Słodkie i słone przekąski na Halloween, które podkreślą każdą strrraszną imprezę. Przygotujesz je w kilka chwil

przekąski na halloween fot. Adobe Stock, ArtSys
Przekąski na Halloween mogą być przygotowane na słodko i słono. Postaw na popularne palce wiedźmy, ciasteczka z motywem halloweenowym, dyniowe muffinki czy kremowe desery z cynamonem. Nie może zabraknąć także klasycznej jesiennej dyniowej kawy. Wypróbuj te przepisy i przygotuj pyszną imprezę dla dużych i małych.
/ 10.10.2023 05:45
przekąski na halloween fot. Adobe Stock, ArtSys

Halloween to nie tylko zbieranie cukierków czy oglądanie horrorów w gronie najbliższych znajomych. To także pyszne przekąski halloweenowe, które obok standardowych chipsów, paluszków czy muffinek wyglądają naprawdę klimatycznie. Zobacz, co warto przygotować jako przekąskę na Halloween.

Spis treści:

  1. Straszne palce wiedźmy
  2. Domowe pumpkin spice latte
  3. Muffinki dyniowe
  4. Parówki w cieście francuskim
  5. Deser bananowo-waniliowy
  6. Kruche ciasteczka na Halloween

Słone przekąski na Halloween: palce wiedźmy

Palce wiedźmy to bardzo popularny przepis na Halloween, często wykorzystywany podczas wieczorów z horrorami czy strrrasznymi zabawami. Możesz je przygotować paluchy wiedźmy na słodko albo na słono. Świetnie smakują z kremowym dipem: paprykowym, serowym czy waniliowym albo czekoladowym.

Składniki:

  • 230 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • czubata łyżka soli,
  • łyżeczka majeranku,
  • garść migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Masło przełóż do miski i posiekaj nożem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajko, sól oraz majeranek.
  2. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
  3. W tym czasie namocz krótko migdały w wodzie, a następnie każdy z nich przekrój na pół.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i uformuj z niego palce wiedźmy. Natnij je też delikatnie w miejscu, gdzie prawdziwe palce się zginają - tam znajdują się charakterystyczne załamania skóry.
  5. Na końcówkę każdego palca wciśnij połówkę migdała - to będzie paznokieć.
  6. Tak przygotowaną przekąskę piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.

przekąski na halloween palce wiedźmy

fot. Przekąski na Halloween: palce wiedźmy na słono/Adobe Stock, natkinzu

Domowe pumpkin spice latte na Halloween

Nie ma jesieni bez pysznej dyniowej kawy. Aby przygotować ją w domu, możesz wykorzystać gotową przyprawę lub smakowy syrop albo zrobić pumpkin spice latte całkowicie samodzielnie, wykorzystując miąższ z dyni. Wcześniej musisz podpiec warzywo w piekarniku (bez żadnych przypraw ani tłuszczu), a następnie wydrążyć pożądaną ilość miąższu. Resztę wykorzystaj do przygotowania pysznej rozgrzewającej zupy dyniowej.

Składniki:

  • podwójne espresso,
  • 2 łyżki miąższu z dyni,
  • ok. 200 ml mleka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z dyni wymieszaj z miodem i mlekiem, a następnie zmiksuj na gładki mus. Całość podgrzej.
  2. Dodaj przyprawy, wymieszaj, a następnie przelej mleczny mus dyniowy do szklanki.
  3. Na koniec dodaj gorące espresso i całość wymieszaj.
  4. Udekoruj cynamonem, kakao albo bitą śmietaną.

przekąski na halloween pumpkin spice latte

fot. Przekąski na Halloween: pumpkin spice latte/Adobe Stock, fahrwasser

Słodkie przekąski na Halloween: muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe mogą być pyszną, a jednocześnie fit przekąską na Halloween - wystarczy, że lekko zredukujesz ilość cukru i wykorzystasz naturalną słodycz miąższu z dyni. Gotowe babeczki możesz dowolnie udekorować, aby jeszcze bardziej podkreślić klimat Halloween.

