Ciepłe śniadanie - 5 smacznych i zdrowych przepisów

ciepłe śniadanie fot. Adobe Stock
Pomysły na śniadania na ciepło w wersji na słodko i na słono: kasza jaglana, jajecznica, omlet, owsianka i szakszuka.
Agata Bernaciak / 07.04.2020 05:33
ciepłe śniadanie fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Kasza jaglana z owocami
  2. Jajecznica ze szczypiorkiem
  3. Omlet z pomidorami
  4. Owsianka z orzechami
  5. Szakszuka

Kasza jaglana z owocami

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • 1 banan,
  • 1/2 szklanki malin (poza sezonem mrożone),
  • syrop klonowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Przełóż kaszę do garnka, wlej mleko i zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj dopóki kasza nie wchłonie całego mleka.
  4. Banana pokój w plasterki.
  5. Przełóż kaszę do miseczki. Na wierzchu ułóż banana i maliny. Możesz polać całość odrobiną syropu klonowego, by uzyskać ciepłe śniadanie na słodko.

Jajecznica ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jaja sparz gorącą wodą.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka i dodaj przyprawy.
  3. Pod koniec smażenia dodaj szczypiorek.

Omlet z pomidorami

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1/2 pomidora,
  • 4 łyżki mleka (lub wody),
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • oregano (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jaja sparz wrzątkiem.
  2. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Pokój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne.
  3. Wbij jaja do miski, dodaj mleko i przyprawy. Roztrzep na jednolitą masę.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pomidory.
  5. Wlej masę jajeczną. Po kilku sekundach, kiedy spód się zetnie, zacznij energicznie poruszać patelnią, aby masa się przesuwała. Co chwilę odstawiaj patelnię na ogień.
  6. Kiedy spód omletu się zetnie, a wierzch pozostanie lekko wilgotny, złóż omlet na pół i przełóż na talerz.

Owsianka z orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3 szklanki mleka (może być roślinne),
  • 1/2 szklanki orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych,
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i zagotuj.
  2. Zmniejsz ogień i gotuj, aż zmiękną (około 15 minut). Pod koniec gotowania możesz dodać cukier i cynamon.
  3. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj ulubione orzechy.

Szakszuka

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 2 pomidory,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • świeża bazylia lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmaż.
  3. Dodaj pomidory, dopraw je solą, pieprzem, oregano i chili. Wymieszaj.
  4. Smaż przez kilka minut, aż pomidory odparują.
  5. Wbij jaja, dodaj sól i pieprz. Smaż, aż białka jaj się zetną. Śniadanie na ciepło w stylu orientalnym gotowe!

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 15.11.2012.

Więcej pomysłów na zdrowe śniadania:
Dietetyczne, zdrowe śniadania - przepisy na cały tydzień
Zdrowe śniadanie - 10 przepisów: fit, do szkoły i pracy

Redakcja poleca

REKLAMA