Najlepsze pomysły na przetwory z papryki
Idealne przetwory z papryki sprawdzają się jako uzupełnienie dań obiadowych, ale także jako pyszny dodatek do kanapek, słonych gofrów czy naleśników. Jeśli chcesz przygotować aromatyczne przetwory, sięgnij po paprykę konserwową, gęste pasty oraz marynatę do mięs lub potraw wegetariańskich.

Przetwory z papryki to nie tylko klasyczna marynowana papryka w słoiku. To także pyszne sosy oraz dodatki do mięsnych potraw. Wśród nich znajduje się także ajwar, który doskonale podkreśla smak każdego dania i sprawdza się także na kanapce. Zobacz, jak zrobić przetwory z papryki.
Spis treści:
Przetwory z papryki: papryka konserwowa
Papryka konserwowa to bardzo popularny rodzaj przetworu – na pewno znasz go z domu rodzinnego albo pamiętasz prezenty od sąsiadek. Teraz możesz przygotować paprykę konserwową w domu.
Składniki:
- 3 papryki (czerwone, żółte lub mieszane),
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1,2 l wody,
- 250 ml octu spirytusowego,
- ok. 180 g cukru,
- 120 g soli,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, pokrój w kawałki dowolnej wielkości. Następnie ułóż je dość ciasno w suchych, wyparzonych słoikach.
- Dodaj obrane ząbki czosnku (możesz użyć więcej, niż w przepisie – mniej więcej 2 ząbki na słoik).
- Do każdego słoika równo rozłóż przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu.
- Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz sól. Całość zagotuj, a następnie rozlej gotową zalewę do słoików i szczelnie zamknij czystymi zakrętkami.
- Tak przygotowaną konserwową paprykę zapasteryzuj.

fot. Przetwory z papryki: papryka konserwowa/Adobe Stock, Yulia Furman
Przetwory z papryki: ayvar
Ayvar, inaczej ajwar, to lekko pikantna paprykowa pasta z dodatkiem innych warzyw oraz przypraw. Jest popularna szczególnie na Bałkanach, gdzie sprawdza się jako dodatek do kanapek, słonych gofrów, a także dań obiadowych.
Składniki:
- 4 papryki,
- mały bakłażan,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki bazylii,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka kurkumy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mielona papryczka chilli według uznania,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, a następnie pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z przyprawami.
- Na niewielkiej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj ząbki czosnku. Smaż, aż staną się brązowe, a olej przejmie czosnkowy smak.
- Polej paprykę i bakłażana, ząbki czosnku możesz dodać do całości albo odrzucić.
- Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut – skórka musi się dobrze podpiec, a miąższ zmięknąć.
- Po tym czasie wyjmij warzywa, lekko ostudź i zblenduj. Następnie przełóż do rondelka.
- Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy ajwar przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

fot. Przetwory z papryki: ajwar (ayvar)/Adobe Stock, fahrwasser
Przetwory z papryki: marynata paprykowa
Czy marynata może być określona jako przetwory z papryki? Oczywiście! Jeśli przygotujesz większą ilość i ją zapasteryzujesz, możesz sięgać po pyszną marynatę, kiedy tylko chcesz.
Składniki:
- 3 papryki,
- mała papryczka chilli (opcjonalnie),
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka bazylii,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ stanie się miękki.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie zdejmij skórkę.
- W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj upieczoną paprykę.
- Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cały sok powinien odparować.
- Gotową mieszankę zblenduj na gładką masę i dodaj suszoną bazylię.
- Przełóż do słoików i zapasteryzuj.

fot. Przetwory z papryki: marynata paprykowa/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Czytaj także:
Papryka faszerowana
Grillowana papryka
Tarta z kurczakiem i papryką