Składniki:

  • 400 g miąższu z upieczonej dyni,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 120 g masła,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z pomarańczy,
  • sok z dużej pomarańczy,
  • pół szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Masło rozpuść w rondelku, ale uważaj, aby nie zaczęło się gotować ani przypalać.
  3. Kiedy będzie już w większości rozpuszczone, dodaj miąższ z dyni, mleko oraz drobny cukier. Mieszaj, aż całość się połączy. Następnie zdejmij z ognia.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i lekko wystudzoną masę dyniową. Zmiksuj, aż powstanie gładka, pomarańczowa masa.
  5. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, a następnie bardzo delikatnie połącz pianę z dyniową masą. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i ponownie wmieszaj.
  6. Całość przełóż do foremek na muffinki i upiecz w 180 stopniach (25-30 minut).
  7. Sok z pomarańczy wlej do rondelka i podgrzewaj, stopniowo dodając cukier puder. Tak powstały lukier wylej na upieczone, jeszcze ciepłe muffinki. Możesz także wykorzystać bitą śmietanę.

przekąski na halloween na słodko

fot. Słodkie przekąski na Halloween: muffinki dyniowe/Adobe Stock, Brebca

Słone przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to kolejny ciekawy i prosty przepis na halloweenową przekąskę. Doskonale smakuje z paprykowym dipem, ketchupem albo gęstym i kremowym serowym sosem. Najlepiej jest podawać je na ciepło, ale w wersji zimnej też świetnie się sprawdzą.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 6-8 parówek,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • sezam do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i potnij na średniej grubości, długie paski.
  2. Każdą parówkę owiń paskami ciasta w taki sposób, aby przypominały one mumie. Możesz dodatkowo zrobić otwór "na twarz" i dołożyć oczy (np. z ziarenek czarnuszki albo czarnego sezamu).
  3. Tak przygotowane parówki ułóż na blasze, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
  4. Piecz w 190 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto mocno się zarumieni.
  5. Wskazówka: parówki dodatkowo można owinąć żółtym serem, a następnie ciastem francuskim.

przekąski na halloween na słono

fot. Przekąski na Halloween na słono: mumie z ciasta francuskiego i parówek/Adobe Stock, timolina

Słodkie przekąski na Halloween: deser bananowo-waniliowy

Słodkie desery idealnie sprawdzą się szczególnie podczas imprezy zorganizowanej dla najmłodszych. Dzieciaki uwielbiają szybkie przekąski na słodko, a i ty nie napracujesz się nazbyt nawet podczas przygotowywania większej ilości.

Składniki:

  • opakowanie herbatników maślanych,
  • 300 g jogurtu waniliowego,
  • 5-6 bananów,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozgnieć na mniejsze kawałki.
  2. Banany rozgnieć widelcem albo zmiksuj, a następnie połącz z jogurtem.
  3. Do szklanki dodaj trochę ciastek, posyp szczyptą cynamonu, dodaj masę bananową, a następnie powtarzaj, aż szklanka wypełni się niemal w całości.
  4. Udekoruj wedle uznania.
  5. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony.

przekąski na halloween dla dzieci

fot. Słodkie przekąski na Halloween dla dzieci/Adobe Stock, nata_vkusidey

Kruche ciasteczka halloweenowe

Ciasteczka z halloweenowym motywem to zawsze dobry pomysł na szybką przekąskę, która może towarzyszyć domownikom nie tylko podczas strasznego wieczoru, ale także przez parę kolejnych dni. Wyłóż je na ozdobny talerz i potraktuj jako słodką dekorację halloweenową.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 140 g cukru pudru,
  • 400 g mąki,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • jajko + żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
  2. Owiń je w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na godzinę.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wykrój halloweenowe kształty.
  4. Ułóż ciastka na blasze i upiecz w 180 stopniach (ok. 20 minut).
  5. Gotowe ciasteczka udekoruj wedle uznania.

przekąski na halloween ciastka

fot. Halloweenowe przekąski: ciasteczka na Halloween/Adobe Stock, ArtSys

Czytaj także:
Zabawy na Halloween dla małych i dużych
Klasyczne horrory idealne na Halloween
Jak zrobić lampion z dyni?
 

Redakcja poleca

REKLAMA