Przetwory z mięsa w słoikach świetnie sprawdzają się jako smarowidła, ale także jako dodatek do potraw i przekąska w ciągu dnia. Jak je przygotować i co warto mieć w swojej spiżarni?
Spis treści:
- Mięso w galaretce
- Pasztet do słoika
- Kiełbasa ze słoika
- Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?
Przetwory z mięsa: mięso w galaretce
Pasztet mięsny w słoiku to idealny dodatek do kanapek. Jego przygotowanie jest szybkie i dość proste.
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej,
- ok. 400 g surowego boczku,
- 3 cebule,
- 40 g żelatyny,
- sól i pieprz,
- papryka słodka,
- ziele angielskie,
- kilka listków laurowych,
- czosnek mielony lub w płatkach,
- opcjonalnie szczypta chilli.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój na kawałki. Przełóż do miski i dopraw dobrze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Natrzyj każdy kawałek, a następnie do miski dodaj czosnek, ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zmiel razem ze wszystkimi przyprawami. Możesz od razu kupić mięso mielone, wtedy pomiń krok krojenia go na kawałki.
- W 150 ml gorącej wody rozpuść żelatynę, lekko wystudź, a następnie dodaj do mięsa i wyrabiaj jak ciasto.
- Gotową masą wypełnij suche, wyparzone słoiki. Mięso powinno zająć ok. ¾ objętości słoika.
- Każdy słoik zakręć i wstaw do dużego garnka z grubym dnem (możesz na dole ułożyć ściereczkę).
- Do garnka wlej wodę tak, aby sięgnęła połowy wysokości słoików. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3 godziny.
- Na koniec wyjmij słoiki i ustaw je na suchej ściereczce dnem do góry.
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: mięso w galaretce/Adobe Stock, Надія Коваль
Przetwory z mięsa: pasztet do słoika
Pasztet mięsny to król domowych smarowideł na kanapkę. Możesz przygotować go w zasadzie z dowolnego mięsa.
Składniki:
- kilogram łopatki wieprzowej (mielonej),
- 500 g boczku wieprzowego,
- ok. 180-200 g cebuli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- łyżka rozmarynu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso i cebulę pokrój na większe kawałki i włóż do garnka.
- Dodaj rozmaryn, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Zalej wodą do ¾ wysokości mięsa i zagotuj.
- Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1.5 – 2 godziny.
- Ugotowane mięso przełóż do miski i przestudź. Wywar zostaw w garnku.
- Następnie zmiel mięso z cebulą i przyprawami w maszynce lub (jeśli jej nie masz) zblenduj na gładki krem.
- Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody z gotowania i blenduj dalej.
- Przełóż gotową masę do słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: pasztet wieprzowy/Adobe Stock, Ruslan Mitin
Przetwory z mięsa: pasztet do słoika
Kiełbasa przygotowana w domu to także dobry pomysł na przetwory z mięsa w słoikach.
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 300 g boczku wieprzowego bez kości,
- sól i pieprz,
- po łyżce oregano i majeranku,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i przepuść przez maszynkę do mielenia (na grubych oczkach).
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
- Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do suchych, wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości.
- Pamiętaj, aby dobrze odtłuścić brzegi słoika. Następnie zakręć je i włóż do dużego garnka z grubym dnem.
- Wlej do niego wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny.
- Następnie wyjmij słoiki i studź je na ściereczce dnem do góry.
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: kiełbasa słoikowa/Adobe Stock, vkuslandia
Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?
Mięso psuje się dość szybko, nawet po pasteryzacji. Najlepiej wszelkie mięsne przetwory ze słoików przechowywać w spiżarni ok. 3 tygodnie. Po otwarciu należy zużyć je w ciągu 2 dni.
Dobrym rozwiązaniem jest więc wykorzystywanie mniejszych słoiczków, a także przygotowywanie mniejszej ilości przetworów na raz.
Czytaj także:
Dieta mięsna karniwora
Bitki wołowe na 3 sposoby
3 przepisy na żeberka w miodzie