szklanki mleka (może być roślinne),
- 1/2 szklanki orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych,
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj, aż zmiękną (około 15 minut). Pod koniec gotowania możesz dodać cukier i cynamon.
- Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj ulubione orzechy.
Szakszuka
Składniki:
- 2 jaja,
- 2 pomidory,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- chili (opcjonalnie),
- sól i pieprz,
- świeża bazylia lub kolendra.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmaż.
- Dodaj pomidory, dopraw je solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszaj.
- Smaż przez kilka minut, aż pomidory odparują.
- Wbij jaja, dodaj sól i pieprz. Smaż, aż białka jaj się zetną. Śniadanie na ciepło w stylu orientalnym gotowe!
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 15.11.2012.
Więcej pomysłów na zdrowe śniadania:
Dietetyczne, zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień
Zdrowe śniadanie - 10 przepisów: fit, do szkoły i pracy