Przetwory z papryki to nie tylko klasyczna marynowana papryka w słoiku. To także pyszne sosy oraz dodatki do mięsnych potraw. Wśród nich znajduje się także ajwar, który doskonale podkreśla smak każdego dania i sprawdza się także na kanapce. Zobacz, jak zrobić przetwory z papryki.
Spis treści:
Przetwory z papryki: papryka konserwowa
Papryka konserwowa to bardzo popularny rodzaj przetworu – na pewno znasz go z domu rodzinnego albo pamiętasz prezenty od sąsiadek. Teraz możesz przygotować paprykę konserwową w domu.
Składniki:
- 3 papryki (czerwone, żółte lub mieszane),
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1,2 l wody,
- 250 ml octu spirytusowego,
- ok. 180 g cukru,
- 120 g soli,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, pokrój w kawałki dowolnej wielkości. Następnie ułóż je dość ciasno w suchych, wyparzonych słoikach.
- Dodaj obrane ząbki czosnku (możesz użyć więcej, niż w przepisie – mniej więcej 2 ząbki na słoik).
- Do każdego słoika równo rozłóż przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu.
- Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz sól. Całość zagotuj, a następnie rozlej gotową zalewę do słoików i szczelnie zamknij czystymi zakrętkami.
- Tak przygotowaną konserwową paprykę zapasteryzuj.
fot. Przetwory z papryki: papryka konserwowa/Adobe Stock, Yulia Furman
Przetwory z papryki: ayvar
Ayvar, inaczej ajwar, to lekko pikantna paprykowa pasta z dodatkiem innych warzyw oraz przypraw. Jest popularna szczególnie na Bałkanach, gdzie sprawdza się jako dodatek do kanapek, słonych gofrów, a także dań obiadowych.
Składniki:
- 4 papryki,
- mały bakłażan,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki bazylii,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka kurkumy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- mielona papryczka chilli według uznania,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, a następnie pokrój w większą kostkę. Wymieszaj z przyprawami.
- Na niewielkiej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj ząbki czosnku. Smaż, aż staną się brązowe, a olej przejmie czosnkowy smak.
- Polej paprykę i bakłażana, ząbki czosnku możesz dodać do całości albo odrzucić.
- Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut – skórka musi się dobrze podpiec, a miąższ zmięknąć.
- Po tym czasie wyjmij warzywa, lekko ostudź i zblenduj. Następnie przełóż do rondelka.
- Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. Zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy ajwar przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z papryki: ajwar (ayvar)/Adobe Stock, fahrwasser
Przetwory z papryki: marynata paprykowa
Czy marynata może być określona jako przetwory z papryki? Oczywiście! Jeśli przygotujesz większą ilość i ją zapasteryzujesz, możesz sięgać po pyszną marynatę, kiedy tylko chcesz.
Składniki:
- 3 papryki,
- mała papryczka chilli (opcjonalnie),
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka bazylii,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż skórka się pomarszczy i ściemnieje, a miąższ stanie się miękki.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie delikatnie zdejmij skórkę.
- W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj upieczoną paprykę.
- Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cały sok powinien odparować.
- Gotową mieszankę zblenduj na gładką masę i dodaj suszoną bazylię.
- Przełóż do słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z papryki: marynata paprykowa/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Czytaj także:
Papryka faszerowana
Grillowana papryka
Tarta z kurczakiem i papryką