Halloween to nie tylko zbieranie cukierków czy oglądanie horrorów w gronie najbliższych znajomych. To także pyszne przekąski halloweenowe, które obok standardowych chipsów, paluszków czy muffinek wyglądają naprawdę klimatycznie. Zobacz, co warto przygotować jako przekąskę na Halloween.
Spis treści:
- Straszne palce wiedźmy
- Domowe pumpkin spice latte
- Muffinki dyniowe
- Parówki w cieście francuskim
- Deser bananowo-waniliowy
- Kruche ciasteczka na Halloween
Słone przekąski na Halloween: palce wiedźmy
Palce wiedźmy to bardzo popularny przepis na Halloween, często wykorzystywany podczas wieczorów z horrorami czy strrrasznymi zabawami. Możesz je przygotować paluchy wiedźmy na słodko albo na słono. Świetnie smakują z kremowym dipem: paprykowym, serowym czy waniliowym albo czekoladowym.
Składniki:
- 230 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 400 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- czubata łyżka soli,
- łyżeczka majeranku,
- garść migdałów.
Sposób przygotowania:
- Masło przełóż do miski i posiekaj nożem. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajko, sól oraz majeranek.
- Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny.
- W tym czasie namocz krótko migdały w wodzie, a następnie każdy z nich przekrój na pół.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i uformuj z niego palce wiedźmy. Natnij je też delikatnie w miejscu, gdzie prawdziwe palce się zginają - tam znajdują się charakterystyczne załamania skóry.
- Na końcówkę każdego palca wciśnij połówkę migdała - to będzie paznokieć.
- Tak przygotowaną przekąskę piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
fot. Przekąski na Halloween: palce wiedźmy na słono/Adobe Stock, natkinzu
Domowe pumpkin spice latte na Halloween
Nie ma jesieni bez pysznej dyniowej kawy. Aby przygotować ją w domu, możesz wykorzystać gotową przyprawę lub smakowy syrop albo zrobić pumpkin spice latte całkowicie samodzielnie, wykorzystując miąższ z dyni. Wcześniej musisz podpiec warzywo w piekarniku (bez żadnych przypraw ani tłuszczu), a następnie wydrążyć pożądaną ilość miąższu. Resztę wykorzystaj do przygotowania pysznej rozgrzewającej zupy dyniowej.
Składniki:
- podwójne espresso,
- 2 łyżki miąższu z dyni,
- ok. 200 ml mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka miodu,
- szczypta imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Miąższ z dyni wymieszaj z miodem i mlekiem, a następnie zmiksuj na gładki mus. Całość podgrzej.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj, a następnie przelej mleczny mus dyniowy do szklanki.
- Na koniec dodaj gorące espresso i całość wymieszaj.
- Udekoruj cynamonem, kakao albo bitą śmietaną.
fot. Przekąski na Halloween: pumpkin spice latte/Adobe Stock, fahrwasser
Słodkie przekąski na Halloween: muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe mogą być pyszną, a jednocześnie fit przekąską na Halloween - wystarczy, że lekko zredukujesz ilość cukru i wykorzystasz naturalną słodycz miąższu z dyni. Gotowe babeczki możesz dowolnie udekorować, aby jeszcze bardziej podkreślić klimat Halloween.
Składniki:
- 400 g miąższu z upieczonej dyni,
- 3 jajka,
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g drobnego cukru,
- 100 ml mleka,
- 120 g masła,
- płaska łyżka proszku do pieczenia,
- skórka starta z pomarańczy,
- sok z dużej pomarańczy,
- pół szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Masło rozpuść w rondelku, ale uważaj, aby nie zaczęło się gotować ani przypalać.
- Kiedy będzie już w większości rozpuszczone, dodaj miąższ z dyni, mleko oraz drobny cukier. Mieszaj, aż całość się połączy. Następnie zdejmij z ognia.
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i lekko wystudzoną masę dyniową. Zmiksuj, aż powstanie gładka, pomarańczowa masa.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, a następnie bardzo delikatnie połącz pianę z dyniową masą. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i ponownie wmieszaj.
- Całość przełóż do foremek na muffinki i upiecz w 180 stopniach (25-30 minut).
- Sok z pomarańczy wlej do rondelka i podgrzewaj, stopniowo dodając cukier puder. Tak powstały lukier wylej na upieczone, jeszcze ciepłe muffinki. Możesz także wykorzystać bitą śmietanę.
fot. Słodkie przekąski na Halloween: muffinki dyniowe/Adobe Stock, Brebca
Słone przekąski na Halloween: parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to kolejny ciekawy i prosty przepis na halloweenową przekąskę. Doskonale smakuje z paprykowym dipem, ketchupem albo gęstym i kremowym serowym sosem. Najlepiej jest podawać je na ciepło, ale w wersji zimnej też świetnie się sprawdzą.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 6-8 parówek,
- jajko,
- sól i pieprz,
- sezam do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i potnij na średniej grubości, długie paski.
- Każdą parówkę owiń paskami ciasta w taki sposób, aby przypominały one mumie. Możesz dodatkowo zrobić otwór "na twarz" i dołożyć oczy (np. z ziarenek czarnuszki albo czarnego sezamu).
- Tak przygotowane parówki ułóż na blasze, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz w 190 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto mocno się zarumieni.
- Wskazówka: parówki dodatkowo można owinąć żółtym serem, a następnie ciastem francuskim.
fot. Przekąski na Halloween na słono: mumie z ciasta francuskiego i parówek/Adobe Stock, timolina
Słodkie przekąski na Halloween: deser bananowo-waniliowy
Słodkie desery idealnie sprawdzą się szczególnie podczas imprezy zorganizowanej dla najmłodszych. Dzieciaki uwielbiają szybkie przekąski na słodko, a i ty nie napracujesz się nazbyt nawet podczas przygotowywania większej ilości.
Składniki:
- opakowanie herbatników maślanych,
- 300 g jogurtu waniliowego,
- 5-6 bananów,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozgnieć na mniejsze kawałki.
- Banany rozgnieć widelcem albo zmiksuj, a następnie połącz z jogurtem.
- Do szklanki dodaj trochę ciastek, posyp szczyptą cynamonu, dodaj masę bananową, a następnie powtarzaj, aż szklanka wypełni się niemal w całości.
- Udekoruj wedle uznania.
- Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony.
fot. Słodkie przekąski na Halloween dla dzieci/Adobe Stock, nata_vkusidey
Kruche ciasteczka halloweenowe
Ciasteczka z halloweenowym motywem to zawsze dobry pomysł na szybką przekąskę, która może towarzyszyć domownikom nie tylko podczas strasznego wieczoru, ale także przez parę kolejnych dni. Wyłóż je na ozdobny talerz i potraktuj jako słodką dekorację halloweenową.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 140 g cukru pudru,
- 400 g mąki,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- jajko + żółtko.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
- Owiń je w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut, najlepiej na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wykrój halloweenowe kształty.
- Ułóż ciastka na blasze i upiecz w 180 stopniach (ok. 20 minut).
- Gotowe ciasteczka udekoruj wedle uznania.
fot. Halloweenowe przekąski: ciasteczka na Halloween/Adobe Stock, ArtSys
Czytaj także:
Zabawy na Halloween dla małych i dużych
Klasyczne horrory idealne na Halloween
Jak zrobić lampion z dyni?