Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? 3 pyszne przepisy

przetwory z mięsa w słoikach fot. Adobe Stock, vkuslandia
Jak zrobić przetwory z mięsa w słoikach? To łatwiejsze, niż myślisz. Dobrze jednak, jeśli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa - czasem poradzi sobie blender, jednak nie w każdym przypadku. Przetwory mięsne doskonale smakują na kanapkach i ciepłych tostach. Jak przygotować mięsa do słoików?
/ 28.07.2022 05:05
przetwory z mięsa w słoikach fot. Adobe Stock, vkuslandia

Przetwory z mięsa w słoikach świetnie sprawdzają się jako smarowidła, ale także jako dodatek do potraw i przekąska w ciągu dnia. Jak je przygotować i co warto mieć w swojej spiżarni?

Spis treści:

  1. Mięso w galaretce
  2. Pasztet do słoika
  3. Kiełbasa ze słoika
  4. Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?

Przetwory z mięsa: mięso w galaretce

Pasztet mięsny w słoiku to idealny dodatek do kanapek. Jego przygotowanie jest szybkie i dość proste.

Składniki:

  • kilogram łopatki wieprzowej,
  • ok. 400 g surowego boczku,
  • 3 cebule,
  • 40 g żelatyny,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka,
  • ziele angielskie,
  • kilka listków laurowych,
  • czosnek mielony lub w płatkach,
  • opcjonalnie szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Przełóż do miski i dopraw dobrze solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  2. Natrzyj każdy kawałek, a następnie do miski dodaj czosnek, ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
  3. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i zmiel razem ze wszystkimi przyprawami. Możesz od razu kupić mięso mielone, wtedy pomiń krok krojenia go na kawałki.
  5. W 150 ml gorącej wody rozpuść żelatynę, lekko wystudź, a następnie dodaj do mięsa i wyrabiaj jak ciasto.
  6. Gotową masą wypełnij suche, wyparzone słoiki. Mięso powinno zająć ok. ¾ objętości słoika.
  7. Każdy słoik zakręć i wstaw do dużego garnka z grubym dnem (możesz na dole ułożyć ściereczkę).
  8. Do garnka wlej wodę tak, aby sięgnęła połowy wysokości słoików. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3 godziny.
  9. Na koniec wyjmij słoiki i ustaw je na suchej ściereczce dnem do góry.

przetwory z mięsa w słoikach mięso w galaretce
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: mięso w galaretce/Adobe Stock, Надія Коваль

Przetwory z mięsa: pasztet do słoika

Pasztet mięsny to król domowych smarowideł na kanapkę. Możesz przygotować go w zasadzie z dowolnego mięsa.

Składniki:

  • kilogram łopatki wieprzowej (mielonej),
  • 500 g boczku wieprzowego,
  • ok. 180-200 g cebuli,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • łyżka rozmarynu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i cebulę pokrój na większe kawałki i włóż do garnka.
  2. Dodaj rozmaryn, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
  3. Zalej wodą do ¾ wysokości mięsa i zagotuj.
  4. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1.5 – 2 godziny.
  5. Ugotowane mięso przełóż do miski i przestudź. Wywar zostaw w garnku.
  6. Następnie zmiel mięso z cebulą i przyprawami w maszynce lub (jeśli jej nie masz) zblenduj na gładki krem.
  7. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody z gotowania i blenduj dalej.
  8. Przełóż gotową masę do słoików i zapasteryzuj.

przetwory z mięsa w słoikach pasztet mięsny
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: pasztet wieprzowy/Adobe Stock, Ruslan Mitin

Przetwory z mięsa: pasztet do słoika

Kiełbasa przygotowana w domu to także dobry pomysł na przetwory z mięsa w słoikach.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g boczku wieprzowego bez kości,
  • sól i pieprz,
  • po łyżce oregano i majeranku,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i przepuść przez maszynkę do mielenia (na grubych oczkach).
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
  3. Dokładnie wyrób masę, a następnie przełóż ją do suchych, wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości.
  4. Pamiętaj, aby dobrze odtłuścić brzegi słoika. Następnie zakręć je i włóż do dużego garnka z grubym dnem.
  5. Wlej do niego wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny.
  6. Następnie wyjmij słoiki i studź je na ściereczce dnem do góry.

przetwory z mięsa w słoikach kiełbasa ze słoika
fot. Przetwory z mięsa w słoikach: kiełbasa słoikowa/Adobe Stock, vkuslandia

Ile przechowywać przetwory z mięsa w słoikach?

Mięso psuje się dość szybko, nawet po pasteryzacji. Najlepiej wszelkie mięsne przetwory ze słoików przechowywać w spiżarni ok. 3 tygodnie. Po otwarciu należy zużyć je w ciągu 2 dni.

Dobrym rozwiązaniem jest więc wykorzystywanie mniejszych słoiczków, a także przygotowywanie mniejszej ilości przetworów na raz.

Czytaj także:
Dieta mięsna karniwora
Bitki wołowe na 3 sposoby
3 przepisy na żeberka w miodzie

Tagi: mięso

Redakcja poleca

REKLAMA