Reklama

Przetwory z papryki to nie tylko klasyczna marynowana papryka w słoiku. To także pyszne sosy oraz dodatki do mięsnych potraw. Wśród nich znajduje się także ajwar, który doskonale podkreśla smak każdego dania i sprawdza się także na kanapce. Zobacz, jak zrobić przetwory z papryki.

Reklama

Spis treści:

  1. Papryka konserwowa
  2. Ayvar (ajwar)
  3. Marynata paprykowa do słoika

Przetwory z papryki: papryka konserwowa

Papryka konserwowa to bardzo popularny rodzaj przetworu – na pewno znasz go z domu rodzinnego albo pamiętasz prezenty od sąsiadek. Teraz możesz przygotować paprykę konserwową w domu.

Składniki:

  • 3 papryki (czerwone, żółte lub mieszane),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1,2 l wody,
  • 250 ml octu spirytusowego,
  • ok. 180 g cukru,
  • 120 g soli,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kilka listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, pokrój w kawałki dowolnej wielkości. Następnie ułóż je dość ciasno w suchych, wyparzonych słoikach.
  2. Dodaj obrane ząbki czosnku (możesz użyć więcej, niż w przepisie – mniej więcej 2 ząbki na słoik).
  3. Do każdego słoika równo rozłóż przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu.
  4. Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz sól. Całość zagotuj, a następnie rozlej gotową zalewę do słoików i szczelnie zamknij czystymi zakrętkami.
  5. Tak przygotowaną konserwową paprykę zapasteryzuj.
przetwory z papryki papryka konserwowa

fot. Przetwory z papryki: papryka konserwowa/Adobe Stock, Yulia Furman

Przetwory z papryki: ayvar

Ayvar, inaczej ajwar, to lekko pikantna paprykowa pasta z dodatkiem innych warzyw oraz przypraw. Jest popularna szczególnie na Bałkanach, gdzie sprawdza się jako dodatek do kanapek, słonych gofrów, a także dań obiadowych.

Składniki:

  • 4 papryki,
  • mały bakłażan,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • mielona papryczka chilli według uznania,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, a następnie pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z przyprawami.
  2. Na niewielkiej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj ząbki czosnku. Smaż, aż staną się brązowe, a olej przejmie czosnkowy smak.
  3. Polej paprykę i bakłażana, ząbki czosnku możesz dodać do całości albo odrzucić.
  4. Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut – skórka musi się dobrze podpiec, a miąższ zmięknąć.
  5. Po tym czasie wyjmij warzywa, lekko ostudź i zblenduj. Następnie przełóż do rondelka.
  6. Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Gotowy ajwar przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
przetwory z papryki ajwar ayvar

fot. Przetwory z papryki: ajwar (ayvar)/Adobe Stock, fahrwasser

Przetwory z papryki: marynata paprykowa

Czy marynata może być określona jako przetwory z papryki? Oczywiście! Jeśli przygotujesz większą ilość i ją zapasteryzujesz, możesz sięgać po pyszną marynatę, kiedy tylko chcesz.

Składniki:

  • 3 papryki,
  • mała papryczka chilli (opcjonalnie),
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka bazylii,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ stanie się miękki.
  2. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie zdejmij skórkę.
  3. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj upieczoną paprykę.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cały sok powinien odparować.
  5. Gotową mieszankę zblenduj na gładką masę i dodaj suszoną bazylię.
  6. Przełóż do słoików i zapasteryzuj.
przetwory z papryki marynata paprykowa do słoików

fot. Przetwory z papryki: marynata paprykowa/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Reklama

Czytaj także:
Papryka faszerowana
Grillowana papryka
Tarta z kurczakiem i papryką

Reklama
Reklama
Reklama